18-11-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Yoga voor kite surfers – waarom ook jij een yogamat nodig hebt

‘Mijn kracht ligt in de yoga die ik toepas op alle vormen van surfen.’ Bellatrix van Wingerden is een ervaren yogadocente en surfer die zich sinds 2004 heeft gespecialiseerd in yoga for surfers. Al haar ervaring en opleidingen heeft ze nu samengebracht in haar boek Yoga voor surfers. In dit artikel lees jij waarom ook jij als kitesurfer veel baat hebt bij haar speciaal ontwikkelde yogahoudingen. Doe er je voordeel mee. 

Door het beoefenen van de yogahoudingen die ik mijn boek: Yoga voor surfers beschrijf, verbeter je jezelf automatisch als surfer. De beheersing van je lichaam, die je op de yoga mat rustig leert, kun je inzetten op het water. De mat geeft je de gelegenheid om je lichaam bewust te trainen en voor te bereiden voor alle bewegingen die je op het water in snelheid ervaart onder invloed van de kracht van wind en golven. 

Waarom yoga voor kitesurfers?

Het is niet altijd zo dat de ene vorm van yoga beter is dan de andere. Het gaat erom dat je een passende vorm van yoga doet, die jou verder helpt. Voorbeeldje: patiënten met hyperventilatieklachten worden nog weleens door de huisarts naar power yoga gestuurd. Iets wat ik absoluut niet zou aanraden. power yoga is een vorm van yoga, waarin je razendsnel van houdingen verandert en het vraagt veel kracht. Mensen met hyperventilatie hebben juist baat bij langzame bewegingen die ook hun adem vertragen. Yoga is goed voor hen – zeker weten – maar na power yoga kunnen ze beter skippen. Voor surfen geldt ook: je gaat pas vooruit op de mat en op het water, als je een vorm van yoga kiest die rekening houdt met de omstandigheden die je tegenkomt op het water, de wensen van een surfer, de mogelijke blessures en klachten van de surfers en het doel van een surfer. Dat vertaald zich naar beter en langer surfen.

Hieronder som ik kort de voordelen op die yoga heeft voor elke kitesurfer:

Leren kennen van je eigen lichaam, leer je beperkingen, blessures en klachten – Yoga voor surfers

Geen betere kennis dan zelfkennis! Het bewuster worden van je lichaam, helpt je bij alles wat je onderneemt in je dagelijks leven en zeker bij surfen. Ik maak het best vaak mee dat mensen, zich vergissen in wat ze wel of niet met hun lichaam kunnen. Het beeld dat je van jezelf hebt klopt vaak niet, daar kom je achter als je op de mat je oefeningen doet. Als je jezelf overschat dan ga je snel over je eigen grenzen heen en kun je heel makkelijk jezelf forceren of je lichaam blesseren. Als je jezelf onderschat, doe je jezelf tekort en benut je niet je volledige capaciteit. 

Verbetering van je surfprestaties – Yoga voor surfers

Door het verbeteren van je lichaamsbewustzijn, verbeter je ook je prestaties met surfen. Met een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn kun je steeds beter je spieren, gewrichten en lichaamsdelen aansturen op die manier die jij wilt. Een stevige yogasessie geeft je het gevoel dat je je lichaam weer ‘bewoont’. Elke sessie is als een verkenningstocht in je lichaam: je voelt van binnenuit precies waar je spanning zit, je stijfheid, je blessures, je soepelheid, je ruimte en je bewegingsvrijheid. Deze zelfkennis kun je perfect gebruiken op je board. Door yoga ontwikkel je de fijne en specifieke motoriek, zodat alle lichaamsdelen meer en beter met elkaar samen werken.

Perfecte warming up voor het surfen – Yoga voor surfers

Even wat rek-, en strekoefeningen doen, voordat je het water op of in gaat, is zo gek nog niet. Het vergroot je surfplezier. Rekken en strekken is een beetje een verkorte en makkelijke vorm van yoga. Door je spieren ‘op te warmen’ gaan ze makkelijker mee met de bewegingen die je tijdens het surfen maakt en verklein je de kans op blessures en spierpijn. Zeker opwarmen voordat je het koude water in gaat, want dat is een extra aanslag op je lijf. Hiervoor heb ik speciaal een super korte serie ontwikkeld, die je in je wetsuit naast je auto kunt doen.

Afwisselend gebruik van spieren – Yoga voor surfers

De yoga die ik in mijn boek beschrijf is volledig afgestemd op de bewegingen die je tegenkomt op en in het water. En ook hoe je juist de tegenovergestelde spier(groepen) kunt aanspreken. Op de mat kun je juist de bewegingen maken en houdingen uitvoeren die je op het water vaak niet of minder gebruikt. Zo ontwikkel je je hele lichaam en niet slechts een deel zoals je bij de meeste sporten doet.

Verlengen van de spieren – Yoga voor surfers

Eigenlijk zorgen bijna alle sporten voor verkorting van de spieren. Zeker wind-, golf- en kitesurfen en suppen, waarbij je weerstand biedt tegen de kracht van water en de wind. Daarom is het zo belangrijk om iets ernaast te doen wat weer lengte teruggeeft aan de spieren.

Sneller herstel en voorkomen van spierpijn en blessures na een surf sessie – Yoga voor surfers

Met surfen gebruik je je lichaam een flink aantal uren of dagen heel intensief. Weken waait het niet, zijn de golven te laag of kun je het water niet op, omdat je moet werken. En dan ineens zijn de golven perfect, is de wind goed en komt hij uit de perfecte richting. En dan ben je urenlang achter elkaar op het water aan het knallen. Als je tussen de surf periodes in, je spieren niet goed onderhoudt en traint, kun je na surfen flinke spierpijn hebben. Door regelmatig je spieren te rekken en te strekken, voorkom je spierpijn en verdwijnt het ook weer sneller.

Soepelheid in schouder-, en bekken gebied, wat je helpt bij tricks en moves – Yoga voor surfers

Met yoga zijn er ontzettend veel houdingen, die soepelheid geven rondom je schouders en bekken en heupen. Voor de meeste bewegingen op het water heb je de bewegingsvrijheid rondom deze gebieden nodig om je kite of board te verplaatsen in die richting die jij wilt.

Verbetering lichamelijke conditie en uithoudingsvermogen – Yoga voor surfers

Als de omstandigheden op het water goed zijn, wil je zo lang mogelijk surfen en dan helpt een goede conditie. Het is zó irritant als je puffend op het strand staat, terwijl anderen nog lekker op het water zijn.

Vergroting van je evenwichtsgevoel op je board – Yoga voor surfers

Alle yoga-balanshoudingen die op je mat oefent, verbeteren je balansgevoel op je board. Er zijn veel houdingen die je evenwichtsgevoel aanspreken. Balanshoudingen kun je op de mat rustig oefenen, op het water lig je zo van je board af als je evenwichtsgevoel niet goed genoeg is. Op de mat heb je alle tijd, om te onderzoeken. 

Verbetering van je oog,- hand coördinatie – Yoga voor surfers

Door veel yoga te beoefenen, kun je op een gegeven moment precies coördineren waar je je handen en voeten wilt plaatsen. Exact daar – waar jij wilt. Dit is wat je op het water goed kunt gebruiken. Vaak komt het heel nauwkeurig, waar je je handen op je board zet of waar de plaatsing van je handen is aan de giek of bij het overpakken van de giek bij een gijp of lastige trick. 

Versterking van spieren, pezen en banden, waardoor gewrichten goed ondersteund worden – Yoga voor surfers

Natuurlijk denk je bij yoga al gauw aan leniger en soepeler worden, maar er zijn enorm veel houdingen die het lichaam ook juist versterken. En kracht kun je goed gebruiken als je door een flinke branding heen moet peddelen, urenlang wilt suppen, je giek vasthoudt of als je golven aan het berijden bent, of nou ja…voorbeelden genoeg. We hebben sterke spieren nodig voor het surfen, dat is zeker. 

Ontwikkelen van kracht, met name in de kleinere spieren – Yoga voor surfers

Als je een yogahouding uitvoert, is je lichaam vaak aan het ‘zoeken’. In de houdingen merk je vaak de afwisseling tussen ontspanning en aanspanning van de kleinere spiertjes, hiermee ontwikkel je kracht en aansturing in de kleinere spieren. Het is heel iets anders dan hoe je traint in een fitnessruimte, dan zet je je lichaam vast in een fitness apparaat en ga je gewicht duwen of trekken. Dat is een hele ‘vaste’ beweging. Beter is het ‘zoekende’ van een yoga houding, daarmee spreek je veel meer spier (groepen) aan. Blijf daarom ook altijd ‘dynamisch’ in een houding, zet jezelf niet vast in een yoga houding.

Verdiepen van je ademhaling, wat rust geeft en een verbetering van de opname van zuurstof – Yoga voor surfers

Tijdens de yoga houdingen gebruik je de uijayi-ademhaling. Die ondersteunt jou optimaal in je houdingen, maar ook tijdens het surfen. Als je adem te ‘hoog’ zit, dan komt je lichaam in het sympathisch zenuwstel en ervaar je sneller stress. Een lage diepe ademhaling, geeft rust en beheersing in yoga houdingen en in je sport. Een rustige diepe ademhaling kan je redding zijn, als je bijvoorbeeld gespoeld wordt. Met een diepe ademhaling blijft de lucht ook langer in de longen, waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen in het bloed. Dit maakt je bloed zuurstofrijker. 

Verbetering longkwaliteit – Yoga voor surfers

Als je longen en longblaasjes in goede conditie zijn, dan kan er meer zuurstof worden opgenomen in je bloed. Alleen met een goede kwaliteit van longweefsel is het mogelijk je zuurstof opname te vergroten. Door middel van pranayama’s train je je longweefsel.

Ontspanning voor een wedstrijd of voor je een heftige break in gaat – Yoga voor surfers

Het is logisch dat je spanning voor een wedstrijd voelt of als je met extreme omstandigheden gaat surfen, of als je een nieuwe surf spot op gaat, of als de golven hoger zijn dan normaal, of als het harder waait dan je gewend bent bijvoorbeeld. Als je moet presteren is er spanning in je lichaam. Dat is op zich prima – en zelfs gezond – maar het mag je niet hinderen. Als je maximale van jezelf wilt geven met een wedstrijd, is het belangrijk dat je jezelf kunt ontspannen. En dat het je lukt het je om ‘het knopje om te zetten. Yoga is een perfecte manier om je adem tot rust te brengen en je lichaam en geest te ontspannen, zodat je ontspannen aan je heat begint of sowieso het water in gaat. 

Leren focussen – Yoga voor surfers

Bij alle yoga houdingen wordt er een bepaalde alertheid van je lichaam en mind gevraagd. Het is niet mogelijk om op een correcte manier een ingewikkelde houding uit te voeren, terwijl je gedachten afdwalen. Door yoga ontwikkel je een scherpe blik. Die focus kun je op het water gebruiken. Zelf merk ik het ook. Als het op het water niet lukt, heb ik mijn aandacht er op dat moment meestal niet goed bij. Als ik mezelf dan even goed ‘bij elkaar raap’ en focus, gaat het ineens een stuk beter. 

Perfecte cooling down na het surfen – Yoga voor surfers

  Als je in koud water surft, wil je snel je droge kleren aan, jezelf lekker warm houden. Op een warme tropische spot is dit minder belangrijk, dan blijf je toch wel warm. Maar bij kou is het toch wel verstandig om even een kleine rek-, en strek serie te doen, daardoor heb je minder of misschien zelfs helemaal geen spierpijn. Hiervoor heb ik een speciale stretching serie na het surfen ontwikkeld. Dus! Natte wetsuit uit, droge kleding aan en spring op je mat om te stretchen. 

Je wilt toch zo lang mogelijk blijven genieten van het surfen?

Als je goed voor jezelf zorgt, dan kun je je favoriete sport zo lang mogelijk blijven beoefenen. Als je klachten krijgt, stijve spieren, blessures en snel moe raakt wordt het echt allemaal minder. Dus goed voor je lijf zorgen door middel van yoga, helpt echt om langer op het water te kunnen blijven. Niet alleen in uren, maar ook naarmate je ouder wordt.

tekst: Bellatrix van Wingerden

Wil je er na het lezen van dit artikel echt werk van maken? Bestel hier het boek Yoga voor surfers.


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van