09-11-2023 - Nieuws, Wielrenblad

Wielrenblad #5 2023 is nu verkrijgbaar!

In Wielrenblad #5 2023 lees je alles over mooiste routes, reisverslagen en wieleravonturen. En vind je onze adviezen op het gebied van materiaal, fysiek, techniek, training en voeding. Bekijk hieronder de inhoud en highlights van deze uitgave. Wil je de nieuwe editie van Wielrenblad graag bij jou op de deurmat ontvangen? Sprint dan snel naar onze webshop, of mis geen enkele. Veel leesplezier!

Voor deze uitgave hebben we de Col de la Bonette gereden, niet over de weg, maar via een vrijwel onbekende gravelroute. In Brabant voeren we over schots en scheve stroken die het klassieker gevoel aanwakkeren. En daarnaast nam Erwin Sikkens de Youtuber Douwe voor de eerste keer mee op een bikepack avontuur in het prachtige Sauerland.

Bonette & Parpaillon 

Mijn ademhaling gaat hijgend de ijle lucht bevat eigenlijk niet genoeg zuurstof. Het pad voor me wordt steeds ruiger, met steeds meer losse stenen. Gravel verandert in grof grind, met keien die onder mijn banden wegglippen. Fietsen wordt een balanceer act het is lastig om op de gestaag klimmende helling het goede spoor te kiezen én te houden. Volledig geconcentreerd en soms volledig aanzettend ga ik langzaam omhoog. Ik wil de technische en fysieke uitdaging aangaan, ik wil dit fietsend doen, ik wil niet afstappen. Af en toe, als er iets minder stenen liggen, kijk ik schuin omhoog: daar ligt de Col de la Bonette, daar gaan we naar toe. Niet over de weg, maar via deze vrijwel onbekende gravelroute. Een heroïsche klim wordt nog heroïscher.

Eens en ooit weer

Vlak voor de zaklamp uitgaat kijk ik naast me nog een keer in de vertwijfelde ogen van mijn buurman die net het laatste stukje van z’n slaapzak dichtritst. Het wordt zijn eerste keer bikepacken en slapen in het bos. Om ons heen geen tent, maar buitenlucht en slechts een halfopen houten schuilhut. Niet het veilige geluid van niezende campinggasten in andere tentjes, maar de wind en het gekraak van takjes verderop in het verlaten bos, als enige geluiden die de stilte soms verbreken. 

Hotel Saint Roch

De top van de berg is gehuld in nevel. Het is er donker en koud. Een groot contrast met het dal, waar de vroege voorjaarslucht zachte tonen draagt van de Middellandse Zee. Een groep fietsers is al voor de vijfde dag op pad. Ze fietsten eerder over legendarische cols als de Galibier, Izoard, Angel, Granon en Vars. Een prachtige uitbreiding van hun sportieve cv. Ze zijn vermoeid, maar zeker nog niet opgebrand. Niet in het minst dankzij de manier waarop ze een week lang vanuit fietshotel Saint Roch zijn verzorgd. Het eten is niet alleen voedzaam, maar ook nog eens smakelijk en altijd een feestje, vieze kleding kan zo de wasmachine in, er is een jacuzzi, een sauna en op alle kamers staat een comfortabel bed. Soms krijgen ze het gevoel professioneel wielrenner te zijn.

Stenen Smeerlappen

Voor een helletocht over kasseien hoef je niet helemaal naar Vlaanderen of Noord-Frankrijk. In Brabant voeren we over schots en scheve stroken die het klassieker gevoel aanwakkeren. Ondertussen ontdekken we vergeten uithoeken en obscure plekken.

Inhoudsopgave Wielrenblad #5 2023

 • 6. Gravel op hoogte
 • 16. Nieuwtjes
 • 24. Cube Litening Air 
 • 28. Cime de la Bonette
 • 30. Raadsel
 • 32. Product-reviews 
 • 44. S-works Tarmac SL8 
 • 48. Eens en ooit weer
 • 56. Hotel Saint Roch
 • 60. Kersensap
 • 62. Veldrijden
 • 68. De nieuwe GRX afstoffen
 • 74. Dokkeren in Brabant
 • 82. (Ont) haasten

 van