17-07-2014 - Surfen, Nieuws

Yannick de Jager opent Schoonste Strand Verkiezing

Op de schoonste stranden komen de leukste mensen.’ Dat blijkt eens te meer, daar surfer Yannick de Jager vandaag zijn eerste strandselfie schiet in een gelukkig gezelschap. Dit alles in het kader van de Schoonste Strand Verkiezing die weer van start is gegaan.

Een combinatie van stemmen van strandbezoekers op hun favoriete strand en een deskundige inspectie van de ANWB vormen samen de Schoonste Stranden Top 10. De Jager verklaart zich fan van zijn Scheveningen: ‘Dit jaar gaat het ons lukken: we gaan er nu eens echt met de titel Schoonste Strand vandoor!’ 

Stranden ruim twee keer zo schoon in de afgelopen zes jaar

De Nederlandse stranden zijn in de afgelopen zes jaar ruim twee keer zo schoon geworden. De verkiezing lijkt dus een effect te hebben op de mate waarin stranden schoon zijn. Tijdens de Schoonste Strand verkiezing kunnen strandbezoekers -tot en met 11 augustus- via de website stemmen om hun favoriete strand in de Schoonste Stranden Top 10 te krijgen. Op donderdag 21 augustus maken de ANWB en NederlandSchoon bekend welke stranden zich de 10 schoonste van Nederland mogen noemen.

Strandbezoekers kiezen uit een lijst van 50 badplaatsen verspreid over de 4 kustprovincies: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland. Door te stemmen uiten mensen hun waardering voor hun strand, een stukje kust waar met z’n allen van kunnen genieten.

Een schoon strand is prettiger

Op een schoon strand voelen we ons onder meer prettiger (62%), mooier (59%), gezonder (44%), rustiger en socialer (23%). Vorig jaar waardeerden de ANWB inspecteurs onze stranden gemiddeld met maar liefst een 9,8. Opvallend is dat we zelf onze stranden een 9,1 geven als het aankomt op schoon.

Concurrentie voor de Zeeuwen

De Zeeuwen gooien hogen ogen: zij stonden vorig jaar met 9 van de 10 stranden in de Top 10, wat te danken was aan waarderingen van een 9,5 (publiek) tot een 9,9 (ANWB). Domburg mag zich tot eind augustus zelfs het Schoonste Strand van Nederland noemen. Niet verrassend met hun fanatieke achterban, zoals weervrouw Marjon de Hond die zich verheugt op de Zeeuwse burgerinitiatieven: ‘Die werken vaak goed, gezellig met z’n allen een avondje prikken aan de kust bijvoorbeeld. Zeeland heeft prachtige stranden, als we die samen schoon houden is de verkiezing straks niet meer nodig.’

In Noord-Holland werken de Texelse Boys, een groep Utrechtse studenten, mee aan een schoon strand. Tijmen Sachumsky: “Samen met de andere Boys en de bezoekers genieten we hier dag in dag uit. Het strand voelt inmiddels best een beetje als thuis en daar laat je toch ook geen rommel achter? Op de schoonste stranden heb je tenslotte de fijnste dagen.” Noord-Holland scoorde dan ook niet voor niets een 9,4 (ANWB) en 9,1 (publiek).

Surfer Yannick de Jager uit Den Haag zet zich in voor het strand in Zuid-Holland: “Ik hou van het strand, het is een plek waar ik ontzettend veel aan te danken heb. Het is mijn directe leefomgeving, al van kinds af aan. Het strand is één van de wonderen van onze wereld, dat vervuil je niet, daar zorg je voor!

 van