Wingfoil accessoires

Wingfoilen is niet zonder gevaar: foils worden alsmaar scherper en zeker als je op zee vaart kun je wel wat extra bescherming gebruiken. David Mariot van ION praat ons bij over de laatste accessoires voor meer veiligheid en comfort.

Een helm kan levens redden, zeker bij het wingfoilen. Waar moet je op letten bij het kopen en hoe vind je de juiste pasvorm?

‘Het dragen van een helm is essentieel tijdens het wingfoilen, aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, zowel voor beginners als professionals. Net als bij het kopen van een fietshelm raden
wij aan ervoor te zorgen dat de helm CE-gecertificeerd is. Deze certificering zorgt ervoor dat de helm bescherming biedt, zelfs bij harde impact van board of foil. ‘Helmen zijn er in alle soorten en maten, met verschillende sluitsystemen, extra bescherming bij de oren, et cetera. Waar je voor kiest hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Wat niet voorkeursafhankelijk is is de pasvorm. Alleen als een helm goed past, kan hij effectieve bescherming bieden. Wat voor wing past er bij jou? Neem een kijkje!

Bescherming voor Wingfoilen. Het feit dat een helm op je hoofd past, betekent echter niet automatisch dat deze ook perfect past. De helm moet gelijkmatig over het hele hoofd passen en geen ruimte laten tussen het hoofd en het materiaal aan de zijkanten. Als de helm niet goed past, kan hij bij een val verschuiven of losglippen en ben je niet meer optimaal beschermd. Twee hoofden met dezelfde omtrek kunnen qua vorm heel verschillend zijn, het is dus belangrijk om de helm echt te passen en niet puur te vertrouwen op wat het meetlint zegt. ‘Om de perfecte pasvorm te garanderen, is een verstelbare hoofdband onontbeerlijk.

Wingfoil accessoires. In samenwerking met de Zwitserse experts van WIP zijn de ION- helmen voorzien van het 360° Fit System. De omvang van de hoofdband kan worden aangepast met een wieltje aan de achterkant van het hoofd, zodat hij goed aansluit op je hoofd. Dit biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van de standaardoplossing, waarbij de hoofdband alleen aan de achterkant van de helm wordt bevestigd en de helm richting het voorhoofd drukt.’

De volgende stap is een impactvest. Welke varianten zijn er en welke biedt de beste bescherming voor wingfoilen?

Bescherming voor wingfoilen. Impactvesten verschillen hoofdzakelijk op twee punten: ten eerste de plaatsing van de beschermers en ten tweede de positie van de ritssluiting. Alle impactvesten moeten zowel op de rug als op de borst- en schoudergebieden padding hebben. Voor wingfoilers raden we vesten aan die extra padding in de buikstreek hebben. Deze modellen worden ook gebruikt door wakeboarders en bieden een maximale bescherming. Voor wingfoilers die met trapeze varen zijn er ook vesten zonder padding onderin. Meer weten over de materialen? Klik dan hier!

Wingfoil accessoires. Deze worden ook gebruikt door kiteboarders en windsurfers, ze beschermen het bovenlichaam en bieden genoeg ruimte aan een trapeze. De positie van de ritssluiting hangt af van je persoonlijke voorkeur. De meeste vesten hebben een ritssluiting aan de voorkant, er zijn er ook die aan de zijkant opengaan. ‘Een innovatief alternatief is onze Rush wingvest, ontwikkeld in samenwerking met Wingman. Dit vest is voorzien van dunne maar sterke platen van Curv-materiaal en kan zowel als impactvest als trapeze worden gebruikt (zie onze review in Wingfoil Magazine #2 2023, red.).’

Wingfoil accessoires. Nu we het toch over trapezes hebben: waarom kiezen steeds meer wingfoilers voor dit extra steuntje in de rug?

‘Of je nou in de golven vaart of op een meertje, met een trapeze kun je langer buiten blijven. En wie wil dat nou niet? Dankzij de trapeze kun je energie besparen, je onderarmen verzuren minder snel en je kunt vlagen en harde wind beter opvangen. Ook zul je met een trapeze scherper upwind kunnen varen. Er zijn eigenlijk nauwelijks nadelen, zelfs freestylen is mogelijk. Het dragen van een trapeze is wat ons betreft een no-brainer. Wil jij weten welke foil bij jou past? klik dan hier!

Wingfoil accessoires. ‘Bovendien worden de wingfoilproducten steeds beter en geavanceerder. Zo kun je bijvoorbeeld je leash vastmaken aan de trapeze, of de trapezehaak opzij schuiven voor momenten
dat je op het board ligt. Er worden verschillende types aangeboden in verschillende hardheden, die optimaal zijn afgestemd op de eisen van het wingfoilen. Van onopvallende, riemachtige trapezes tot hardshell-varianten, iedereen wordt bediend. Het gebruik van trapezes raakt steeds meer ingeburgerd, ik denk dat deze ontwikkeling zich zal voortzetten. Net als bij helmen is het wel belangrijk dat je trapeze goed past: ga dus vooral even langs bij je surfshop om verschillende types uit te proberen, of leen van elkaar op het strand!’

Wingfoil accessoires

Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op WINGFOIL magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom wingfoilen? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Of koop hier je losse editie!

 van