Zicht op Shimano Fietsbrillen

De fietsbril is een essentieel maar vaak onderschat onderdeel van de fietsuitrusting. Een fietsbril voorkomt namelijk dat de zon in de ogen schijnt en er worden schadelijke UV-stalen geweerd. Daarnaast heb je door de snelheid rijwind, wat zorgt voor traanogen bij fietsen zonder bril. Wanneer het licht regent of de weg nat is kunnen spetters het zicht van de rijder vertroebelen. Als fietser heb je te maken met vliegende insecten, de bril zorgt ervoor dat ze je ogen niet bereiken. Met een fietsbril van Shimano heb je altijd goed zicht op de weg, wel zo’n veilig idee. En een Shimano-bril in combinatie met fraaie fietskleding en een mooie bike ziet er ook nog eens supergesoigneerd uit.

Wat maakt Shimano-lenzen uniek?

Shimano is een fietsmerk en daarom is het ons doel om brillen te maken die specifiek geschikt zijn voor fietsers. Alle Shimano-brillen zijn technische hoogstandjes en zijn doordacht. Hieronder een overzicht van de lenstechnologieën die Shimano toepast op haar brillenglazen. Bij alle Shimano-lenzen wordt een gedecentreerde lenstechnologie toegepast voor vervormingsvrij zicht, om ervoor te zorgen dat de ogen minder snel vermoeid raken.

Polycarbonaatsubstraten

Shimano-lenzen worden gemaakt van polycarbonaatsubstraten voor superieure schokbestendigheid, een verlaagd gewicht en goede prestaties bij alle temperaturen.

UV-400 antikras-coatings

De volledige UV-400-antikras-coatings zorgen voor een helder zicht ongeacht de omstandigheden.

Gedecentreerde lenstechnologie

Bij alle Shimano-lenzen wordt een gedecentreerde lenstechnologie toegepast voor vervormingsvrij zicht, om ervoor te zorgen dat de ogen minder snel vermoeid raken.

Hydrofobische (HP) coatings

Alle Shimano-brillen zijn voorzien van hydrofobische (HP) coatings op de binnenkant en de buitenkant van de lens om de lens meer waterafstotend te maken en om te voorkomen dat de lens stof, olie en zand aantrekt. Een lens die met HP is bewerkt, blijft langer schoon en is makkelijker te onderhouden.

Shimano kent gepolariseerde lenzen en fotochrome lenzen

Gepolariseerde lenzen

OPTIMAL PL Multi-Layer Coating (80% gepolariseerde) lenzen verminderen schitteringen en weerkaatsingen door het wegdek, water en glas. Optimal PL-lenzen maken het mogelijk om op fietscomputers te kijken en geven een helder beeld waarbij de afstand perfect kan worden ingeschat. De hoeveelheid licht dat wordt toegelaten door de Optimal PL-lenzen staat vast op 12-16%, waardoor ze zich perfect lenen voor een zonnige fietsrit. Je vraagt je nu misschien af, waarom 80% gepolariseerd en niet 100%?

Met 80% polarisatie reduceer je schittering vanaf voertuigglas van bijvoorbeeld auto’s en is water op de weg zichtbaarder, maar in tegenstelling tot traditionele gepolariseerde brillen met een 100% filter hindert Optimal PL MLC het zicht op gegevens op LCD-schermen niet.

Fotochrome lenzen

Fotochrome lenzen veranderen automatisch de transmissiepercentages van zichtbaar licht bij blootstelling aan UV-licht, zodat fietsers niet hoeven te stoppen om lenzen te wisselen wanneer de lichtomstandigheden veranderen. Als het donker is, zijn de lenzen bijna helder. Wanneer het licht is, krijgen de lenzen een donkerdere tint. Onze lenzen behouden natuurlijke tinten in heldere tot licht bewolkte omstandigheden met een 13% – 62% bereik van lichttransmissie.


S-PHYRE X en S-PHYRE R

Dé topbrillen van Shimano zijn de S-PHYRE-brillen die zijn samen met wielrenners uit het profpeloton zijn ontwikkeld.

Voordelen van deze topbrillen:

  • handige antislippootjes
  • lens die volledige bedekking biedt en daarmee zicht zonder vervorming en een verbeterde bescherming
  • omkeerbaar neusstuk met verschillende diktes, zodat dit kan worden aangepast aan de dikte van een neus
  • lichtgewicht en comfortabel frame

Fietsbril op sterkte

Draag je in het dagelijks leven een bril, dan raad Shimano het af deze op de fiets ook te gebruiken. Shimano heeft een RX-clip als accessoire voor de EQUINOX 3, waarmee je jouw fietsbril omtovert tot een fietsbril op sterkte.

De fietsbril in combinatie van een fietshelm

Veel fietshelmen zijn voorzien van een handige bril-parking. Zo plaats je je Shimano-bril bijvoorbeeld eenvoudig in de Shimano Lazer Century-helm wanneer je hem even niet gebruikt tijdens bijvoorbeeld een fietspauze of extreme regen. De pootjes van de fietsbril draag je altijd over de helmbandjes. Hierdoor sluiten de riempjes goed aan en kan de bril bij een valpartij losschieten zodat hij je gezicht niet beschadigd.

Meer informatie over de Shimano fietsbrillen vind je hier.


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van