Wingfoil KOOPTIPS
Als beginnend wingfoiler wil je snel vorderingen maken, en het liefst ook na de eerste meters niet gelijk uitgekeken zijn op je nieuwe setje. Hoe maak je een keuze bij de aanschaf van materiaal voor een sport die nog volop in ontwikkeling is? 9 kooptips van Robert Adrichem van Surfsports Castricum.
WING: NIET TE KLEIN
Als beginnend winger kies je het beste voor een niet te kleine wing.Je techniek om de foil uit het water te krijgen is waarschijnlijk nog niet zo goed, een beetje extra power kan je hierbij helpen. Om dezelfde reden is het slim om in het begin niet te wingfoilen met te weinig wind. Afhankelijk van je gewicht en de wind kracht is 5 vierkante meter een moeieijke maat. Wil je ook bij minimale wind het water op of ben je wat zwaarder, dan kies je een maatje groter. Waait het hard of ben je lichter, dan kies je uiteraard eenmaatje kleiner.
BOARDVOLUME
Bepaal het volume van je board aan de hand van je gewicht, maar ook je ervaring met andere watersporten. Ben je een ervaren windsurfer of kiter, dan kan het goed zijn dat je prima uit de voeten kunt met een board van 10 à 20liter meer dan je eigen lichaamsgewicht. Is watersporten relatief nieuw voor je, dan is een wat groter board waarschijnlijk meer in je straatje denk aan ongeveer 30liter meer dan je lichaamsgewicht.Let wel: een té groot board is ook niet goed, daarop ben je waarschijnlijk snel uitgekeken.
FOIL
Foils zijn er in vele soorten en maten. Om te wingen koop je het beste een foil die specifiek ontworpen is om mee te wingen endus niet een kite- of windsurffoil. De laatste twee hebben over het algemeen kleinere frontwings en geven minder lift, wat ze minder geschikt maakt om mee te wingen. Beginnende wingers zijn het beste bediend met een low aspect foil, voor een snelle lift en een stabiel vaargevoel en betrouwbare hand-ling. Ga het liefste voor de laatste generatie foils, deze zijn vaak aan te passen met andere frontwings of een andere mastlengte, zodat ze meegroeien met je niveau.
INFLATABLE OF HARDBOARD?
Tegenwoordig zijn er ook opblaasbare foilboards verkrijgbaar. Je neemt ze makkelijk(er) met je mee, en zeker voor beginners zijn ze wat vriendelijker in het gebruik omdat ze wat zachter zijn als je erop valt.Realiseer je wel dat een hardboard altijd beter zal performen. Op zeeën wat ruiger binnenwater zou ik nooit voor een inflatable gaan; het voelt als een dobber op het water.
ALUMINIUM OF CARBON?
Foils worden in de regel gemaakt van aluminium, glasfiber en/of carbon. Aluminium heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is bij een goede stijfheid, carbon is lichter en stijver, maar duurder. Een goede aluminium foil hoeft niet veel onder te doen voor een full carbon-set. Daarbij gaan de ontwikkelingen momenteel zo snel dat je echt niet meteen voor het allerduurste hoeft te gaan. Over eenaantal jaar moet je misschien lachen om de shapes van nu; dik kans dat het aluminiumsetje van de toekomst beter is dat de high-end carbon foil van nu!
MASTLENGTE
De standaard mastlengte ligt bijfoils tegenwoordig rond de 75centimeter. Als je meer op zee wiltwingen kan een langere mast fijnzijn; 10-15 cm extra is dan net watrelaxter en verkleint de kans opeen foil-out.
MERKKEUZE
Bij de aanschaf van gear kies je vaak voor een merk waar je wat mee hebt. Misschien vind je de kleur mooi, of de graphics. Misschien ben je fan van een teamrider of heb je wat met de oprichter van het merk. Mijn advies: kijk vooral goed naar de specificatie en wat voor ontwikkelaars achtereen merk zitten. Lees je in, maakeen praatje met je mede-wingers of vraag ernaar bij je lokale shop. Zelf vind ik het belangrijk dat materiaal zo duurzaam mogelijk geproduceerd is. Een aantal merken zet mooie stappen door CO2-neutraal te produceren, door onder andere gerecycled materiaal te gebruiken en mangrovebossen aan te plantenvoor elk geproduceerd board.
KOOP LOKAAL
Corona of niet, het is altijd goed om de lokale economie te onder-steunen. Breng dus een bezoekje aan je surfshop als je nieuwe gear wilt aanschaffen. Het stelt je instaat de spullen van dichtbij te bekijken, met advies op maat en service na afloop. Een gesprek met gelijkgestemden die weten waar ze over praten, en waarschijnlijk ook nog wel een paar tips voor je hebben. Als je een setje koopt bij je lokale surfshop is het ook makkelijker hem later weer in te ruilen als je toch iets anders/kleiners/beters wilt – misschien kun je voor aankoop zelfs wat spullen uitproberen?
LAAT JE NIET GEK MAKEN
Tuurlijk: met een spiksplinternieuwe foil van prepreg carbon of een wing in elke beschikbare maatben je helemaal het mannetje op je homespot. Maar word je daar ook echt gelukkiger van? Mijn advies: laat je niet gek maken met de aanschaf van (te) veel en (te) dure spullen. Geniet van wat je hebt en staar je niet blind op het aller best een lichtste materiaal: met één wing, één board en één foil kun je al heel veel plezier aan deze sport beleven!
Hulp bij je keuze van een nieuwe wing? Bekijk dan onze productpagina en vergelijk alle wings!
Voor meer Wingfoil nieuws, wingsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wingfoil magazine #1 en volg ons op Facebook en Instagram!