Zorgen Compressiekousen voor betere prestaties van de kuiten? – Sportadviezen

Steeds meer mountainbikers dragen compressiekousen en onder de hardlopers zien we het al langer gebruikt worden. Zelfs de toppers dragen het, dus dan zal het toch wel werken?

Het effect dat vaak wordt aangegeven is dat er door de druk van de kous een betere zuurstofopname in de spier plaatsvindt, waardoor deze efficiënter werkt en dus een beter prestatievermogen kan leveren.

Al meer dan tien jaar worden diverse onderzoeken bij hardlopers, triatleten en tijdrijders uitgevoerd, zowel bij korte als langdurige belasting, maar zeker de onderzoeken van de laatste tijd tonen aan dat er geen tot minimale verbetering van het prestatievermogen is aan te tonen. Bij deze onderzoeken wordt het minimale effect vaak toegeschreven aan winst op het psychologische vlak of het placebo-effect. Ook een verminderde kans op blessures of minder spierpijn is niet aangetoond. 

Het is dus een fabel, maar…

Moet je deze dure sokken dan gelijk in de prullenbak gooien? Zeker niet!
Compressiesokken of compressie, zoals bij de vorige stelling beschreven, heeft een sterk aangetoond positief effect op het herstel na sportbelasting. Daarnaast gaan de sokken je zeker helpen tijdens een lange zit in de auto naar je favoriete buitenlandse fietsbestemming, omdat de sokken je helpen met de afvoer van vocht vanuit je onderbenen. Zo stap je met minder dikke, vermoeide onderbenen uit de auto de fiets op.

We kennen ze allemaal wel. De verhalen tijdens het fietsen over – legale – middelen die je beter doen presteren op de fiets. Er is vaak wel iemand in de groep die gehoord heeft dat je beter gaat rijden als je cafeïne, compressiesokken of bietensap gebruikt. Daarnaast zijn er vaak verhalen te horen over het behandelen van pijntjes met ijs en dat als je een griepje hebt je dit er vooral uit moet zweten, zodat je geen rit hoeft te missen. Mooie verhalen, maar zijn het feiten of fabels? In deze reeks artikelen zal sportfysiotherapeut Wilko Camphuijnder, met onderbouwing vanuit de laatste wetenschappelijke publicaties, een aantal van deze vaak gehoorde uitspraken beoordelen als feit of fabel.
Meer info over Wilko: www.grintabikefit.nl/


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van