03-05-2024 - Nieuws, Wielrenblad

Wielrenblad #2 2024 is nu verkrijgbaar!

Wielrenblad #2 2024 is bijna verkrijgbaar! De nieuwste uitgave van WIELRENBLAD is vanaf dinsdag 7  mei verkrijgbaar, en alvast vooruit te bestellen in de Soul Webshop! In Wielrenblad #2 2024  lees je alles over mooiste routes, reisverslagen en wieleravonturen. En vind je onze adviezen op het gebied van materiaal, fysiek, techniek, training en voeding. Check hieronder de gehele inhoud en highlights van het nieuwe magazine.

Wielrenblad #2 neemt je mee op een opwindende tocht door de wereld van het wielrennen, waar bekende bestemmingen aan de Costa Blanca zoals Calpe, Benidorm en Denia worden geprezen vanwege hun rustige wegen en aangename klimaat. Vergeet de bejaarde overwinteraars en Middellandse Zee – het gaat hier om de perfecte setting voor wielrenners!

Er wordt ook een spannende expeditie beschreven over Zeeuwse kasseienstroken, die menig renner doen denken aan de legendarische Parijs-Roubaix. Op een bewolkte dag wordt de uitdaging aangegaan om te zien hoe heftig deze kasseien werkelijk zijn – een avontuur vol spanning en historie.

Vervolgens duiken we in de wereld van tijdrijden, waar elk detail telt. Van aero-helmen tot clip-on bars, het draait allemaal om ‘marginal gains’. Ontdek hoe een simpel idee tijdens clubkampioenschappen uitgroeit tot het ambitieuze “Project TT”, gericht op het optimaliseren van aerodynamica en prestaties.

Maar dat is niet alles! We nemen ook een kijkje in de evolutie van de Canyon Endurace CF SLX, een comfortabele racefiets die door de jaren heen een ware transformatie heeft ondergaan. En alsof dat nog niet avontuurlijk genoeg is, verkennen we nieuwe horizonten met bikeraften – een unieke mix van fietsen en packrafting voor een ongeëvenaarde ervaring.

En tot slot, wie kan zich niet identificeren met ‘poetsschaamte’? Terug van een reis, staat de fietskoffer onaangeroerd in de woonkamer, vol met herinneringen en een erg vieze fiets. Ontdek hoe een reiziger worstelt met het uitpakken na een avontuur op de Canarische Eilanden en in Toscane – een verhaal dat elke fervente fietser zal herkennen!

Kortom, Wielrenblad #2 neemt je mee op een kleurrijke en opwindende rit door de diverse aspecten van de wielersport – van epische ritten op legendarische kasseien tot innovatieve ontwikkelingen in fietsontwerp en avontuurlijke combinaties van fietsen en raften.

Op reis

Costa Blanca

This image has an empty alt attribute; its file name is image-27-1024x1024.png

Calpe. Benidorm. Denia. Het zijn namen die veel wielrenners als muziek in de oren klinken. Niet vanwege het hoge aandeel bejaarden uit de Lage Landen dat hier overwintert. Niet vanwege de heerlijke Middellandse Zee die uitnodigt tot een frisse duik. Zelfs niet vanwege de Spaanse natuur, die landinwaarts verrassend mooi is. Nee, de grootste redenen om naar de Costa Blanca af te reizen zijn de prachtige rustige wegen, de lange maar vergevende klimmen en natuurlijk de zachte winter met vrijwel altijd die heerlijke Spaanse zon. Meer hierover lees je in Wielrenblad #2.

Op pad

Dokkeren in weer & wind

Volgens sommigen zijn de Zeeuwse kasseienstroken net zo heftig als die van Parijs-Roubaix. Helaas zijn vele stroken ondertussen verdwenen, maar met een goed uitgepijlde route kom je er binnen honderd kilometer een mooi aantal tegen. Wij gaan op een bewolkte vrijdag op pad om te ontdekken hoe heftig die Zeeuwse kasseien zijn. Meer hierover lees je in Wielrenblad #2.

Project TT

Het materiaal

Tijdrijden gaat tegenwoordig volledig om marginal gains. Een paar watt extra winnen met deze helm of oversokken, ietsje minder rolweerstand met de nieuwste wielen, en je houding finetunen, als het even kan in de windtunnel. Hoewel ik zelf op de racefiets wel hou van die marginal gains – een smaller stuurtje, shifters naar binnen, aero-helm, dat werk – heb ik er eigenlijk nooit aan gedacht om te gaan tijdrijden. Tot vorig jaar. Bij de clubkampioenschappen tijdrijden reed ik op mijn racefiets met clip-on bars sneller dan ik had verwacht, al helemaal met mijn niet bijster hoge wattages. Een snelle berekening leerde dat mijn CdA-waarde – een waarde die de luchtweerstand aangeeft – dus vrij laag moest zijn, iets wat cruciaal is als je goed wil tijdrijden. Na afloop ontsprong bij mij de gedachte wat er hierin voor mij haalbaar moest zijn met het juiste materiaal en training. Project TT was geboren. Meer hierover lees je in Wielrenblad #2.

D’r op en d’r over

Canyon Endurace CF SLX

2014 was het jaar waarin Canyon naast de Ultimate een eerste comfort-racer op de markt bracht, de Endurace heeft na tien succesvolle jaren – met meerdere generaties – een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels wordt deze modellenserie in drie carbon uitvoeringen en een aluminium uitvoering verkocht in zeer veel configuraties en kleuren. Wij mochten aan de slag met de nieuwste generatie CF SLX, welke onder de ook al nieuwe CFR wordt gepositioneerd. Meer hierover lees je in Wielrenblad #2.

Op reis

Wegen & water

De combinatie van packraften en fietsen, bekend als bikeraften, opent compleet nieuwe manieren om een regio zowel vanaf het land als vanaf het water te ervaren. De verandering in perspectief en de variatie zijn ongeëvenaard. Gerhard Czerner ging op weg om van het beste van beide werelden te genieten in en rond de diepste kloof van Europa, de Tara-kloof in Montenegro. Meer hierover lees je in Wielrenblad #2.

Column

Poetsschaamte

Meer dan een week geleden ben ik terug­ gekeerd uit Toscane en nog steeds staat mijn fietskoffer in de woonkamer te wach­ ten op wat uitpakliefde. Ja, ik was druk. Maar ook heb ik er geen zin in, het uitpakken, we­ tende wat er in die koffer op me wacht. Een vieze fiets. Een hele vieze fiets. Ik wil niet te decadent klinken, maar kort voordat ik naar Toscane vloog, zat ik beroepsmatig ook al op de Canarische Eilanden met diezelfde fiets. Ook toen al vies en tussendoor ongepoetst. De vuilkorst die mijn gravelbike inmiddels bedekt bestaat dan ook niet enkel uit wit strade bianche­stof, maar tevens uit bruinzwart vulkanisch vuil dat eronder schuil­ gaat. Zoals ik al zei, een hele vieze fiets. Meer hierover lees je in Wielrenblad #2.

Inhoudsopgave

 • 6. Op pad: Zeeuwse Kasseien 
 • 14. Etalage: Nieuwtjes
 • 22. D’r op en d’r over: BH GravelX 4.0
 • 26. Techniek: Vrouwenkleding voor op de fiets 
 • 32. Buit: Product reviews
 • 40. Fysio: Het zadel
 • 48. D’r op en d’r over: Canyon Endurace CF SLX
 • 52. Over de grens: Alto do Malhão
 • 54. Wetenschap op wielen: Een tandje minder
 • 56. Op reis: Wegen & water
 • 66. Project TT: Het materiaal
 • 72. Op reis: Costa Blanca
 • 82. Column: Poetsschaamte 
 van