Wingfoilen in Wenen met Stefan Spiessberger
Wingfoilen in Wenen. Wenen staat niet bepaald bekend als bestemming voor surfers. Ik was aangenaam verrast om op de Neue Donau binnen drie kilometer van elkaar twee zeer verschillende plekken voor wingfoiling te vinden.
Ik kende het gebied onder de Brigittenauerbrug al van verhalen en video’s. De twee machtige pilaren bevinden zich precies op de juiste afstand van elkaar om het zogenaamde Venturi-effect te activeren: wanneer de wind uit het zuidoosten komt, direct langs het Donau-eiland, wordt de lucht hier gekanaliseerd en samengeperst als in een mondstuk. Op een gebied zo groot als een voetbalveld kun je zelfs bij weinig wind behoorlijk accelereren en echt hoog en spectaculair springen.
“Je hebt maar een beetje wind nodig om te wingfoilen. Je hoeft niet eens naar de kust te gaan om plezier te hebben. Je hebt maar heel weinig wind nodig voor wingfoiling. Je hoeft niet eens naar zee om plezier te hebben.”
Surfpro Stefan Spiessberger vertelt over een nieuwe sport waarmee je van de grond kunt komen.
Normaal komt de wind in de stad echter uit het noordwesten. Onder deze omstandigheden heeft een kleine maar uitstekende vleugelfoliegemeenschap de afgelopen maanden een nieuwe plek op de Kaisermühlenbrücke en in de Kaisermühlenbucht gevestigd. Zelfs bij een matige bries van rond de 20 knopen (37 km/u) komt het hier goed van pas: je kunt alleen korte slagen maken – dus een of twee manoeuvres, dan moet je snel weer omdraaien – maar het is grappig, deze smalle één exploitkanaal. Vooral als je de omgeving in je opneemt: Thuis aan de Traunsee zie ik overal de bergen, hier in Wenen hoogbouw. Het bijzondere is dat je op het water merkt dat deze gebouwen in de weg zitten als de wind van richting verandert… Dit maakt wingfoilen in Wenen zo avontuurlijk en uniek.
De kunst van levitatie
Ik ben mijn carrière begonnen als windsurfer en ben al heel lang kiteprofessional. Maar ik had een niveau bereikt waarop ik me moeilijk verder kon ontwikkelen. In mijn meest succesvolle tijd was ik nummer 5 op de wereldranglijst en daarmee de beste kitesurfer van een geheel door land omgeven land. Nu ervaar ik dezelfde fascinatie als voorheen: ik leer elke dag iets nieuws, een nieuwe sprong, een nieuwe manoeuvre. Het grootste voordeel van wingfoiling is dat er relatief weinig wind nodig is. Je hoeft niet naar de zee.
Dat hebben we aan natuurkunde en techniek te danken: een beetje wind in de vleugel is genoeg om op gang te komen. Zodra je begint te bewegen, wordt de foil geraakt door de stroming onder je en komt het board uit het water. Wanneer je over de foil surft, creëert je board geen weerstand meer op het wateroppervlak. De druk van onderaf en de wind in de vleugel zorgen voor voldoende voortstuwing om boven het water te drijven.
Wenen, Traunsee, New York
Voor wingfoilen heb je veel minder ruimte innemende apparatuur nodig dan voor windsurfen of kitesurfen; Ik heb zelfs al mijn spullen op mijn Brixton Cromwell, een 125cc-fiets, gezet. Geen mast, geen draagarm – en geen eeuwige strijd met de lijnen. Deze sport is zo eenvoudig en vrij gemakkelijk te leren ook!
Zelfs springen is heel eenvoudig: als ik mijn gewicht naar de achterste voet verplaats, gaat de folie aan de voorkant omhoog en vertrek ik. Om te landen, verplaats ik mijn gewicht naar de voorste voet en duw ik de aanvalshoek weer naar beneden. Voor mij draait wingfoilen om plezier hebben. Ik ben nu 32. Ik heb mijn leven terug verhuisd naar de Traunsee en een surfschool geopend. De 12, 13 jaar daarvoor was ik op de World Tour. Maar nu spreken de wedstrijden op dezelfde plekken me niet meer zo aan als vroeger. Het avontuur van nieuwe onbekende plekken zoals door deze x te wingfoilen in Wenen trekt mij veel meer aan.
Het liefst richt ik me op foto- en videoproducties. En ik geniet van mijn vrijheid om te vliegeren op ongebruikelijke plekken zoals voor het Vrijheidsbeeld in New York of – net als vorig jaar – met mijn wingfoil over een gletsjermeer in Ötztal te vliegen of zoals deze x te Wingfoilen in Wenen.
Wingfoilen in Wenen was ook goed voor mij, de plekken aan de Nieuwe Donau zijn een echt alternatief voor het Neusiedlermeer. Maar mijn favoriete plek blijft de Traunsee, daar ben ik tenslotte thuis.
Tekst: Hannes Kropik
Beeld: Philipp Reiterer / Phil and ai/ Ivan Bandic
Voor meer artikelen als “Wingfoilen in Wenen” of meer wingfoil nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wingfoil Magazine en volg ons op Facebook en Instagram.