14-05-2019 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Windsurfing Hoek van Holland

Windsurfen wordt door outsiders vaak gezien als een puur individuele sport. Weten zij veel dat niets zo bindend is als de gemeenschappelijke liefde voor water en wind. Die zorgt ervoor dat elke spot wel een echte surfclub met trouwe aanhang heeft. Deze keer is het podium voor windsurfing Hoek van Holland.

Windsurfing Hoek van Holland

Credits: Woord Eric van Waas // Beeld Eric van Waas, Jan Willem Vermeulen, Windsurfing HvH

Welkom in Hoekipa! Verstopt in de drukke Randstad, verscholen tussen de steden Rotterdam, Den Haag en de Westlandse kassen, en achter de road barrier, bevindt zich een van de fijnste windsurfplekken van Nederland: de homespot van de Windsurfing Hoek van Holland. Misschien is de surfloods niet de meest hartelijke of uitnodigende plek – zie het bordje ‘ALLEEN TOEGANG VOOR LEDEN VAN WINDSURFING HOEK van HOLLAND’ – maar voor de leden zelf is het een zeer prettige plek om te vertoeven. Er is plaats om je surfspullen te stallen, een kleedkamer om op het gemak je pak aan en uit te trekken, en na afloop kun je jezelf verwennen met een heerlijke warme douche. En niet onbelangrijk: ondanks de waarschuwing zijn introducees van harte welkom!

De verenging is in 1979 opgericht als ‘Zeilplank en Recreatie Vereniging Delfland’, met een Pipowagen als clubhuis aan de Oranjeplas in Maassluis. Steeds meer leden waagden de sprong naar de Noordzee en begin jaren 80 fuseerde de club met het ‘Hoeks Jumpteam’, waarbij onderdak gevonden werd bij de strandtent van Joop.

Heden ten dage bestaat de vereniging uit ongeveer 140 enthousiaste windsurfers, kiters en golfsurfers. Een mix van ervaren (lees: vooral kale en grijze) mannen, dames en jonge gasten die de eerste rakjes op de Noordzee varen. Deze mix biedt garantie voor gezelligheid, mooie surfverhalen en sportieve ambities.

Ben je lid van deze vereniging dan krijg je toegang tot de fantastische WhatsApp-groep, het centrale wind- en golfwaarschuwingssysteem. Hier start het eigenlijk allemaal. Hoe dan? Het begint bij de bloedfanatieke surfdudes die actief de weervoorspellingen, Windfinder en Windguru volgen om ieder toekomstig zuchtje wind te kunnen signaleren.Wanneer er maar een klein beetje groene kleur zichtbaar is wordt de oproep geplaats. Er komt wind! Wie gaat er?

Windsurfing Hoek van Holland

Ping, vrijdagochtend om 7.00 uur. Sommigen melden zich voor een pre-work sessie. En dan gaat het los. Ping, ping, ping… ‘Ik kan alleen vanaf 13.00 uur’, ping: ‘#metoo’, ping: ‘Dan slaap ik nog’, ping: ‘Yep, even de kinderen naar opa en oma brengen’, ping: ‘Nog even snel verlof vragen’, ping: ‘Ben ik de enige die moet werken?!’ Voordat je het weet is er een groepje van vijf tot tien man aan het planeren en wordt de ochtendploeg afgewisseld door de middagploeg. Op mooie dagen komt de avondploeg zich vanaf 16.00 uur melden. Zo wordt er van zonsopkomst tot -ondergang gebruikgemaakt van de giften van Moeder Natuur.

Tijdens het op- of aftuigen worden de ervaringen van de dag uitgewisseld. Wat was de mooiste of slechtste actie van de dag? Een golfritje, een high jump, een front- of backloop. Iedereen op zijn eigen niveau. De lokale hero’s geven hierbij regelmatig gratis tips om je skills te verbeteren of je setje te tunen.

Naast het genieten van heerlijke winddagen op het strand van Hoek van Holland worden er elk jaar mooie evenementen georganiseerd. Eind mei is er de SUPavond: verzamelen bij de lokale dealer (windsurfshop Siem de Jong) om vervolgens door de grachten van Delft te suppen. Onderweg een biertje en aan het eind van de tocht een hapje, pizza of kibbeling. Of de familiedag, waarbij de partners en kinderen ook in groten getale naar het strand komen. Maximaal genieten van het strandleven, zon, teenslippertjes, bikini’s, spelletjes, water, suppen, zwemmen, drankjes en hapjes.

Ook als er geen wind is laat het windsurfen ons niet los. De WhatsApp-groep staat altijd aan. Updates over de laatste trends of surfvideo’s, professioneel reisadvies en updates over windsurfspots zoals Pozo Izquierdo, Barbados, Zuid-Afrika, Maui, El Médano, Wissant of dichter bij huis: de Grevelingen. Eigenlijk is er geen plek op deze wereld waar de leden niet gesurft hebben. Regelmatig gaan ze gezamenlijk op pad naar een van deze locaties. Al gaat er niets boven een zuidwest 6 op Hoekipa zelf. Dit is de plaats waar het uiteindelijk gebeurt. Dus laat je niet afschrikken door het bordje ‘ALLEEN TOEGANG VOOR LEDEN…’ en kom langs bij Windsurfing Hoek van Holland. Of beter nog: meld hier je aan.

Dit artikel komt uit Motion #4 van 2018 . Op de hoogte blijven van al het windssurf nieuws? Abonneer je dan snel op Motion en volg ons op Facebook en Instagram!

 van