30-05-2008 - Surfen, Nieuws

Wie is Neptunus?

Goede surf scoren is een kwestie van timing. Om de overwegend matige condities in Nederland optimaal te benutten, is het zaak op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Sinds 2003 probeert Neptunus hier een helpende hand bij te bieden. Op de site http://www.surfweer.nl staat iedere dag een nieuwe voorspelling over het surfweer voor de korte en lange termijn. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking met Neptunus.

 

 

Hoe kwam het dat je de surfcondities ging voorspellen?
‘Noodzaak eigenlijk; ik moet net als de meeste mensen een stukje rijden om bij het strand te komen. Toen ik acht jaar geleden begon met surfen ben ik te vaak geconfronteerd met een golfl oze zee. Op internet kwamen gelukkig steeds meer strandcams en dat was al een eerste goede hulp bij het vinden van een oplossing voor het probleem. Later kreeg ik een vaste baan en had er meteen een tweede probleem bij. Mijn baas begreep namelijk niet dat ik soms zomaar acuut vrij wou nemen en tolereerde dat dan ook niet. Alleen als ik het een paar dagen van te voren
kon inplannen, vond hij het goed.’

En waarom dan je voorspellingen op internet zetten?
‘Ten eerste natuurlijk omdat ik het leuk vind om te doen. Daarnaast doe ik het voor mijn vrienden en kennissen die graag willen weten hoe de condities vandaag zijn en de komende dagen worden. Vanwege de positieve reacties, ben ik in 2004 iets meer tijd gaan steken in het verbeteren van de kwaliteit, de frequentie en de betrouwbaarheid van het bericht.’

Hoe doe je dat, surfweer voorspellen?
‘Dagelijks bestudeer ik de isobaren op de verschillende weerkaarten tot vijf dagen vooruit. Daarbij is de huidige situatie het belangrijkst. Als er bijvoorbeeld een storm woedt ten noordwesten van Noorwegen, moet je twee tot drie dagen later rekening houden met een noordelijke swell. Soms kan deze zo krachtig zijn dat er zonder wind golven tot anderhalve meter hoog komen te staan. Wat er onderweg gebeurt met de swell hou ik continu in de gaten. Zo bekijk ik niet alleen wat de verschillende boeien nabij het strand meten, maar ook bijvoorbeeld de meetgegevens van de boeien bij Noorwegen en Schotland. Daarbij is het van cruciaal belang dat je goed kijkt naar de swellhoogte en periode, de richting van de swell, de richting van de wind en de sterkte. De eerste drie jaar dat ik dit deed, legde ik alles vast op papier om enigszins orde in de hoeveelheid gegevens te scheppen. Nu gaat het op de automatische piloot, hoewel ik af en toe nog steeds de rekenmachine erbij moet pakken.’

Heb je nog specifieke opleidingen en cursussen gevolgd?
‘Nee, maar ik heb er wel veel over gelezen. De meeste boeken gaan over de golfontwikkeling op de grote oceanen en dat is net even iets anders dan de Noordzee. De Noordzee is klein en ondiep. De golven reageren bijvoorbeeld heel anders op wind dan golven in landen die aan de oceaan grenzen. De eerste jaren heb ik er vaak genoeg naast gezeten met mijn voorspelling. Maar de laatste drie jaar lukt het aardig om drie dagen van tevoren met meer dan 80% zekerheid te kunnen zeggen hoe het wordt. Erg handig om te weten bij het indelen van je agenda.’

Hoe ervaar je de reacties vanuit de surf-community?
‘Aan de ene kant krijg ik positieve reacties en zijn er surfers die het weerbericht dagelijks lezen. Ik probeer ook altijd iets van een uitleg mee te geven, zodat men er ook nog wat van kan leren. Het gebruik van hyperlinks in het weerbericht is ook iets dat uniek is. Ik ben het in ieder geval nooit eerder tegengekomen in een weerbericht. Naast de positieve feedback zijn er ook nog heel wat surfers die er van balen als er dagen van tevoren een goede dag in het vooruitzicht wordt gegeven. Dat begrijp ik wel, want zo kan het heel druk worden in het water.’

Wat doe je met deze feedback?
‘Het noemen van bekende surfplekken bij naam probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast geef je wat bekendheid aan de rustige of ondergewaardeerde spots. Zo kan het surfvolk zich een beetje verspreiden en liggen we niet met z’n allen te wachten op dezelfde golf.’

 

Vertel eens wat meer over jezelf. Bijvoorbeeld hoe je heet?
‘Nou, eigenlijk is het wel goed zo, dat scheelt een hoop gedoe met mijn werk. Ik heb nu een baan als vertegenwoordiger met als werkgebied heel Nederland. Aan het begin van iedere week plan ik mijn afspraken. Als er goede surf op komst is, probeer ik mijn agenda hier zoveel mogelijk op aan te passen. Dat wil nog wel eens botsen met de belangen van mijn werkgever en daarom vertel ik mijn collega’s zo weinig mogelijk over surfen. Een andere reden dat ik hier niet met naam genoemd hoef te worden, is dat ik al een tijdje op zoek ben naar iemand die mij zo af en toe kan vervangen. Als je bijvoorbeeld in Portugal op surftrip bent, is het echt niet gemakkelijk om je te focussen op de lokale verwachtingen voor de Noordzee. En daarnaast heb je tegenwoordig in veel landen nog steeds niet overal de beschikking over snel en goed internet.

Wat is jouw homespot?
‘Moeilijk te zeggen, eigenlijk overal wel, want zoals gezegd kom ik voor mijn werk in heel Nederland. Dus vertaalt naar spots zijn dat Cadzand en alles ten noorden daarvan tot aan Noordwijk. Tevens kom ik vaak in Noord-Holland, waar het bij de juiste omstandigheden bijna op Zuid-Frankrijk begint te lijken! Hele bijzondere surfmomenten heb ik beleefd op Texel, Terschelling en Ameland.’

Wat zou je als advies mee willen geven aan iedereen die het surfen wil leren?
‘Surf naar www.surfweer.nl. Nee, wat een ieder zou moeten doen, is eerst de basisbeginselen zien te begrijpen. Die vind je op het internet of in de boeken. Vraag het aan een vriend of ga naar een surfschool. Nu het steeds drukker in het water wordt, is veiligheid van een nog groter belang. Er zijn dan ook regels om deze veiligheid te waarborgen. Die moet iedere surfer begrijpen en respecteren. Daarnaast kun je surfen het beste leren op een plek waar niet al te veel andere surfers zijn en waar de golven niet al te hoog en krachtig breken. Probeer de stromingen en deining te begrijpen. Want er zijn al genoeg surfers geweest, ook in Nederland, die zelf niet meer terug konden komen. Voordat je de zee ingaat, moet je eigenlijk weten waar de golven vandaan komen en waar de stroming van het getij naartoe gaat. Zijn deze tegengesteld aan elkaar, dan zit je goed en drijf je niet snel af. Staan deze dezelfde kant op, dan kun je in de problemen komen bij strekdammen en havens.’

Wat is je volgende uitdaging?
‘Mijn droom is dat ik op een dag van het surfen mijn werk kan maken en alleen nog maar met een surfplank de hele dag op het strand hoef te zijn om de kost te verdienen. Dat gaat met surfweer.nl niet lukken heb ik al gemerkt. De sponsoren staan in ieder geval nog niet in de rij. Daarom schrijf ik sinds kort op www.kustweer.nl ook iedere dag een stukje over meer dan alleen golven. Het bericht omvat alles wat zich afspeelt op het grensgebied tussen land en zee. In de zomer zijn het niet alleen de surfers die van de golven gebruik maken, maar ook zwemmers en kinderen; allen kunnen op kustweer.nl vooraf informatie vinden over getij, stroming, weer, wind en golfslag. Ik hoop dat dit de veiligheid ten goede komt, want er gebeuren ieder jaar nog veel ongelukken. Ik hoop dat het aanslaat en zo niet, dan stop ik er gewoon weer mee. Wat betreft surfweerbericht hoeven de lezers zich geen zorgen te maken. Dat zal ik blijven doen zolang ik surf. En ik blijf surfen zolang ik leef!’

 van