03-09-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

Zelf starten van de kite tips

Je kent het vast wel. Al je vrienden zijn al op het water en nu moet je zelf je kite starten. Als je het nooit gedaan hebt, kan het lastig lijken. Het wordt makkelijker als je de adviezen van kite-instructrice Sonja Bunte opvolgt.

Wij adviseren je dit te oefenen met weinig wind. Doe het alleen als je de nodige kite-ervaring hebt. De eerste keren is het ook aan te raden om de kite te depoweren en je hand bij de quickrelease te houden. Het heeft altijd de voorkeur om met een ander een normale start te doen.

Glijdende start

Leg de kite aan de rand van het windvenster, iets voor de wind. Er moeten zich in een ruime omtrek aan de lijkant (waar de wind naar toe waait) geen obstakels bevinden. De ondergrond moet vlak zijn en vrij van scherpe dingen. De kite zal een stukje over de grond worden getrokken en stenen of schelpen kunnen je kite beschadigen. Voor een soepele start draai je de kite met de achterste wingtip iets de wind in. Zo vangt de kite sneller wind. Draai niet te ver om te voorkomen dat de kite te vroeg wind vangt en er vandoor gaat. Een klein stukje is genoeg. Ga terug naar de bar en bevestig altijd eerst je safety-leash, klik daarna in je chickenloop. Breng wat spanning op de lijnen door rustig naar achter te lopen. Trek nu aan de achterlijn (stuurlijn) die aan de achterste wingstip vastzit. Deze begint nu wind te vangen en de kite glijdt over het strand met de wind mee. Met je bovenste hand trek je de bar rustig aan. De kite draait nu naar de startpositie. Je kunt nu de bar loslaten. Zo wordt alle druk geloosd. Loop nu iets met de wind mee zodat de kite weer op halve wind aan de rand van het windvenster ligt. Dit doe je omdat je anders de kans hebt dat als je de kite te veel in de powerzone start te veel druk ontwikkeld. Trek vervolgens de aan met je bovenste hand om de kite de lucht in te sturen. Klaar je bent gestart!.

Starten met zand op de wingtip

Leg de kite aan de rand van het windvenster op halve wind. Let er ook weer op dat er geen obstakels downwind staan! Schep flink wat zand op de wingtip. Kijk even aan wat genoeg is. De kite moet blijven liggen. Als het harder waait zal er wat meer op moeten. Ook weer niet te veel want dan gaat de kite niet omhoog. Ren daarna naar je bar en klik in. Doe altijd eerst je safety-leash vast. Loop langzaam naar achteren om spanning op de lijnen te brengen. Nu kun je aan je bovenste hand trekken om de kite te starten. Rustig aan zodat het zand eraf kan vallen. Rustig doortrekken, je bent er bijna. Ja hij is los. Op naar het water!.

Starten met vaste chickenloop

Sonja start hier met een zandschroef maar je kunt eigenlijk beter starten aan een vast object zoals een (strand)paal of steen met daaromheen een touw met musketonhaak. De zandschroef is niet aan te raden bij harde wind (meer dan 18 knopen) of zachte grond. Wees in ieder geval zeker dat de schroef vast genoeg in de grond zit. Leg de kite aan de rand van het windvenster op halve wind. Ook hier: let op dat er geen obstakels downwind staan. Draai de kite om naar startpositie. Check even of de kite rustig blijft hangen. Ren terug naar de bar. Bevestig je safetyleash. Pak met één hand de quickrelease vast en maak de chickenloop los van het vaste start object. Klik nu je trapezehaak in de chickenloop. Je kan hier makkelijk de bar loslaten. Zo heeft de kite de minste druk. Zodra je zeker staat kun je de bar pakken. Je staat nu in startpositie.

Starten met kitebuddy

Dan is er nog een mogelijkheid dat je start met hulp van een andere kiteboarder die z’n kite al in de lucht heeft. Voor deze start hebben beide kiteboarders wel wat ervaring nodig. Zeker in meer wind. En check wederom op obstakels benedenwinds. Er zijn verschillende opties om te starten met een kitebuddy. Bij optie één geeft de kiteboarder die wil starten z’n kite aan de kiteboarder die de kite al in de lucht heeft. Degene met de vliegende kite houdt z’n kite ver weg zodat de lijnen van beide kites elkaar niet kunnen raken. Of je laat de kite op de grond aan de rand van het windvenster rusten en laat de bar los zodat die maximaal gedepowered is. De startende kiteboarder rent na het aangeven vervolgens terug naar de bar. Bevestigt de safety-leash en klikt daarna in de quick-release. De starter checkt vervolgens de lijnen en brengt daarna langzaam spanning op de lijnen. Als alles klopt, gaat de duim omhoog zodat de ander weet dat de kite losgelaten kan worden. Een andere manier is dat de startende kiteboarder ingeklikt bij de bar blijft staan en de ander zelf de kite van de grond pakt of met de voet omhoog flipt. Beide is iets meer risico omdat degene met de kite in de lucht minder goed z’n eigen kite in de gaten kan houden. Bovendien kan het omdraaien van de kite even lastig zijn. Uiteindelijk kom je weer in de juiste startpositie.  

Deze dit artikel ‘’Zelf starten van de kite” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van