08-09-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

Zelf landen van een kite

Nadat we hebben geleerd hoe je zelf je kite kunt starten in het vorige nummer gaan we nu verder met het zelfstandig landen van je kite. Handig als er niemand in de buurt is. Ook hier geldt het advies om het eerst te oefenen met weinig wind. En doe het alleen als je de nodige kite-ervaring hebt. De eerste keren is het ook aan te raden om de kite te depoweren en je hand bij de quickrelease te houden. Hou er ook rekening mee dat er geen obstakels zijn aan de lijkant (benedenwinds).

Waarschuwing: het heeft altijd de voorkeur om de kite te landen met iemand anders die hem aanpakt. Vooral met harde wind. Niet alleen voor je veiligheid… het is ook beter voor je materiaal.

Landen met stuurlijn

Depower de kite en stuur die tussen 10:00 en 10:30 of 14:00 en 14:30. Stuur de kite vanaf daar rustig verder naar beneden en pak tegelijkertijd (in dit geval bij een landing aan de linkerkant) de rechterstuurlijn. Wil je hem rechts van je landen pak dan je de linkerstuurlijn. Pak deze stuurlijn zo hoog mogelijk en loop tegelijkertijd met de wind mee om de kite heen. Zie foto 1. Zo gaat de druk uit de kite: die valt daarvoor verder naar beneden. Zie foto 2. Blijf je staan dan staat er meer spanning op de lijnen en heb je kans dat als je aan de stuurlijn trekt de kite weer omhooggaat. Als de kite verder naar beneden dwarrelt kan de andere hand de bar loslaten en daarmee de quickrelease vastpakken. Zie foto 3. Blijf met de wind mee lopen. Zie foto 4. Raakt de kite bijna de grond, dan trek je hard aan de stuurlijn. Zie foto 5. De kite moet met de leading edge tegen de wind in op de grond vallen. Zie foto 6. Laat hem niet te hard naar beneden storten anders heb je kans op schade of dat de kite weer omhoog ‘stuitert’. Zodra de kite op de grond ligt, moet je er zeker van zijn dat de tips geen wind meer kunnen vangen. Loop anders nog verder met de wind mee en geef nog een ruk aan de stuurlijn die je vast hebt zodat de kite echt geen wind meer vangt. Loop of ren nu naar de kite toe om hem veilig te stellen. Zie foto 7 en 8.

Landen met powerlijnen

Depower de kite en stuur die tussen 10:00 en 10:30 of 14:00 en 14:30. Stuur de kite langzaam verder naar beneden. Zie foto 1 en 2. Doe dat totdat de wingtip op het strand ligt. Zie foto 3. Laat de bar los zodat de kite volledig depowered is en pak bovenlangs de powerlijn(en). Zie foto 4. Hou spanning op de powerlijn(en). Zie foto 5. Loop langzaam richting de kite en pak over met je handen zodat er spanning op de powerlijnen blijft staan. Zo blijft de kite volledig gedepowered en op z’n plek. Zie foto 6. Dit kan alleen met niet te veel wind anders snijden de lijnen te hard in je handen. Let op dat de lijnen niet om je voeten wikkelen. Zie foto 7. Na een paar meter pak je de bovenste powerlijn. Zie foto 8. Trek deze maximaal ver en hard aan zodat de kite op z’n leading edge valt. Zie foto 9 en 10. Wil de kite niet echt op de grond laten vallen, loop dan met de wind mee om de kite heen en trek nogmaals aan de bovenste powerlijn. Als de leading edge goed plat op de grond ligt en de wingtips geen wind meer vangen loop of ren je naar de kite toe om hem veilig te stellen.

Landen met vaste chickenloop

Sonja landt hier haar kite door de chickenloop aan een zandschroef vast te maken. Maar je kunt ook de kite zelf landen door de chickenloop vast te maken aan een vast object zoals een (strand)paal of steen met daaromheen een touw met musketonhaak. De zandschroef is niet aan te raden bij harde wind (meer dan 18 knopen) of zachte grond. Wees in ieder geval zeker dat de schroef vast genoeg in de grond zit. Depower de kite. Zet de kite aan de rand van het windvenster en laat die langzaam zakken tot de wingtip de grond raakt. Foto 1. Je kunt nu de bar loslaten zodat de kite volledig gedepowered is. Je kunt de safety-quick-release vasthouden zodat je die snel kunt trekken mocht het mis gaan. Zie foto 2. Haak uit en hou vast aan de quickrelease. De safety-leash hou je nog wel verbonden met de kite. Zie foto 3. Haak de chickenloop in de musketonhaak. Nu kun je de safety-leash losmaken. Zie foto 4. Loop of ren naar de kite. Zie foto 5. Leg de kite neer. Zie foto 6.  

Landen met safety-quick-release 

Je kunt ook zelf landen door de safety-quick-release te trekken. Let wel op dat de kite dan niet te hard op de grond klapt. Ook als je de safety-quick-release trekt als de kite vlak boven de grond is kan voorkomen dat de kite met de wind meerolt over de grond met kans op schade. Wil je dit voorkomen is het het beste om dit boven het water te doen. Nadat je gereleased hebt loop je naar de kite toe terwijl je één lijn oprolt om de bar. Beste om daar de safety-lijn voor te gebruiken. Zo voorkom je dat de kite wegwaait en hou je controle. 

Dit artikel ‘’Zelf landen van een kite” komt uit Access #2 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van