28-09-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Youri Zoon pakt de derde plek bij O’Neill Kiteboard Worldcup

De eerste wereldbekerwedstrijd freestyle in eigen land beloofde een waar Hollands feestje te worden. Met wereldtoppers zoals Youri Zoon en Kevin Langeree hadden we toch aardige kanshebbers op titels. De tegenstand was echter ook zwaar met gasten zoals de Spaanse Alex Pastor en Italiaanse Alberto Rondina. Dat het spektakel voor de kust van Scheveningen op zou leveren stond in ieder geval vast.

Door: Natasha Smit Fotografie: Toby Bromwich / PKRA & Stefan van der Kamp

Na één dag gooide de Braziliaan Reno Romeu echter al roet in het eten van de Nederlandse fans. Kevin Langeree (23) had voor zijn gevoel een goede heat gevaren, maar de jury dacht daar anders over. ,,Hier klopt gewoon niks van,” riep de Noordwijker, toen hij de jurytoren uitstormde. ,,Ze hebben mijn tricks verkeerd beoordeeld. Ik was echt beter dan Romeu.” Ook de kersverse Europese jeugdkampioen Jerrie van de Kop (18) verloor in de eerste ronde van de Brit Sam Light, waardoor alleen wereldkampioen Youri Zoon in de enkele eliminatieronde nog potten kon breken. Langeree en Van de Kop mochten hun geluk beproeven in de herkansingsronde, de dubbele eliminatie.

Met zijn krachtige stijl en mooie techniek maakt Youri Zoon (22) de meeste indruk op jury en publiek. Het is echt bizar wat deze jongen uit Dirksland voor de kust van Scheveningen allemaal liet zien. Als je dan ook nog ziet, hoe ‘clean’ zijn landingen zijn, dan zou het winnen van de wereldtour in eigen land toch een eitje moeten zijn voor de man, die in 2011 bijna geen wedstrijd verloor.

Na het verslaan van de Brit Sam Light en de Braziliaan Reno Romeu, legde Zoon in de halve finale echter het loodje. De Dirkslander verloor in de halve finale van de enkele eliminatie met 38-45 van de Italiaan Alberto Rondina. ,,Ik weet niet waarom ik verloren heb,” vertelde hij terwijl hij met zijn vlieger het strand opliep. ,, Misschien maakte hij wel een trucje meer of sprong hij wat hoger de lucht in. Die Rondina is sowieso wat beter met lichte wind, terwijl ik met harde wind beter uit de verf kom. Dan kan ik meer ‘power’ in mijn tricks laten zien.”

Bij de Pro Kite Tour hanteren ze een vrij ingewikkeld systeem om de winnaars van de afzonderlijke stops te bepalen. De Spanjaard Alex Pastor won de finale van de enkele eliminatie door Alberto Rondina met 51-47 te verslaan. Youri Zoon pakte de derde plek, omdat hij in de kleine finale de Oostenrijker Stefan Spiessberger versloeg.

Deze top drie was echter vier dagen lang een voorlopige uitslag, omdat er (als er genoeg wind zou zijn) ook een dubbele eliminatie zou worden gevaren. Alle rijders die eerder in de enkele eliminatie verloren, kwamen in deze dubbele ronde terecht en hadden nog steeds kans om te winnen. De winnaar van de ‘enkele’ en de winnaar van de ‘dubbele’ ronde maken dan samen uit wie de wereldbekerwedstrijd echt wint. Maar tot die strijd tussen beide winnaars is het niet gekomen. Na drie dagen wachten op goede wind, blies er zondagochtend  weer een harde krachtige bries over het Scheveningense strand. Kevin Langeree, de wereldkampioen van 2009, stond klaar in de startblokken om zich terug te vechten naar de top van het klassement. Met een paar mooie tricks versloeg hij achtereenvolgens Ewan Jaspan, Ariel Corniel en zijn Braziliaanse plaaggeest Reno Romeu. Hij klom mooi terug naar de vijfde plek.

Maar een echte kans om Alex Pastor van de troon te stoten, hebben Zoon en Langeree niet gekregen. Na een hele serie van freestyle heats viel de wind weg, waardoor de dubbele eliminatie ronde niet is afgemaakt. Zo bleef de top drie van het klassement ongewijzigd en won Alex Pastor de O’Neill Kiteboard Worldcup voor Alberto Rondina en Youri Zoon.

Youri Zoon stapte met een brede lach het podium op. En toch baalt de wereldkampioen van zijn derde plek. ,,Ik wil in alles de beste zijn. Zo’n derde plek op de worldcup in Scheveningen is leuk hoor, maar ik was liever eerste geworden. Ik kom hier toch niet om gezellig te doen,” zegt hij. ,,Ik wil winnen. Vorig jaar won ik bijna elke wedstrijd waaraan ik mee deed, en nu ben ik na mijn overwinning in Marokko al twee keer derde.”

Met hard trainen en een scherpe focus wil de Dirkslander die eerste plek op de wereldranglijst weer terug veroveren. ,,Het loopt nog niet zo soepel als vorig jaar. Vorig jaar won ik alles bijna vanzelf en nu moet ik er harder voor werken. Ik wil de komende tijd hard gaan trainen om die flow weer terug te pakken. Als ik de puntjes weer op de i zet, dan weet ik dat ik iedereen kan verslaan.”

De Scheveningse Katja Roose domineert het courseracen

De O’Neill Kiteboard Worldcup in Scheveningen was vooral het feestje van Katja Roose (31). De kiteboardster won in haar ‘hometown’ voor de ogen van haar familie en vrienden de kersverse Olympische discipline ‘courseracing’. Ze was in zes van de zeven races haar concurrentes Nuria Goma en Jessica Sickinger de baas.

Met een brede lach klom Katja Roose zondag de hoogste trede van het podium op. Zij won in haar eigen dorp Scheveningen, op nog geen honderd meter van haar huis, de eerste stop van de Pro Kite Tour, die in Nederland ooit gehouden is. ,,Het is fantastisch om zo in het bijzijn van al mijn vrienden en familie deze wereldbekerwedstrijd te winnen,” zegt ze. ,,Als nummer één van de wereld moest ik deze eerste stop van de Pro Kite Tour in Nederland ook wel winnen. Maar je moet het nog wel even doen, hè. Ik ben erg blij dat het gelukt is. Yes, Ik heb het gewoon geflikt,” roept ze luid, voordat ze haar vriend én kiteboarder Rolf van der Vlugt omhelst.

De Haagse kiteboardster was oppermachtig bij het courseracen. Ze had van haar twee tegenstandsters, de Spaanse Nuria Goma en de Canadese Jessica Sickinger (de nummers drie en vier van de wereld) weinig te vrezen. In de eerste race kwam ‘s werelds nummer één zelfs zoveel eerder aan (meer dan vijftien minuten), dat de tijden van Goma en Sickinger niet meer meetelden voor het klassement. ,,Het parcours was te lang,” zegt ze ter verdediging van haar surfmaatjes. ,, Door die sterke stroming en zuiderwind was het moeilijk om de ‘upwind’ boei te bereiken. Ik moest veel opkruisen. Na dertig minuten knallen was ik gesloopt.”

En toch verloor Roose in de tweede race door een inschattingsfout bijna de leiding in het klassement. Op een paar meter van de finish maakte ze de fout, om twee andere jongens die hard op de finish afstormden, voor te laten. ,,Ik had zo’n grote voorsprong, dus ik dacht dat het wel kon. Ik kwam echter te dicht bij de kust terecht en raakte verstrikt in de golven. Behoorlijk stom, want toen ik weer op mijn board stond, waren die andere meiden al lang gefinisht.”

Roose eindigde die race als derde. Met haar eerste plek van een dag eerder in haar broekzak was er nog geen vuiltje aan de lucht, dacht ze. Maar Goma had ook een protest ingediend voor haar eerste race, waardoor Roose vreesde dat ze haar eerste plaats in het klassement kwijt zou raken. ,,Als Goma in haar eerste race als tweede zou eindigen, dan zou ze mij in het klassement voorbij gaan. Maar haar protest werd gelukkig niet gehonoreerd, waardoor ik alsnog eerste sta.”

Uiteindelijk waren al die twijfels van Roose nergens voor nodig. De Scheveningse was in de andere races zo sterk, dat ze met overmacht won. Ze vergeleek zichzelf zelfs bijna niet meer met de vrouwen. ,,Op welke plek sta ik nu bij de mannen?,” vroeg ze aan haar vriend. ,,Het is wel jammer dat hier maar drie vrouwen meedoen,” zegt ze. ,,Mijn grote rivaal, de Britse wereldkampioene Steph Bridge, koos voor een andere wedstrijd in Frankrijk. Maar mijn blijdschap voor het winnen van deze wedstrijd wordt er niet minder om, hoor. Met deze overwinning verstevig ik mooi mijn eerste plek in het wereldbekerklassement.”

Rolf van der Vlugt vergooit zijn klassement

Courseracen gaat over meer dan op hoge snelheid tussen twee boeien heen en weer knallen. Net zoals bij het zeilen zit er een heel politiek spelletje achter, waarbij de kiteboarders elkaar via sneaky moves en protesten te slim af proberen te zijn. Zo werd Rolf van der Vlugt (30) tot zijn eigen verbazing twee keer gediskwalificeerd, omdat hij twee keer een protest aan zijn broek kreeg. Hij zakte hierdoor van de vierde naar de achtste plaats in het klassement.

Met een gedesillusioneerde blik kwam Rolf van der Vlugt de jurytoren uitgelopen. Hij zocht gauw naar de blik van zijn vriendin Katja Roose, om te vertellen wat hem was overkomen. ,, Ze hebben me gewoon twee keer gediskwalificeerd,” zegt hij met ongeloof in zijn stem. ,,Twee keer heeft een andere kiteboarder een protest tegen mij ingediend, en tot twee keer toe heeft de jury dit protestgehonoreerd. Dit voelt zo oneerlijk! Ik ben hier zo lekker aan het varen en dan wordt door zoiets stoms mijn klassement verpest.’’

Van der Vlugt werd in Scheveningen gediskwalificeerd, omdat hij zich volgens de jury niet aan de regels hield. Bij de discipline courseracing moet je niet alleen op topsnelheid tussen twee boeien heen en weer racen, maar je moet ook tactisch slim varen. Je moet je vlieger zo manoeuvreren, dat je het parcours zo snel mogelijk aflegt en tegelijkertijd niet tegen andere deelnemers aanbotst. Als de lijnen van twee vliegers wel in de knoop raken, dan mag je als ‘slachtoffer’ een protest indienen en dan gaat de jury kijken wie er fout zat. De ‘schuldige’ wordt gediskwalificeerd en krijgt vijftien strafpunten. Volgens de jury zat Rolf van der Vlugt dus twee keer fout.

Zo crashte hij één keer tegen de Amerikaan Bryan Lake aan, die stil lag op de startlijn. De Scheveninger kon de Amerikaan niet meer ontwijken en ging met zijn grote vinnen over het board van Lake heen. ,,De jury vond dat mijn fout. Maar ik ben het daar niet mee eens. Volgens de regels mag Lake namelijk niet stil staan op die startlijn. Ik baal van deze beslissing, want hierdoor is mijn klassement naar de knoppen. Met zoveel strafpunten haal ik de top niet meer.”

Ook in zijn vierde race raakte Van der Vlugt in de problemen. Hij finishte weer netjes als tweede, maar nu kwam Adam Koch vloekend en tierend aangelopen. ,,Ik dien een protest in!,” schreeuwde de Amerikaan. ,,Rolf kwam met zijn vlieger tegen die van mij aan, waardoor ik tien meter de lucht in vloog. Dat kan echt niet. Hij had voor mij, de ‘downwind’ kiter, aan de kant moeten gaan. Ik begrijp dat je graag wilt winnen, maar je moet je wel aan de regels houden.”

Ook nu was de Nederlander overtuigd van zijn eigen onschuld. ,,Ik zat klem tussen de vliegers van Adam Koch en Olivier Dansin. Koch kwam met zijn kite mijn kant op, maar ik kon niet weg, omdat Dansin rechts van mij voer. Daardoor raakte de lijnen van onze vliegers in de knoop en vloog Koch de lucht in. Dat is vervelend voor hem, maar ook ik was al mijn snelheid kwijt. Ik begrijp dat Koch een protest indient. Maar als hij zelf eerder aan de kant was gegaan, waren we niet gebotst.”

De Haagse kiteboarder is dus in twee van de zeven races gediskwalificeerd, waardoor hij een podiumplek misliep. Ook in de vijfde race kwam hij in de problemen; hij had weer een aanvaring met Bryan Lake en haalde zelfs de finish niet. ,,Eigenlijk baal ik nog het meest van mezelf,” zegt hij sip. ,,Je moet ervoor zorgen dat je niet in dit soort situaties terecht komt. Ik kan nu niet anders doen dan leren van wat hier gebeurd is het de volgende keer beter doen.”

 van