21-06-2011 - Surfen, Nieuws

Zandmotor update: goede golven, nog niet toegankelijk

Hierbij een update van de ontwikkelingen van de Zandmotor en de belangen voor surfers.

Voortgang aanleg
In maart is men begonnen met de aanleg van de Zandmotor en door het goede weer is er nu al 19 miljoen kuub zand opgespoten. Als de aannemer in dit tempo doorgaat is de Zandmotor begin juli al klaar, veel sneller dan verwacht.

Optmalisatie voor surfen
Een nadeel van de snelle voortgang is dat de provincie onvoldoende tijd vrijgemaakt heeft om de optimalisatie van de zandmotor voor goede surfgolven voor te bereiden. De Zandmotor gaat mede hierdoor jammer genoeg niet geoptimaliseerd worden voor goede golven. Dit ondanks de intensieve lobby door de Projectgroep Surfbelangen van SFH en HSA sinds aanvang van het project en inzet van het bedrijf Surfreefs. De belangrijkste reden om de Zandmotor niet te optimaliseren is de angst rondom zwemveiligheid. Dit onderwerp is zo beladen door protestgroepen, angst bij omwonenden en leide zelfs tot kamervragen van de PVV. De provincie, reddingsbrigade en RWS willen geen enkel risico nemen en hebben daarom besloten dat de Zandmotor en omgeving verboden gebied zijn voor zwemmers en watersporters tot ruim na de aanleg. Daarna wordt de veiligheid beoordeeld en als alles veilig is wordt de zandmotor vrijgegeven. Mogelijk is dit al snel na de aanleg. Aangezien optimalisaties een effect van enkele maanden hebben zal hebben en de Zandmotor een deel van die tijd niet toegankelijk zou zijn, ziet men af van optimalisatie. De Provincie durft geen enkel risico te nemen om de surfomstandigheden te verbeteren. Mogelijk lichtpunt is dat de zandbanken (vooroever-suppleties)ten noorden en zuiden van de zandmotor wel geoptimaliseerd gaan worden voor goede golven.

Toegankelijkheid zandmotor
De zandmotor is op dit moment, tijdens de werkzaamheden, officieel ‘off limits’ voor iedereen, inclusief surfers. Uiteraard zet de Projectgroep Surfbelangen zich in om de Zandmotor zo snel mogelijk wel toegankelijk te krijgen voor surfers. De projectgroep is in overleg met Provincie en Gemeentes om de Zandmotor officieel aan te wijzen als een surflocatie. In het huidige plan is nu de zuidkant van de zandmotor toegewezen als surfgebied. Aan de Noordkant hebben we te maken met extreme stromingen waardoor er een verbod is om daar het water in te gaan, totdat de reddingbrigade dit gebied ook vrijgeeft. De afgelopen tijd zijn er een aantal gevaarlijke situaties geweest met kitesurfers die tussen debaggerschepen door vaarden en ook golfsurfers die vast kwamen te zitten in drijfzand. Dus pas op en breng jezelf en anderen niet in gevaar.

Vervolg
Als compensatie voor het gebrek aan toegang en het afwijzen van optimalisatie wordt er nu onderzocht wat de mogelijkheden zijn om de vooroversuppleties ten zuiden (Ter Heijde) en noorden (Kijkduin) van de Zandmotor te optimaliseren voor goede golven. Hier wordt nu ook al veel gesurft en deze spots zijn veel beter toegankelijk dan de Zandmotor, die wel 2 km lopen is. Tot de herfst wordt de zee naast de Zandmotor ondieper gemaakt. Normaal verpest dit de golven zoals is gebeurd in bijvoorbeeld Camperduin en Ameland, maar als er rekening wordt gehouden met surfers dan kan er juist een mooie peak worden gecreëerd. De Projectgroep doet zijn best om deze keer wel een harde toezegging te krijgen dat dit gaat gebeuren. De kans is klein door de ambtelijke molen en aangezien surfen niet zo hoog op de agenda staat. Maar het blijft dus spannend de komende tijd, en als het goed is krijgen we een aantal nieuwe spots de komende maanden. Wij blijven ons best doen om deze zo mooi en toegankelijk mogelijk te krijgen! Het goede nieuws is dat er nu al bijzonder goede golven lopen rondom de zandmotor en dat die in de komende winter hoe dan ook overal toegankelijk zijn.

Bron: www.surfholland.nl

 van