22-06-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Wielrenblad Route: Istrïe is Terra Magica

Klimmend tussen de lavendel en olijfbomen droom ik weg. Gisteren rond deze tijd zat ik nog achter m’n bureau te zwoegen om een deadline te halen. Nu geniet ik van de warme zon, een koel zeebriesje en een prima te fietsen klimmetje van ongeveer 5%. We moeten even warm draaien aangezien we net een autorit van 14 uur achter de rug hebben. Al fietsend bewonderen we de prachtige natuur van Istrië, vol verwachting van de mooie routes die we hier de komende dagen gaan rijden.

Tekst: Erik van Calsteren

Het is vrijdagmiddag en we rijden door een landschap dat sterk lijkt op Toscane. Rijen cipressen afgewisseld door druivenvelden, olijfboomgaarden en vijgenbomen. Schilderachtige dorpjes opgetrokken uit natuursteen met niet zelden een klein kerkje als middelpunt. We passeren een aantal kleine terrasjes waar vanuit de keuken de heerlijkste geuren onze eetlust opwekken. De geur van een big aan het spit op een binnenplaats doet ons bijna stoppen om aan een vroeg diner te beginnen.

We fietsen door. We hebben er pas dertig kilometer op zitten en willen er op onze eerste dag nog iets meer uithalen. Na een klein stukje doortrappen ruiken we weer de geur van gegrild vlees en zien we wederom een draaiend spit op de buitenplaats van een restaurant met een goudbruin gegrild biggetje eraan. Voor een vegetariër niet het meest fraaie uitzicht maar ons loopt het water in de mond. We passeren nog een aantal restaurants met exact hetzelfde recept. Het moet hier gaan om een lokale lekkernij. Later horen we van de hotel manager dat het stukje in de bergen waar wij doorheen reden ook wel Schweinstrasse wordt genoemd. De naam doet denken aan een luidruchtige straat met opdringerige obers maar niets is minder waar. De restaurantjes liggen verspreid over het heuvellandschap met stuk voor stuk idyllische patio’s en terrasjes. Maar niet alleen de Italianen hebben het patent op dit landschap en heerlijk eten, zoveel is ons wel duidelijk.

Het magische land 

Istrië, de meest westelijke provincie van Kroatië, werd door de Romeinen al liefkozend ‘Terra Magica’ genoemd – Magisch land. Het ideale klimaat en de, perfecte bodem zorgen al eeuwen voor heerlijke wijnen en de beste olijfolie ter wereld. Het klimaat is mild-mediterraan en van april tot en met oktober heb je hier een prachtig blauwe hemel met in het voor- en najaar aangename temperaturen. Het ideale land voor een fietsvakantie. De komende dagen zullen we dit aan den lijve ondervinden.

Wielrenblad Route: Istrïe is Terra Magica

Al fietsend laten we de kleine dorpjes en eetgelegenheden achter ons en klimmen al snel door een ruig landschap richting de top van de heuvel. Hoog is hij niet, zo’n 115 meter, maar vanaf hier heb je wel een prachtig uitzicht over de Limbaai. Een 35 kilometer lange vallei van de rivier Pazinčica. Er schijnen heel veel bootjes met toeristen deze baai in te varen, maar wij staan met onze fiets hoog en droog boven dit drukke gebeuren. In 1958 werd de film de Vikings met Kirk Douglas op exact deze plek geschoten vertelt onze vriendelijke hotelmanager later. En ook delen van Game of Thrones zijn in dit gebied opgenomen. We bekijken de kaart en twijfelen of we nog zullen afdalen tot in de fjord op zeeniveau maar besluiten dat voor nu toch maar te skippen. We moeten huiswaarts richting het hotel want daar wacht onze gids om alvast de routes voor de komende dagen door te spreken.

Dit verhaal is afkomstig uit Wielrenblad #3 2015. Wil je voortaan geen nummer meer missen? Word voor het gemak abonnee, en ontvang alle nummers lekker thuis. Uiteraard is het natuurlijk ook mogelijk om het nieuwste nummer weer los te bestellen in onze webshop, dit geldt tevens ook voor de andere nummers van Wielrenblad die je eventueel voorbij zijn gegaan. Natuurlijk kun je de digitale uitgaven ook in onze Soul Kiosk App lezen!

Wielrenblad_Bannertje

 

 van