22-10-2019 - Nieuws, Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

Yentel Caers: wereldkampioen

Yentel Caers is een kind van de Brouwersdam. Elk weekend reden zijn ouders hem en zijn broer en zus met de camper naar het water om samen te gaan surfen. Afgelopen oktober won Yentel (24) zijn eerste wereldtitel freestyle, nadat hij in juni al Europees kampioen was geworden. We spraken hem op festival DAM-X, op de plek waar het allemaal begon. ‘Of er nou weinig wind of veel wind was, we waren altijd hier.’

Woord Mart Kuperij
Beeld John Carter/PWA, Chantalle Pöttgens, Volker Klinger, Jan Douwe Krediet

Op seizoensafsluiter DAM-X komt iedereen samen: pro’s, amateurs, fanatiek of puur voor de lol. Terwijl de wereldtop hun double moves springt bij de EFPT racen verderop oudere mannen met baarden voorbij op hun raceboards en oefent de jonge garde hun freestyletrucs op het Poeltje. Ik herinner me Yentel als een van de kleine jochies met een veel te grote lycra vol handtekeningen, enthousiast en misschien wat verlegen bij het zien van al die supersterren. ‘Haha ja, ik had dat vroeger met Steven, Tonky, Taty, Gollito… iedereen die hier voer. We pushten elkaar wel om erheen te gaan, foto’s te maken en handtekeningen te vragen, dat was heel leuk.’

Hoe voelt het dat er nu tegen jou wordt opgekeken? ‘Ik denk dat het nu niet meer hetzelfde is als toen, ik ken die jonge gastjes al vanaf dat ze leerden windsurfen, ik heb ze altijd aangesproken en tips gegeven. Dat is ook mijn doel, ik wil echt de sport vooruit helpen, de freestylediscipline zeker en vast. Ik voel me niet anders nu ik wereldkampioen ben. Ik probeer ook zoveel mogelijk voor die jonge gastjes te doen, bijvoorbeeld door te commenten en liken op social media. Dat vond ik vroeger ook heel leuk, als Tonky mijn post likete. En dus op het water door samen met ze te varen en tips te geven; ik zie ze een beetje als vrienden.’

Wat denk je als je de nieuwe lichting ziet rippen? ‘Ik vind het mooi om die kids hier te zien varen. Ze zijn ook met een echte groep, net als wij vroeger. Na onze generatie is er best wel een grote gap, nu zijn er weer een aantal kids die komen. Ze varen ongelooflijk goed; ze zijn echt een stuk beter dan wij op die leeftijd. Die jonge gastjes doen alle duckmoves, culo’s, noem maar op. Die bestonden natuurlijk nog niet toen wij zo oud waren, maar toen ik 14 was landde ik hier in het poeltje net mijn eerste spocks! Wat wel helpt is het nieuwe materiaal. Wij voeren met waveboards en kleine wavezeilen. Tegenwoordig zijn er echt goede kidszeilen en boards, dat zorgt ervoor dat de ontwikkeling nog sneller gaat.’

Voor jou is het ook allemaal hier begonnen. ‘Ja, de Brouwersdam is een beetje een thuis voor mij. Ik voer hier ook mijn eerste evenementen: The Mission, Young Guns of Freestyle, DAM-7. Vijf jaar geleden, bij de eerste editie van DAM-X haalde ik mijn eerste internationale podium. Ik werd toen derde bij de EFPT, wow.’

En nu ben je Europees én wereldkampioen. ‘Ja, dit jaar was voor mij een topjaar. Het begon met een vierde plek in Bonaire, dat had ik niet verwacht. Weinig wind, de locals daar varen allemaal supergoed. Ik was superblij om daar vierde te worden. Daarna had ik drie EFPT-stops in Costa Brava, Vieste en Lanzarote, die ik alle drie op rij wist te winnen. Daardoor was ik in Lanzarote al Europees kampioen. Mijn jaar kon toen al niet meer stuk.
‘Voor de PWA in Sylt lag het nog allemaal open. In Fuerte werd ik tweede; ik en Youp hadden na dat evenement evenveel punten, we deelden de eerste plek in de overall ranking. Achter ons hadden Amado en Steven ook evenveel punten, maar omdat zij een negende plek telden vielen ze best ver terug, omdat de negende plek bij de PWA een gedeelde plek is; je krijgt de punten van 10,5. Op Sylt moest ik zesde worden, en boven Youp eindigen.’

Kun je ons even door het evenement in Sylt heenlopen? ‘In de single deed ik het slecht, ik verloor in de tweede ronde van Balz, in heel moeilijke condities. Balz is zo gek als een achterdeur, in die condities vaart hij geweldig. Het is niet dat ik een slechte heat had, Balz is gewoon supergoed daar.’

Toen kwam het aan op de dubbele eliminatie. ‘Ja, en terugkomen in de double, dat is een hele inspanning in Sylt. Alleen al met die shorebreak telkens terug naar buiten raken, dat duurt al een aantal minuten. Heat voor heat ging het beter en beter, ik raakte meer gefocust. Ik heb er vier gevaren voor ik wereldkampioen was (Youp lag er inmiddels uit, red.) en toen nog een vijfde tegen Gollito. Die laatste heat voer ik slecht. Ik was net wereldkampioen geworden en het was allemaal te veel voor mij. Of te veel… ik was niet meer gefocust op die heat, ik was aan hele andere dingen aan het denken. Ik deed een move, landde hem, voer terug de andere kant op en was me dan echt aan het afvragen wat voor move ik net gedaan had. Ik was echt niet meer met de heat bezig.’

Nou kun je tegen Gollito natuurlijk ook wel verliezen. ‘Ja, Gollito is voor mij gewoon the best, hij is niet voor niks negen keer wereldkampioen geworden.’

Wacht even, jij bent de beste dit jaar! (Lacht). ‘Ja, maar toch. Ik heb dit jaar de beste resultaten gehad, ik ben wereldkampioen geworden. Ik ben daar superblij om, maar het maakt mij niet beter dan de andere gasten. Ik heb de titel, en ik ga er sowieso voor om die te verdedigen, maar er zijn er in de top tien van de PWA zoveel die de kans hebben om wereldkampioen te worden. Je moet goed zijn, en je moet ook een beetje geluk hebben.’

Even terug naar de heat waar het allemaal om ging, tegen Antoine Albert. Je stond kort voor tijd nog achter. Had je zelf door hoe krap het was? ‘Ja, de condities waren best moeilijk en we hadden maar drie moves per kant die telden. Je weet dan al op voorhand dat als hij een beetje een goede heat vaart dat je dicht op elkaar zit. Bij vier moves worden de puntenverschillen groter, maar met drie is het altijd heel krap. Je moet echt het beste van het beste varen.
‘Ik wist dat mijn starboard tack goed was, dat is mijn sterke kant. Maar ik wist dat ik port tack nog wel wat moest laten zien. Op het einde had ik een goede Pasko en dat heeft de doorslag gegeven.’

Heb je heat nog teruggezien? ‘Ja, zeker. Ik kijk altijd na de wedstrijden mijn heats na, ook om van te leren voor de volgende keer. Welke moves scoren goed, wat ziet de jury graag. Maar zo spannend als het eruitzag voelde het voor mij op het water niet echt. Antoine deed een backloop en toen kwam ik op achterstand. Toen deed ik die Pasko en het duurde even voordat die punten binnenkwamen. Ik weet wel dat mijn ouders op het strand meer stress hadden dan ik haha.’

Wanneer wist je dat je gewonnen had? ‘Ik zag al wel wat mensen op het strand die aan het juichen waren, en toen ik op de kant kwam kreeg ik gelijk een paar microfoons onder mijn neus. Maar ik wilde eerst het officiële resultaat afwachten. Toen ik dat eenmaal te horen kreeg viel er een hele hoop stress van mij schouders, maar tegelijk kon ik het ook nog niet geloven. Dat heeft echt nog even een paar dagen geduurd!’

Wie zie jij als de grootste kanshebbers voor de titel volgend jaar? ‘De grootste kanshebber is denk ik Amado. Als hij nog wat constanter wordt kan hij zeker wereldkampioen worden. Gollito heeft dit jaar weer een slechter jaar. Dat heeft hij nogal gehad, en dan komt hij het jaar daarna vaak zó goed terug. Steven doet het ook heel goed. Adrien Bosson, Jacopo Testa… er zijn zoveel kanshebbers.’

Hoe lang duurt het voordat de kids van de Brouwersdam jullie ass gaan kicken? ‘Ik denk dat ze voor nu nog net iets te weinig kracht hebben om in alle omstandigheden mee te komen. Zeker als er weinig wind is, dan kunnen wij er al snel een double move uitgooien wat zij nog net niet kunnen. Ze hebben een heel goede techniek, als over een paar jaar de kracht erbij komt kunnen we onze borst natmaken.’

Wat staat er voor de komende tijd op het programma? ‘Ik denk dat ik terug naar Brazilië ga, en Zuid-Afrika. Een beetje standaard, wat veel freestylers doen. Een beetje foilen ook.’

Ben je daar veel mee bezig? ‘Ik heb het deze winter wel redelijk wat gedaan, maar toen ik goede resultaten voer bij de PWA en EFPT heb ik besloten me 100% te focussen op freestyle. Ook omdat je vaak gaat foilen als het 5,2-wind is, terwijl we bij de evenementen juist vergelijkbare wind hebben. Ik ben juist in die omstandigheden gaan windsurfen, pompen en me daarop richten. Dat heeft wel gewerkt.’

Je hebt nu vijf maanden ‘vrij’. Hoe benader je het windsurfen in die tijd? ‘Het ding is: windsurfen is voor mij een hobby. Je neemt de kansen die je krijgt. Nu denk ik wel: ik ga de komende tijd alleen varen als het echt goed is, anders blijf ik even thuis. Dat is ook wel even lekker na een jaar rondreizen. Maar voor de rest: windsurfen is gewoon een hobby; als het waait ga ik surfen. Ik ga misschien wel wat vaker naar zee de komende tijd, echt trainen dat doe ik over een tijdje weer. Eerst even voor mijn plezier varen, de moves doen die ik graag doe en daarna gaat de focus op 2020.’

Je kunt Yentel volgen op Instagram en Facebook.

 van