Wingmateriaal – Uit welk materiaal bestaat jouw nieuwe wing?

Wingontwerper Frank Ilfrich vertelt wat de uitdagingen zijn voor wingmateriaal, of de Aluula-hype terecht is en hoe je een wing zo lang mogelijk heel houdt.

De wingfoilsport ontwikkelt zich razendsnel. Sprongen worden hoger en radicaler. Wasgangen en crashes heftiger. Wat zijn de uitdagingen voor het wingmateriaal?

‘Enerzijds uiteraard de hogere belasting van het wingmateriaal en de eisen die eraan gesteld worden, maar ook de vliegstabiliteit en de lift of ‘hang time’, dat wil zeggen: de juiste handling om (relatief) zacht te kunnen landen. Aan de andere kant moeten de wings steeds wendbaarder worden om de snelle technische bewegingen mogelijk te maken. Dit zijn twee tegenstrijdige vereisten.’ wat voor wing past er bij jou? Neem een kijkje!

materiaal van de wing

Het codewoord bij wings lijkt de laatste tijd Aluulaa te zijn. Is dit een hype of is het goudgele materiaal echt een gamechanger?

‘Aluula biedt aanzienlijke voordelen voor wings, omdat het niet alleen lichter is, maar ook meer stijfheid geeft aan de wing of het airframe met dezelfde of zelfs kleinere diameters. Het resultaat is meer kracht en meer effectiviteit bij het pompen, en meer stabiliteit bij sprongen en bij hoge snelheden. Bij Aluula ligt dit alles op een aanzienlijk hoger niveau dan bij conventionele materialen. Deze laatste hebben overigens weer andere eigenschappen of voordelen, zoals een comfortabele krachtontwikkeling en een meer vergevingsgezinde handling.’ Wil je nou weten welke foil bij jou past? klik dan hier!

Hoeveel gewicht wordt er precies bespaard en hoe verhouden de duurzaamheid en stijfheid van Aluula zich tot ‘normaal’ wingmateriaal?

‘Ondanks de vele extra verstevigingen die het wingmateriaal nodig heeft, is het verschil in gewicht duidelijk merkbaar. Als je onze XC vergelijkt met de Halo Pro, is er voor alle maten een gemiddeld verschil van ongeveer een kilo. Je voelt dit in het lagere windbereik en natuurlijk is de Halo veel levendiger en wendbaarder.’

Wingmateriaal

Als geld geen rol zou spelen, zou het doek dan ook van Aluula gemaakt kunnen worden?

‘Er zijn nu ook Dyneema/HMPE (Hoog Moleculair Poly Ethyleen, red.) doeken voor de canopy die meer performance beloven, vooral in de racediscipline kunnen ze een rol gaan spelen. De prijs van een wing stijgt echter enorm bij gebruik van deze doeken, en ik zie nauwelijks echt voordeel voor de gemiddelde wingfoiler. Integendeel: deze doeksoorten hebben vrijwel geen rek en geven windstoten daardoor bijna één op één door, waardoor deze wings vaak bruut en moeilijk hanteerbaar zijn.‘Ik denk dat conventioneel polyesterdoek voor de canopy vooralsnog de beste keuze is. In de toekomst zullen er sterkere varianten komen met betere performance en een langere levensduur, die tegelijkertijd de licht dempende eigenschappen zullen behouden en – niet onbelangrijk – betaalbaar zijn.’

Je wilt als consument natuurlijk zo lang mogelijk met je wing kunnen doen. Wat zijn jouw tips voor het onderhoud van een wing?

‘In principe zijn er een paar eenvoudige regels: stel een wing niet langer dan nodig bloot aan uv-straling (zon) en harde wind en probeer hem waar mogelijk altijd droog in te pakken of anders in ieder geval later te drogen. Spoel een wing liever niet te vaak af; bij elke wasbeurt spoel je ook een deel van de coating op het doek weg. Wissel wanneer de wind het toelaat naar een kleinere wings, en let bij het opblazen op de aangegeven druk: te weinig opblazen is bijna erger dan iets te veel druk in de wing. En heel belangrijk: plaats je board en foil op het strand zo dat ze niet in contact kunnen komen met de wing, of andersom. Ik heb dit helaas al tientallen keren gezien en het is dubbel vervelend omdat niet alleen de wing kapot gaat, maar ook de foil licht beschadigt. Welke accessoires heeft een wingfoil eigenlijk? Druk hier!


Wil je meer van dit soort artikelen lezen en altijd up-to-date blijven? Abonneer je dan op WINGFOIL magazine! Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom wingfoilen? Volg ons op Instagram en Facebook. Ontdek hier meer interessante blogs vol inspiratie en tips! Of koop hier je losse editie!

 van