Zeg maar dag tegen koude handen: het geheim voor warme handen op de fiets
Het najaar staat weer voor de deur. Het koude natte herfstweer kan zich ieder moment aankondigen. Modderpoelen en bevroren ondergrond zorgen ervoor dat je mountainbikeronde net wat avontuurlijker wordt. Maar ondanks een beschutte bostrail kan de bittere kou je behoorlijk te grazen nemen. Als een beetje harder trappen niet meer helpt om bevroren vingers te voorkomen, dan wordt het tijd voor serieuze maatregelen.
Zo gaat jouw lichaam om met kou
Maar eerst even uitleg over de werking van je lichaam en hoe het komt dat je dat nare koude gevoel ervaart zodra de temperatuur buiten zakt. Een van de belangrijkste taken van ons lichaam is onze interne thermostaat op 37 graden houden. Daalt de omgevingstemperatuur, dan sturen de zenuwcellen in je huid razendsnel signalen naar je hersenen. Op hun beurt sturen de hersenen signalen naar je bloedvaten dat deze zich moeten verkleinen. De warmteafgifte van je bloed- en kleinste haarvaten wordt hierdoor afgeremd. De warmte blijft in je lichaam en concentreert zich voornamelijk op je vitale organen. Fijn voor je lichaam dat jouw organen goed beschermd worden, minder fijn voor jou dat je huid afkoelt. Dit koude gevoel ervaar je het eerst bij je handen en voeten, waarna je ledematen aan de beurt zijn.
Zeker op je fiets kan kou leiden tot stijve spieren en gewrichten met nare blessures tot gevolg. Daar zit je allemaal niet op te wachten. Redenen genoeg dus om goed voorbereid te zijn alvorens je op je mountainbike stapt.
Waarom vooral je handen als eerste de klos zijn
Bij de verbranding van spieren komt warmte vrij. Veel spieren zitten er niet in je handen. Dat is gelijk de eerste reden waarom het zo lastig is je handen warm te houden.
Ook is er weinig vet aanwezig om die schaarste warmte vast te houden. Geen isolatielaag betekent dat de warmte snel verloren gaat.
Tenslotte stroomt er door de kleine haarvaten maar weinig warm bloed. Als de haarvaten zich ook nog eens vernauwen stroomt er nòg minder warm bloed door je vingers. Met razendsnel koude handen tot gevolg.
Drie redenen dus waarom het vooral je handen zijn die eraan moeten geloven tijdens koude omstandigheden. En zijn je handen eenmaal koud, dan is opwarmen niet zo eenvoudig.
Warm houden die handen dus. Dat doe je natuurlijk met handschoenen. Je kunt kiezen voor onderhandschoenen onder je eigen fietshandschoenen of speciale winterfietshandschoenen.
Je kunt het jezelf ook gemakkelijk maken door te kiezen voor verwarmde handschoenen. Een uitkomst voor mensen die ècht snel last hebben van koude vingers.
Verwarmde handschoenen
Fijne handschoenen zijn de verwarmde fietshandschoenen van HeatPerformance®. In deze handschoenen zitten draadjes die warmte afgeven rondom elke vinger en over de rug van je hand. De voordelen van deze handschoenen:
- Met een simpele druk op de knop schakelen de handschoenen zichzelf aan in de hoogste stand. Al na 30 seconden voel je de warmte rondom je vingers en over je handrug lopen. Na 10 minuten is het tijd om terug te schakelen naar de middelste of laagste stand. Want té warme handen is ook niet fijn.
- Uiteraard zijn de HeatPerformance® verwarmde fietshandschoenen uitgerust met voldoende grip om de controle over je stuur te houden. Op de duim- en wijsvinger zit speciale touchscreen stof om het display van je fiets te bedienen, zonder je handschoenen uit te trekken.
- In elke handschoen zit een oplaadbare platte batterij. Tijdens het fietsen zitten de batterijen niet in de weg. Ze zitten namelijk opgeborgen in een pocket in de manchet van de handschoen. Dankzij de waterdichte ritssluiting kan er geen vocht bijkomen.
- De ion-lithium batterij bevat 7.4 Volt en 2600 mAh, genoeg voor tot 6 uur warme handen. Opladen is heel eenvoudig, de bijgeleverde dubbele batterijlader zorgt ervoor dat je accu in 4 uur weer helemaal vol is.
- Neopreen zorgt ervoor dat de handschoenen voldoende rekbaar zijn, waardoor voldoende bewegingsruimte wordt gegarandeerd.
- TPU zorgt ervoor dat de handschoen waterbestendig is. Vocht is funest, afgekoeld vocht voelt snel ijzig koud aan.
- Een ding water zeker is; Voor 149,95 heb jij gegarandeerd warme handen op de fiets.
Warm aankleden
Koude handen voorkomen is niet alleen een kwestie van je handen warm houden. Als je de warmte van de rest van je lichaam op peil houdt, heb je minder snel last van koude handen. Kleed jezelf dus warm aan en denk daarbij vooral aan laagjes.
Thermokleding
Draag thermokleding onder je gewone kleding met daarover een wielershirt met korte of lange mouwen. Niet warm genoeg? Een winddicht en waterafstotend fietsjack biedt uitkomst. Kies er eentje met een ademende thermolaag voor extra warmte.
Wat je ook draagt, draag geen katoen. Katoen heeft als eigenschap vocht vast te houden in plaats van af te drijven. En ja, van opgedroogd zweet krijg je het heel snel koud.
Warme benen
Kies voor een korte broek met beenstukken of draag een lange fietsbroek over je korte fietsbroek. Of laat je korte broek thuis en kies voor een lange fietsbroek met zeem. Speciale winterfietsbroeken broeken zijn uitgerust met een windstopper en vaak ook met een water- en winddicht bil/rugpand tegen opspattend water.
Houd je hoofd warm
Veel lichaamswarmte verlies je via je hoofd. Draag een speciale helmmuts om die warmte niet verloren te laten gaan. Om je hals, nek en gezicht warm te houden kun je een bandana of een nekwarmer gebruiken.
Voorkom ijsklompjes
Tenslotte nog even aandacht voor de voeten. Je kunt ervoor kiezen speciale ademende en waterdichte winterschoenen aan te schaffen. Maar je kunt ook kiezen voor overschoenen om het vocht buiten te houden en als extra isolatielaag. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? HeatPerformance® heeft ook verwarmde fietssokken in het assortiment.
Drink en eet je warm
Raar maar waar, in koude omstandigheden heb je minder snel een dorstgevoel. Vergeet dus niet om na iedere 15 minuten je bidon te pakken om je metabolisme optimaal te houden. Want ongemerkt raak je veel vocht krijgt door te zweten en door te ademen in de koude lucht. Kies voor iets warmer water in je bidon, van koud water krijg je het nog kouder en zo voorkom je minder snel dat je water bevriest als het echt koud is.
Nuttig vooral langzame koolhydraten voordat je vertrekt en vul je verbrande calorien direct na het trainen aan. Vooral eiwitten neemt je lichaam vlak na het sporten uitstekend op. Studies hebben overigens uitgewezen dat het niet eten na een training voor een langdurig hongergevoel kan zorgen. Tot wel 48 uur na de training.
EXTRA TIP
Deel je training op in 2 delen. Doe wat rustiger aan tijdens de eerste helft en trap wat harder door tijdens de tweede helft. Zo krijgen je spieren de tijd om op te warmen en voorkom je blessures. Ook kun je je gespaarde energie tijdens de tweede helft onbekommerd inzetten zonder dat je al uitgeput bent.
Tekst: Heatperformance.nl / Beeld: Harm Spoelstra