Wielrenblad #3 2013
Het derde nummer van Wielrenblad is vanaf nu verkrijgbaar. 100 pagina’s vol met sferische verhalen over jou hobby/sport/levensstijl; wielrennen.
Bestel hem hier
Word abonnee
Route Exmoor, Engeland
Ze zeggen dat België de vuurproef voor wielrenners is. Ze zeggen dat de kasseien, de modder, het zure weer en de wind tezamen niets minder is dan een productielijn voor de taaiste wielrenners. Maar als Vlaanderen de vuurproef is en de kraamkamer van de grootste bikkels, dan is Exmoor de plek waar de vuurproef is uitgevonden en de moeder van alle hardheid is geboren. Het weer en de wind zijn er veel intenser, het terrein onmiskenbaar zwaarder. ’s Winters zijn de dagen nog net iets korter en de vlakten zijn woest, troosteloos en verlaten.
Op de weg (reviews)
Carrera Foldable Helmet
fietscomputer Mio Cyclo 505 HC
Raceled fietslicht
Safe ID
Sidi Wire Carbon Vernice fietschoen
Column Joost-Jan Kool: Het veertje
Column Marcelino Lopez: Het grote wielenmonster
Column Jeanine Laudy: Keuzestress
Vallende Sterren
Wielrennen is een sport van verhalen over barre beklimmingen, vroege vluchten en dramatische valpartijen. Vallende sterren is een serie posters gebaseerd op valpartijen in professionele wielerwedstrijden. En hoewel Confucius nooit op een fiets is gesignaleerd is zijn bekende uitspraak motto voor deze serie van grafsch ontwerper Menno Anker: “Grootsheid is niet nooit vallen, maar iedere keer weer opstaan als het wel gebeurt.”
Lage rugklachten tijdens het wielrennen
Veel wielrenners klagen over lage rugpijn. Een zeurende pijn die erger wordt als je bergop fietst, een zware versnelling trapt of een stuk tegen de wind in rijdt. Rémon Visser, manueel en fysiotherapeut bij Topfysio, fietst zelf ook en verklaart waar de klachten vandaan komen.
De ledlamp
Wielrennen in het donker blijft behelpen. De ontwikkeling van de ledlamp neemt echter zo’n hoge vlucht, dat !etsen bij duisternis steeds veiliger en eenvoudiger wordt. Met goede verlichting worden die lege, donkere wegen ineens erg aantrekkelijk.
Baat de biet? Kun je op rode bietensap langer en harder fietsen?
Legale doping. Een wondermiddel in een flesje. Dé oplossing voor schone topsport. Het zijn enkele associaties met bietensap. Steeds meer wielrenners wagen zich eraan. De grote vraag: zal het óók voor jou en mij werken? Tijd om de proef op de som te nemen.
D’r op & D’r over (review):
Ritchey Logic 2.0
Specialized Dolce Elite
Canyon Ultimate CF SL 7.0
Route: Het Mergelland
Wat is er mooier dan met een groep vrienden op een nazomerse dag door het glooiende landschap van Zuid-Limburg en de Voerstreek te koersen? Ik kan een paar dingen opnoemen, maar als we aan het vertrek staan in het kerkdorpje en wielergekke Eijsden slik ik ze één voor één in.
Wintertraining, voorkom de winterdip
Elke recreatieve wielrenner weet hoe moeilijk het is om tijdens de winter de zorgvuldig opgebouwde conditie op peil te houden. Na een zomer en najaar vol sportieve doelen gooit de winter steevast roet in het eten. De wintermaanden wordt door veel trainers gezien als de belangrijkste trainingsfase. De dagen worden korter, de temperatuur nadert het vriespunt. Terwijl de profs naar warme oorden trekken is het merendeel van de recreatieve fietsers veroordeeld tot ritten door de vrieskou, de rollenbank óf de spinfiets.
De beklimming: Passo Dello Stelvio
Startplaats Prato of Bormio? Wie niet over de fysieke gesteldheid beschikt om de beroemde bergpas in de Italiaanse Alpen van twee kanten te beklimmen, zal partij moeten kiezen. Wil je jezelf spiegelen aan Thomas de Gendt die de Giro etappe van 2012 op zijn naam schreef, dan kies je voor Bormio. Heb je tunnelvrees en kies je net als ons voor de zwaarste variant met de mooiste uitzichten en de meeste haarspeldbochten, dan neem je Prato als startplaats. Ben je een gemiddeld fietser? Kies dan zeker voor een compact met 24 tandjes achter. De Passo dello Stelvio, zoals de Italianen deze berg noemen, is niet voor iedereen weggelegd.
Wielerverhaal: Gesloopt
“Hee Mark, we gaan Theo slopen!” riep Peter baldadig, terwijl hij nog maar eens een plak ontbijtkoek naar binnen schoof. “Theo slopen?” herhaalde Mark. “Ja, slopen, lossen, eraf rijden, je weet wel”. “Ja, jemig Peter, ik weet wel wat je bedoelt, maar waarom?” Peter zuchtte: “Moet ik dat nou nog een keer vertellen Mark? Ik ben dat gelul van die gozer zo zat.” Peter stopte kort zijn vinger in zijn keel en deed of hij kotste. “Altijd maar die eindeloze verhalen over vroeger, hoe goed hij wel niet was, hoe vaak hij heeft gewonnen. Ik ben er helemaal klaar mee; hij heeft gewoon een lesje nodig. Nou, doe je mee?”
De Koga Fabriek
We mochten meekijken met de Nederlandse racefietsen-bouwer die zijn fietsen zelf ontwerpt en ontwikkelt. Niets wordt aan het toeval overgelaten in de Kogafabriek in Heerenveen.
Beeldverhaal: Zwart-witte herfst
Natte, winderige dagen en gladde, modderige wegen. De herfst hangt in de lucht. Voor zowel fietser als fiets breekt nu een zwaardere periode aan. Uiteindelijk blijven alleen de bikkels (M/V) stug door!etsen. Hun beloning? Fotograaf Yorit Kluitman laat zien wat de herfst te bieden heeft. Herfst in Vlaanderen, oh, wat bent U schoon!
Bandenspanning
Vorige jaar zag ik een interview op tv met Fabian Cancellara. De journalist vroeg hem na de wedstrijd, tijdens een massage, over zijn toekomst bij de ploeg. Het interview werd alsmaar persoonlijker. Er werden zelfs vragen gesteld over zijn gezinsleven en de geboorte van zijn kind. Cancellara gaf de kijker een kijkje in zijn persoonlijke leven en beantwoorde elke vraag met geduld. Totdat de journalist vroeg naar zijn bandenspanning tijdens Paris-Roubaix. De Zwitser lachte en begon te draaien. Je kon hem alles vragen, maar zijn bandenspanning was privé.
Route: Tour de Femme no 1
Nadat wij recent Tour de Femme – en community voor vrouwenwielrennen- zijn gestart, leek het ons leuk een symbolisch tochtje te maken en zo ons ‘clubje’ bekendheid te geven. Vijf vrouwen met een verschillende wielerstijlen achtergrond maakten een mooi en afwisselende rit van 60 kilometer. Elk op een ander type fiets om de rit vanuit verschillende perspectieven te ervaren. Dít is het verhaal.
Winterdieet. Brandstof voor in de kou
Met de winter voor de deur krijg ik vaak vragen over het ideale fietsdieet voor in de wintermaanden. Bevroren bidons en het uitblijven van dorst tijdens het trainen maken het lastig om voldoende vocht en energie binnen te krijgen. Hoeveel heb je in het koude seizoen eigenlijk nodig en wat kan je het beste meenemen?
Pagina’s 100