18-02-2012 - Snowboarden, Nieuws

WSC 2012 vrijdag: Cheryl en Seppe naar finale

Cheryl Maas en Seppe Smits vlogen gisteravond over het slopestyle parcours van Oslo Vinterpark. Met een serie van moeilijke tricks over de schansen en de rails lieten zij zien dat ze bij de beste snowboarders ter wereld horen. Ze plaatsten zich rechtstreeks voor de finale van het WK.

Tekst: Natasha Smit

OSLO · Cheryl Maas (27) gaf op het zware slopestyle parcours van Wyller in de eerste run meteen haar visitekaartje af. Terwijl andere meiden in de halve finale van de WK relatief eenvoudige trucs sprongen met weinig spins, sprong Cheryl drie backside 720’s achter elkaar. Alleen wereldkampioene Jamie Anderson en Spencer O’Brien haalden net iets meer punten.

Zelf bleef de ervaren snowboardster, vrij nuchter onder haar succes: ,,Ik reed redelijk op safe .Die 720’s, waarbij je twee rondjes om je as draait, land ik bijna altijd. Ik wist dat ik met deze trucs een goede beoordeling van de jury zou krijgen.’’

Go big or go home. Zo beschreef de commentator Cheryl Maas. Ze staat erom bekend dat ze alles uit de kast haalt en ook in wedstrijden moeilijke trucs probeert. ,,Vroeger reed ik nooit voor de jury, maar vooral voor mezelf. Als je in een wedstrijd moeilijke tricks probeert, dan maak je ook sneller fouten. Nu probeer ik iets meer op de wensen van de jury in te spelen.’’

Toch gaat ze in de finale weer ouderwets knallen. Plaats vijf of zes vindt ze niet interessant. ,,Het wordt een pittige finale. Jamie en Spencer zijn technisch zo goed. Dat wordt moeilijk om hen te verslaan,’’ zegt ze realistisch. ,,Toch ga ik proberen om een paar leuke sprongen te laten zien. En dan zie ik wel waar ik eindig.’’

Ook Seppe Smits (21) plaatste zich gister voor de finale. De Belg vloog over de schansen van het slopestyle parcours en kwalificeerde zich als derde, achter Seb Toots en Roope Tanteri voor de finale. ,,Ik ben echt onder de indruk van hoe Seppe hier rijdt,’’ zegt Joris Ouwerkerk (19). ,,Hij had een hogere score moeten krijgen voor zijn run. Die backside 1080 over de channel gap was sick. Ik zie hem die finale zondag wel winnen.’’

 van