11-05-2017 - Kitesurfen, Nieuws

WKL Kiteboarding World Cup Tour 2017 brengt de wereldtop naar Texel

Na het WK Hockey, EK Atletiek en de Volvo Ocean Race, is het dit jaar de World Kiteboarding League (WKL) World Cup Tour 2017 die met een groot internationaal toernooi naar Nederland komt. In september maakt de WKL een officiële stop op Texel die volledig meetelt voor het wereldbeker klassement. Van 1 tot en met 10 september 2017 is Texel het ‘kiteboarding centrum’ van de wereld en verzamelt de wereldtop kiteboarding zich bij Paal 17 op het eiland. Onder hen natuurlijk de Nederlandse wereldtoppers Youri Zoon, voormalig wereldkampioen en nummer 2 van de wereld en Annabel van Westerop, die vorig jaar als derde eindigde in het WK klassement.

world kiteboarding league wkl texel nederland 1

Het evenement op Texel krijgt drie wedstrijdcategorieën, de Freestyle Elite League, de Qualifier League en de Big Air League. Deelnemers aan de Elite League en Big Air League strijden om de punten voor het wereldkampioenschap. Voor Nederland zullen in ieder geval vijf kiteboarders uitkomen in de Elite League. Naast Youri Zoon en Annabel van Westerop hebben ook Rens van der Schoot, Annelous Lammerts en Vera Klabbers zich begin april in het Zuid-Franse Leucate weten te kwalificeren tijdens het eerste toernooi in de WKL Kiteboarding World Cup van dit seizoen. Voor deze drie is het de eerste keer dat zij het hele jaar in de Elite League deelnemen en ook tijdens het toernooi op Texel zullen meevaren. In totaal doen 75 ‘riders’ uit 19 landen mee.

world kiteboarding league wkl texel nederland 2 ‘Wij hebben ons hard gemaakt om een officiële stop in de kiteboarding World Cup Tour naar Nederland te brengen’, vertelt de Nederlandse directeur Danny Galiart van de World Kiteboarding League. ‘Nederland is een belangrijk kiteboardingland met veel sporters die zich in de top manifesteren. Het is fantastisch dat zij nu ook in Nederland een groot toernooi krijgen. Bovendien is kiteboarding internationaal en ook in Nederland een snelgroeiende water- en Xtreme-sport. Onze weersomstandigheden en ligging aan zee lenen zich perfect voor de kiteboarding sport. Wij hebben gekozen voor Texel, vanwege de meest constante windomstandigheden.’

Over de WKL

De Nederlander Danny Galiart is de drijvende kracht achter de nieuwe internationale World Kiteboarding League (WKL) die vanaf 2017 de world cup tour mag organiseren. Het bijzondere van de WKL is dat deze vanuit de sporters zelf is opgericht en ontwikkeld. Galiart, voormalig ijshockey-prof en door insiders ook wel de Bernie Ecclestone van het kiteboarden genoemd, heeft met grote voortvarendheid een nieuwe League gecreëerd die de snelgroeiende kiteboarding sport professionaliseert en omvormt van lifestyle sport naar competitie sport.
De ambities van de WKL zijn groot, expansie naar de Verenigde Staten, Australië en Azië komt er aan. Kiteboarding heeft in snel tempo de wereld veroverd. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen actieve beoefenaars. Sinds kort kan zelfs Barack Obama tot de kiteboarders worden gerekend.

world kiteboarding league wkl texel nederland 3

Voor meer informatie klik je hier of bezoek de Facebookpagina van de WKL.

 van