Zelf een route maken met Komoot

Nederland staat internationaal bekend om zijn uitstekende fietspaden en uitgebreide netwerk van routes. Dit, samen met de bewegwijzering en fietsknooppunten, maakt het in Nederland een eitje om onbezorgd van A naar B te fietsen. Maar wat als je onderweg meer wil zien? Misschien een leuk restaurantje aandoen of stoppen in een natuurgebied? Wellicht een duik nemen in een plas? Dan loont het om gebruik te maken van een van de vele route-apps die beschikbaar zijn, op deze manier ontdek je de mooiste plekken. Wij gingen op pad met de app Komoot, in dit artikel leggen we je uit hoe je hiermee begint. 

Volg je eigen pad

Komoot is een navigatie-app waarmee je in een handomdraai de leukste (fiets)routes kunt maken. Vergeleken met andere navigatie-apps op de markt onderscheidt Komoot zich op een aantal vlakken. Ten eerste kun je gebruikmaken van het sociale element van Komoot. Doordat Komoot zijn gebruikers uitnodigt verhalen en foto’s aan routes of locaties toe te voegen kun je elkaars ervaringen benutten. Deze tips worden Highlights genoemd en zijn eenvoudig op de kaart aan te klikken en toe te voegen aan je eigen route. Dit kan een leuk restaurant zijn, maar ook een zwemplas, een bijzonder uitzichtpunt of een mooi pad over de heide. Via Komoots Highlights plan je heel simpel een bijzondere route vol bezienswaardigheden en paden die andere gebruikers aanbevelen.        

Komoot

Als je start met routeplannen kies je eerst jouw sportcategorie en of je op een e-bike gaat fietsen. Het slimme algoritme van Komoot houdt rekening met jouw keuze en zal je leiden over paden die geschikt zijn voor jouw fiets. Ook kun je je conditie opgeven, en of je van A naar B wil fietsen of liever een rondje. Vervolgens stippel je met waypoints en Highlights je gewenste route uit. Komoot helpt je met het vinden van de beste paden en wegen die daar naartoe leiden. Komoot werkt zowel op je telefoon met een gebruikersvriendelijke app als op de desktop.

In je account sla je geplande routes makkelijk op en wordt alles razendsnel gesynchroniseerd. Je kunt dus thuis op je gemak een route plannen en wanneer je op je telefoon de app opent kun je ook daar de route zien en direct van start gaan, waarbij je telefoon als navigatie dient. Komoot synchroniseert met alle populaire gps-computers, zodat routes plannen en starten met navigeren een naadloos proces is. Wil je halverwege de route aanpassen, dan doe je dit eenvoudig via de app. Even updaten in je gps en je kunt weer op pad. 

Wandelroutes

Komoot maakt gebruik van zeer gedetailleerde kaarten waartussen je tijdens het routeplannen kunt switchen. Zo is er een satellietkaart om natuurgebieden goed te kunnen herkennen en ook een kaart waarop alle fietsknooppunten te zien zijn. Je kunt de kaart verder aanpassen door eet- en drinkgelegenheden aan te vinken, maar ook campings en zelfs e-bikeoplaadpunten! Plan je route slim via deze punten op de kaart en je komt nooit voor onhandige situaties te staan. Door het sociale karakter is eigenlijk iedere gebruiker van Komoot een redacteur, en met de snelgroeiende populariteit van Komoot wordt ook het aanbod in routes en highlights steeds uitgebreider. Naast fietsroutes zijn er bij Komoot ook heel veel wandelroutes te vinden, je kunt dus prima een stuk fietsen combineren met een fijne wandeling. 

Maar hoe begin je nu met het plannen van zo’n route?  

Allereerst stel je jezelf natuurlijk de vraag wat je graag wil zien en hoe lang je op pad wil. Zodra je weet in welke omgeving je gaat fietsen kun je twee kanten op. Je vraagt Komoot om aanbevolen routes in een bepaalde regio of zelfs vanaf je startpunt (alleen in de mobiele app) of je plant zelf een route in de routeplanner. De aanbevolen routes worden samengesteld op basis van de informatie van andere Komoot-gebruikers: waar komen zij graag, welke wegen zijn populair en welke Highlights worden het meest gewaardeerd? Na het filteren op duur en categorie krijg je een overzicht met voorgestelde routes om direct te proberen. 

In de Inspiratie-feed van Komoot zie je welke routes in jouw omgeving recent zijn gereden door topgebruikers of mensen die je volgt. Zie je een mooie route voorbijkomen, met een klik kopieer je hem naar je eigen account. Begint de route niet exact waar jij je bevindt dan vraagt de app automatisch of je naar de start wilt navigeren.  

Eindeloze inspiratie

Een route plannen kan dus zowel via de smartphone als via de desktopcomputer. Het voordeel van een desktopscherm is dat je meer overzicht hebt. Begin vanaf nul of kopieer een bestaande route, sla deze op en klik op Tour bewerken. Vervolgens begint het feest en kun je overal op de kaart punten aanklikken die dan worden meegenomen op jouw route. Hier kun je ook weer op de verschillende highlights klikken, kijken of dat wat voor je is en deze vervolgens ook toevoegen. Let wel op de lengte van je route. Wij kwamen in ons enthousiasme regelmatig op immense routes uit, omdat we niks wilden missen. 

Naast genoemde functionaliteiten kent Komoot nog meer leuke elementen. Zoals het toevoegen en volgen gebruikers die mooie routes maken, wat zorgt voor eindeloze inspiratie. Zo maak je bovendien, zeker wanneer je een nieuw stukje in of buiten Nederland opzoekt, direct gebruik van de lokale kennis. 

Komoot kent een gratis basisversie, daarbij krijg je een regiokaart die je direct kunt ontgrendelen. Start je je route in deze regiokaart dan kun je ook offline navigeren en maak je gebruik van het synchroniseren naar je gps-apparaat. Wil je meer regio’s, dan zijn deze los te koop, 

Komoot biedt enkele regio’s aan voor 3,99 euro, Regiopakketten voor 8,99 euro en de hele Wereldkaart voor 29,99 euro. Eenmaal ontgrendeld is altijd ontgrendeld. 

Tekst door Harm Spoelstra

Foto’s door Komoot


Het volledige artikel staat in het laatst gepubliceerde Magazine: Electrified #1 2021. Deze kun je bestellen in de Soul Webshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App.

 van