02-01-2012 - Surfen, Nieuws

Wie zijn de kanshebbers op de ASP World Title 2012?

We laten 2011 officieel achter ons, en we kunnen nog één keer terugkijken op een mooie ASP World Tour van 2011. We zagen legendarische golven bij Teahupo’o en Pipeline, mooie golven in New York en San Francisco en onverwacht goede condities bij Bells en Supertubos. Aan het einde zagen we Kelly Slater wederom geschiedenis schrijven door zijn elfde wereldtitel te winnen. Tevens zagen we nieuwe concurrentie voor de wereldtitel dit waren onder andere Owen Wright, Michel Bourez, Josh Kerr, Julian Wilson, Alejo Muniz. Tevens zag wij dat er steeds hoger gescoord werd en werden de er meer dan verwachtingen overtroffen. Dit werd vooral gedaan door Gabriel Medina, Miguel Pupo en John John Florence.

Met 2012 voor ons kunnen wij ons maar één ding afvragen, zal deze tour het einde zijn van de Slater Era? Hieronder volgen volgens ons kanshebbers voor de ASP World Title 2012.

Kelly Slater: Wie kent deze legendarische surfers niet? Hij heeft 48 tour overwinningen op zijn naam staan en 11 ASP World Titles. Los van al deze overwinningen is er nog steeds geen teken dat hij rustig aan zal doen. Maar of hij zal mee blijven doen met de ASP World Tour blijft de vraag. Één ding wat zeker is dat hij meedoet aan de seizoens opener de Quiksilver Pro Gold Coast. Het resultaat van dit evenement zal voor Kelly Slater waarschijnlijk de doorbraak geven of hij de rest van de tour mee zal doen.

Joel Parkinson: Hij draait al elf seizoenen mee in de top 10 en is al vier keer tweede geworden. Joel Parkinson is in topvorm en heeft in diverse interviews al aangegeven dat 2012 zijn jaar wordt. Als hij blessure vrij kan blijven gedurende de tour dan heeft hij zeker een grote kans op zijn langverwachte World Title.

Owen Wright: Afgelopen seizoen was hij de man die ervoor zorgde dat Kelly Slater wakker bleef. In New York wist hij te winnen en in Teahupo’o en Trestles verloor hij met een minimaal verschil van Kelly Slater. Owen Wright heeft bewezen een waardig tegenstander te zijn en zal dit in 2012 zeker blijven doen.

Taj Burrow: Afgelopen seizoen heeft Taj Burrow laten zien beter te surfen dan vorige tours. Met een grote aanhang aan fans rust er dan ook een grote druk op zijn schouders. Maar als iemand het aankan dan is dat Taj Burrow.

Adriano De Souza: Adriano De Souza heeft ervoor gezorgd dat de wereld heel anders kijkt naar surfers die uit Brazilië komen, en heeft het pad gemaakt voor opkomend Zuid Amerikaans talent. Airs, turns en barrels, Adriano De Souza draait er zijn hand niet voor om. Hij past zich snel aan aan nieuwe omstandigheden en heeft het in zich om de ASP World Title te winnen.

Michel Bourez: Zijn home break is Teahupo’o en zijn bijnaam is ‘The Spartan’. Dan kan er weinig fout gaan. Hij heeft afgelopen seizoen bewezen een moeilijke tegenstander te zijn en is in 2012 zeker een grote concurrent voor de ASP World Title.

Jordy Smith: Er zijn weinig surfers die met slechts 80% inzet ’s werelds beste surfers kunnen verslaan. Maar Jordy Smith is een surfer die heeft bewezen dit te kunnen. Afgelopen seizoen moest hij zijn race voor de titel stopzetten vanwege een blessure die hij opliep in Tahiti en kon niet meedoen aan de evenementen in New York en Lowers. Als hij komend seizoen blessurevrij kan blijven is ook hij een groot kanshebber voor de ASP World Title.

Josh Kerr: Hij is de surfer die ook wel fly boy wordt genoemd. Dit voornamelijk omdat hij tijdens heats vaker boven de golven uitvliegt met diverse aerials dan op de golf rijdt. Maar ook op de golf weet hij precies wat hij moet doen. Zelf is hij er zeker van de ASP World Title 2012 te winnen. Wij kunnen alleen maar afwachten of hij dit waar kan maken.

Julian Wilson: Julian Wilson heeft afgelopen tour laten zien dat hij zeker de potentie heeft om de ASP World Title te winnen. Hij zegt zelf dan ook dat hij gemotiveerder dan ooit te voren is om de titel in 2012 mee naam huis te nemen. Als hij zijn huidige tempo volhoudt kan hij nog wel eens gelijk krijgen.

Alejo Muniz: Deze nieuwkomer heeft al grote resultaten behaald. Hij haalde de Kwartfinales bij Snapper Rocks, Jeffreys Bay en Hossegor en de halve finale in New York en San Francisco. Hij weet goed wat er van hem verwacht wordt komend seizoen. Maar is hij er ook klaar voor?

Deze lijst is natuurlijk slechts een greep uit de ASP Top 34, en de overige surfers mogen zeker niet vergeten worden. “At this level, any of these guys can win any heat” Aldus Kelly Slater.Het enige wat we kunnen doen is afwachten voor het seizoensopenings evenement de Quiksilver Pro Gold Coast van 25 februari tot 7 maart.

2012 ASP WORLD TITLE SCHEMA:

– Quiksilver Pro Gold Coast (February 25 – March 7, 2012)
– RipCurlProBellsBeach(April 3 – 14, 2012)
– BillabongRioPro (May 9 – 20, 2012)
– Volcom Fiji Pro (June 3 – 15, 2012)
– BillabongPro Jeffreys Bay(July 11 – 21, 2012)
– Billabong ProTahiti(August 16 – 27, 2012)
– Hurley Pro at Trestles (September 16 – 22, 2012)
– Quiksilver ProFrance(September 28 – October 8, 2012)
– Rip Curl ProPortugal(October 10 – 21, 2012)
– O’Neill Cold Water ClassicSanta Cruz(November 2 – 12, 2012)
– Billabong Pipe Masters (December 8 – 20, 2012)

Meer informatie zie: ASPWorldTour.com

 van