24-09-2021 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Windsurf moments

In de baai van La Ciotat, ten oosten van Marseille, gooit Dennis Müller een handje los tijdens de jaarlijkse fotoshoot van GunSails. ‘Vanwege corona bleven we dit keer wat dichter bij huis om de nieuwe producten te fotograferen. Zuid-Frankrijk dus, waar de Méditerranée met zijn mooie blauwe water een prachtige achtergrond voor windsurffoto’s biedt. Deze foto is gelijk op de eerste dag van de shoot genomen. Hoewel we met een lekker zonnetje en wind tussen de 15 en 20 knopen eigenlijk ideale omstandigheden hadden om de freeride-slalomrange op de foto te zetten, zorgde de vlagerige wind toch voor wat stress in het team. Om de dag met een goed gevoel af te sluiten zette fotograaf Pierre Bouras zijn joker in: de watershot. Een handje in het water, de glinstering van de zon en genoeg power voor mijn 7,8 zeil en 115 liter board deden hun werk. Een sfeervolle plaat en een goed begin van de shoot.’

Het is maart 2021 en op Lac Bay in Bonaire zweeft Arrianne Aukes met haar 85 liter freestyleboardje en 4,8 boven het water. ‘Het was de eerste keer echt windsurfen na mijn zwangerschap; ik had een paar keer op de ijssurfer gestaan maar nog niet echt gevaren. Met een vriendin had ik een ‘board-babydeal’; zij mocht op mijn setje en in ruil daarvoor paste ze af en toe op mijn dochtertje Aya zodat ik ook kon surfen. Het eerste halfuurtje op het water deed ik niet eens een freestylemove, het was gewoon lekker heen en weer knallen met een enorme grijns op m’n gezicht. Ik was best benieuwd hoe het freestylen zou gaan nadat ik er een jaar uit was geweest, maar gelukkig is windsurfen net als fietsen: je verleert het niet. Een sessie later konden alle remmen dus weer los, met deze shaka als resultaat. Heerlijk om dat gevoel van vrijheid weer te voelen dat windsurfen je geeft!’

Wereldburger Graham Ezzy verruilde afgelopen winter zijn nieuwe thuishaven Hamburg voor zijn Heimat Maui, waar hij moves aan elkaar reeg alsof hij nooit was weggeweest. ‘Door corona was het dit jaar vrij rustig op Ho’okipa. Ik heb geweldige sessies gehad waar ik in mijn eentje op het water stond, of met slechts een paar vrienden – een zeldzaamheid op Maui.

‘Met de jaren heb ik zoveel geschaafd aan mijn goiters dat ik me op mijn gemak voel in elke positie boven de lip. Toch is de ene goiter de andere niet. Afhankelijk van de omstandigheden en vorm van de golf zouden het af en toe net zo goed verschillende moves kunnen zijn. Op dit specifieke moment was de wind offshore en deed ik mijn goiter tegen de sectie in. Dit zijn de lastigste varianten om te landen; de truc is om het zeil backwinded te krijgen voor wat extra float. Gecombineerd met het zo laat mogelijk raken van de golf zorgt dit ervoor dat je hem netjes voor de muur van water landt. Of niet, dan is het een kwestie van verder schaven.’

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het schaven aan jouw windsurfmoves? Meld je dan aan bij Graham Ezzy’s Windsurf Coaching Community op Facebook. Hier vind je instructievideo’s en discussies, met een focus op golfrijden en jumpen. Elke zondag is er een livestream coachsessie met Graham.

Voor meer Windsurf nieuws, windsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu Windsurf magazine en word abonnee van Motion #1 en volg onop Facebook en Instagram!

 van