Zelf fietskleding ontwerpen met Milremo

Design op Maat

Wat is er toffer dan met je fietsgroep in matchende outfits koersen of door de bossen knallen? Nou, in je unieke en zelfontworpen outfits rijden natuurlijk. Waarom zou je uit een catalogus uit slechts vier kleuren kiezen als nu de mogelijkheid bestaat om geheel naar je eigen smaak fietskleding te ontwerpen? We spraken hiervoor met Milremo, een dochteronderneming van Shimano die al sinds 2009 enkel en alleen custom kleding maakt voor haar klanten.

Design Milremo

Milremo ontwerpt fietskleding voor alle soorten fietsers, iets wat je niet vaak tegenkomt. Dus naast bedrukt wielrenpakje kun je bij Milremo ook een baggy mountainbikebroek laten maken gecombineerd met een custom shirt. Komend voorjaar komt er zelfs een custom cargo-broek bij in het assortiment. Om clubs of bedrijven zoveel mogelijk ontwerpvrijheid te geven wordt er bij het productieproces zelfs rekening gehouden met het soort stof en de plaatsing van naden en stiksels. Op deze manier kunnen klanten het oppervlak optimaal benutten voor eigen ontwerpen.

Design

Bij Milremo is er veel focus op design. Er staat dan ook een compleet team van ontwerpers klaar die de wensen van klanten helpt om te zetten naar een daadwerkelijk product. Ter inspiratie zijn de ontwerpers zelf alvast helemaal losgegaan en ze hebben op de website een flink aantal voorbeelden klaargezet. Zo weet de potentiële kledingontwerper wat er allemaal mogelijk is voor hij of zij van start gaat met eigen fietskleding ontwerpen. Mocht je zelf niet zo creatief zijn, dan kun je ook bepaalde elementen uit de voorbeelden gebruiken, om zo je eigen fietskleding ontwerpen samen te stellen. Doordat Milremo de kleding bedrukt middels sublimatie, een proces waarbij een print als het ware ‘ingebakken’ wordt in de kleding, is nagenoeg bijna elk ontwerp mogelijk. Denk aan tekst en patronen in verlopende of felle kleuren, maar ook een foto is mogelijk. Wil jij dus een fraaie vakantiefoto met tekst op een Oudhollands patroon tegen een fluorescerend gele achtergrond, dan kan dat. Of je dat moet willen is natuurlijk een tweede.

Designprogramma

Zoals gezegd, je kunt ook een eigen ontwerp aanleveren. Dit kan je als klant zelf doen met bijvoorbeeld eigen ontwerpsoftware, maar Milremo heeft ook een gratis online designprogramma waarin je kan ontwerpen. Dit is een configurator welke het mogelijk maakt te spelen met verschillende afbeeldingen, kleuren en logo’s. Een groot voordeel van deze online tool is dat je je ontwerpen per stuk kunt bestellen. Nadat je tevreden je fietskleding ontwerpen hebt ingediend krijg je binnen drie à vier weken jouw eigen ontworpen shirt of broek netjes thuisbezorgd. Uiteraard biedt het bedrijf eveneens tools voor grotere groepen aan. Met de My.Milremo-applicatie kom je in een virtuele online teamshop waarin alle leden individueel kleding kunnen bestellen en betalen.

De bestelde fietskleding wordt vervolgens per lid apart verpakt, zodat de uitlevering voor de club eenvoudig en vlot verloopt. Naast ondersteuning via online tools kun je ook in contact komen met een van de adviseurs. Zij kunnen je alles vertellen over de materialen en artikelen die het beste passen bij jouw wensen.

Alle kleding uit de Milremo-stal wordt in Europa gemaakt en waar mogelijk zijn diverse producten vervaardigd van gerecycled materiaal, zo kun je als rijder of club er bewust voor kiezen een duurzamere outfit te rijden. Door de productie en soms ook inkoop van stoffen in Europa te houden wordt daarnaast de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt.

Productieproces

De kleding wordt met behulp van geautomatiseerde snijmachines uit de stoffen gesneden. Een medium is altijd een medium, en niet bijvoorbeeld een medium-en-een-half. Speciale printers drukken het ontwerp in spiegelbeeld op papier. Elk individueel shirt uit een order is een nieuw vel papier. Wanneer alle papier is voorzien van een print komen de gesneden stoffen en de prints samen. De stoffen worden op het papier gelegd en gaan dan door de ‘pers’. Hier wordt onder een hoge temperatuur de inkt uit het papier gesublimeerd in de stof. Dat betekent dat de print niet op de stof ligt, maar permanent in de stof trekt, je wast het er dus niet uit. Met kwaliteit fietskleding ontwerpen dus!

Vervolgens worden de losse onderdelen na inspectie verplaatst naar de confectieafdeling. Hier gaan de artikelen langs verschillende naaimachines. Opnieuw wordt de kleding na confectie gecontroleerd. Wanneer alles is goedgekeurd wordt de kleding gestreken en daarna verpakt voor verzending. Waarna het bij jou wordt bezorgd, klaar voor de eerste rit.

Voorbeelden van ontwerpen zijn hier te vinden!

Tekst: Harm Spoelstra – Beeld: Milremo


Deze ontwerpen met Milremo staan in Up/Down #5 2021, oftewel de special Lets Ride Bikes. Een special waarin de werelden van Wielrenblad en Up/Down Magazine samen komen! Lets Ride Bikes 2021 is te bestellen in de Soulwebshop. Ook is het blad beschikbaar in de Soul Kiosk App. Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram! 

 van