18-02-2012 - Snowboarden, Nieuws

WSC 2012: Halfpipe finals

In een waanzinnige finale met dikke snowboardactie heeft Iouri ‘Ipod’ Podladtchikov op de half pipe het eerst WK van de TTR op zijn naam geschreven. Al in zijn eerste run legde de Zwitser, die in Rusland geboren is, met een score van 90,8 de lat superhoog . Hij kreeg maar liefst 14,4 punten voor zijn eerste truc, de Double Cork Mc Twist. Maar ook zijn andere tricks (Frontside Double Cork 1080, Cap Double Cork 1080 en Frontside 1080) voerde hij subliem uit. Alleen de Amerikanen Matt Ladley (nummer twee) en Louie Vito (nummer 3) konden in de buurt blijven van de ontketende Zwitser.

Louie, frontside air

Omdat Podladtchikov zijn derde run verknalde, mocht hij zittend op een zandzak toekijken hoe de andere snowboarders zijn score probeerden te verbeteren. ,,Ik vond het in de tweede run al spannend om als eerste geplaatste naar beneden te gaan en die andere jongens alles te zien geven om mij te verbeteren.,’’ zei hij na afloop. ,,Het niveau lag vandaag erg hoog. Jongens zoals Louie Vito en Matt Ladley beheersen zoveel verschillende tricks. Gelukkig was mijn eerste run goed. Ik geloof niet dat ik meer spinnings kan maken, dan ik nu heb gedaan.’’

Matt Ladley mid spin

De half pipe in het Noorse ‘Vinterpark’ lag er perfect bij. Ondanks de regen kregen de mannen genoeg snelheid om vier tot zes moeilijke tricks op rij te springen.. Zo landde Markus Malin als derde snowboarder ooit in de half pipe een Backside Double Cork 1260. Alleen Shaun White en Ipod gingen hem voor.

World Champion Ipod

 

VROUWENFINALE

 

De vrouwen lieten een uur eerder in hun finale al zien, dat ze op de half pipe nauwelijks voor de mannen onderdoen. De Amerikaanse winnares Kelly Clark en de verrassende Spaanse Queralt Castellet staken er met kop en schouders bovenuit. Nadat Clark eerder al een Frontside 1080 had gesprongen, deed Castellet dat kunstje in haar laatste run bijna foutloos na. Ze testte flink de zenuwen van de Amerikaanse, omdat ze op één punt na de score van Clark benaderde. Uiteindelijk moest ze echter toch genoegen nemen met de tweede plaats in de World Snowboarding Championships.

Queralt Castellet gaat super hoog voor een dame

Kelly Clark wint net aan het goud

 van