21-03-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Zuid-Afrika: Op verkenning langs de Kaapse kust

Vaste lezers van Access weten het onderhand wel: Zuid-Afrika is een walhalla voor kiteboarders. De grote keuzevrijheid kan verlammend werken. Waar te gaan? Wat te doen? Enkele suggesties van onze kant staan garant voor een geslaagde kiteboardtrip in Zuid-Afrika. We zijn benieuwd wie alle punten kan wegstrepen.

Illustratie’s: Ydwer van der Heide. Fotografie: Chris Immers, Stefan van der Kamp en Ydwer van der Heide

Downwinder van Sunset Beach naar Haakgat
Tekst: Stefan van der Kamp

Onze favoriete en meest eenvoudig te organiseren downwinder ligt ten noorden van Kaapstad. Het beginpunt is Sunset Beach, een kleine villawijk iets ten zuiden van Table View. Je kan je hier laten afzetten met je kiteboardspullen of je kunt je auto parkeren om hem later op te halen. De spot is erg geliefd bij windsurfers. Enerzijds vanwege de mogelijkheid je auto vlak bij het strand te parkeren, anderzijds vanwege de golven, die door de ietwat aflandige wind vaak net wat holler zijn. Het strand zelf ligt bezaaid met stenen en het oplaten van de vlieger is met de vlagerige wind ‘tricky’ te noemen. Eenmaal op het water is het – slalommend tussen de windsurfers door – downwind gaan, waarna je het rijk alleen hebt tot aan Dolphin Beach.

Dolphin Beach draagt haar naam niet voor niets. Het moet wel heel raar lopen als je tijdens je verblijf in Zuid-Afrika geen dolfijnen ziet zwemmen. Op de winderige dagen zie je ze niet zo snel zwemmen maar tijdens supsessies op de windloze ochtenden komen ze in scholen langs. Voordat je denkt dat je dus je supboard naar Zuid-Afrika mee moet slepen: supboards zijn te huur bij het Endless Summer Beachhouse vanwaar je zo richting Dolphin Beach peddelt.

Als we verdergaan met de downwinder volgen we de kust die van recht omhoog nu naar het noordwesten afbuigt. Het befaamde schip waar Nick Jacobsen met kite en al opklom en afsprong ligt als herkenbaar punt zo’n honderd meter van het strand. Het schip is er ooit vastgelopen, geldt inmiddels als staatseigendom en is verboden terrein. Het schip is vastgelopen op een zandbank. Dezelfde zandbank die de swell opstuwt naar metershoge golven die met een indrukwekkende brul omslaan.

Inmiddels zijn we aangekomen bij het breedste zandstrand langs de baai, genaamd Kitebeach, waar de meeste beginners te vinden zijn. Het oplaten van de kite is hier dan ook het veiligst en de parkeerplaats is aan het strand. Toch kan de stroming hier raar doen in verband met de rommelige positie van de zandbanken. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het schip die de swell breekt. Bij Kitebeach zijn qua eten en drinken de meeste faciliteiten te vinden. Ontbijt en lunch om je vingers bij af te likken vind je bij Carlucci’s. Een broodjes- en koffiezaak die erg populair is bij de watersporters. Niet te missen naast de winkel van Best Kiteboarding. Er is tevens draadloos internet zodat je op de windloze dagen je Facebook-pagina kan updaten met recent geschoten foto’s.

Na Kitebeach loopt de kust verder door naar het noordwesten, met als eerstvolgende spot de Endless Summer Beachhouse. Het hostel waar vaak afgesproken wordt om downwinders te plannen of voor de vrijdagavondbraai (Zuid-Afrikaans voor barbecue en niet te missen). Het strand en het hostel worden gescheiden door een autoweg. Het is de gewoonte om kites op het gras bij de Endless Summer Beachhouse op te pompen en dan met kite en bar naar het water te lopen. Een grappig gezicht voor passerende auto’s om een kiteboarder de weg over te zien steken met een wapperende vlieger onder de arm. Na een houten vlonder kom je hier op het strand dat schuin afloopt in de zee. Er is niet veel ruimte om de vlieger op te laten, dus check je lijnen dubbel voordat je je kite oplaat. Sommigen gebruiken de Beachhouse ook als beginpunt voor een downwinder naar Haakgat. Hierna loopt het strand nog enkele honderden meters door tot het overgaat in een rotspartij.

Vanaf hier is het zaak goed op zee te varen langs de huizen totdat je tussen de rotspartijen door Big Bay op kan varen. dit is een van de meest legendarische spots in de Kaapstadregio omdat er zowel relatief vlak water als golven zijn te vinden. Hier bevinden zich ook shops van Cabrinha en rrd met daarnaast een keur aan restaurants en winkels. Op zondag komt de lokale bevolking hier graag om op het gras en het strand te liggen.

Na Big Bay begint de weg naar haakgat met op goede dagen golven zover het oog reikt. Je vaart langs spots als Karma, Eerste Steen en derde Steen, die vooral voor golfsurfers betekenis hebben. de ene bank is de andere niet en kan de golven anders beïnvloeden. Als kiteboarder pik je wat makkelijker de verschillende banken mee, maar de topgolf met dito wind loopt toch wel bij Haakgat. dat weten de windsurfers ook, dus let op voor windsurfers die op je dreigen in te droppen. Een hoge dag op Haakgat trekt de doorgewinterde locals uit alle hoeken en gaten en zorgt voor een leger aan telelenzen op het strand.

De golf breekt links op een rotspartij, dus laat je hier niet pakken. meer naar rechts breekt de golf wel op zand. Hier zal je board een spoelpartij sneller overleven. Als je de golf naar binnen toe rijdt is het zaak op tijd weer uit de golf te gaan, omdat gek genoeg de wind dichter bij het strand minder wordt en in combinatie met de stroming kan zorgen voor een onaangename spoelbeurt.


Roadtrip to wildernis and beyond!
Tekst: Chris Immers en Stefan van der Kamp

Als de windvoorspellingen er in Kaapstad niet goed uitzien kan je natuurlijk maximaal gaan suppen en golfsurfen, de Tafelberg beklimmen of de Kaap gaan bezoeken. Maar op het moment dat je een paar dagen de tijd hebt is het een must om met een groep een roadtrip te ondernemen langs de befaamde Garden Route. Op weg naar Wildernis en verder. Jawel, een plaats die Wildernis heet. En die plaats is nog mooier dan dat hij klinkt.

Een interessante optie is om de roadtrip in groepsverband te starten vanaf Endless Summer Beachhouse, in de richting van Witsand, een plaatsje op 280 kilometer rijden van Kaapstad, bekend om zijn vlakwaterspot vlak achter een zandbank, met aan de andere kant golven. Vanaf een hoger gelegen parkeerplaats aldaar kijk je uit over een naaldbos met daarachter de spot van Witsand. Het is de monding van een rivier en volgens de locals trekt dat kleine en grote vissen aan, waaronder haaien. In het enkeldiepe vlakwatergedeelte van Witsand is er echter geen angst, alleen plezier. Het is hier te ondiep voor een haai om in te zwemmen. Omdat het zo vlak is kan er flinke snelheid worden opgebouwd. Ondanks het ondiepe water zijn de crashes zacht. Het zand onder het water veert mee bij de val.

Volgende stop is Mossel Bay. Geen kiteboardspot, maar wel een golfsurfpot met talloze breaks. De locals zijn uitermate vriendelijk en leggen in geuren en kleuren uit wat de namen van de verschillende golven zijn. Iets verder naar beneden is er een break wat dichter bij het strand. Daar kunnen ook de minder gevorderde surfers Roadtrip to wildernis and beyond! het wagen om op de left-overs in te peddelen. Na een golfsurfsessie rijd je door naar wat – volgens paragliders die we hadden gesproken – de mooiste plek op aarde is.

Bij het Wild Farm Backpackers hostel boven op een berg in Wildernis is het uitzicht zodanig mooi dat je als in trance moet blijven kijken naar de zon die achter de beboste bergen neergaat. De eigenaar is een bekeerde surfer die nu alleen nog maar aan kiteboarden kan denken. Vraag hem naar het niveau van de kiteboarders in Wildernis en omgeving en hij gaat los.

Sedgefield is een dorpje net iets ten oosten van Wildernis. Vanaf het dak van een hotel aan het strand zie je dolfijnen in de golven spelen. Deze spot met aan de rechterkant een landtong die de zee in loopt ziet er idyllisch uit. Volgens de overlevering zouden hier vijftien foot golven gekitesurft worden waarbij de kite wordt weggegooid als ze die aan het surfen zijn. Het is altijd frappant dat daar dan de beelden van ontbreken. Desalniettemin een plek om te zijn als het af gaat.

Voor een goede wandeling en de kans op ‘freaky’ waves is Plettenberg een must. Het stadje Plettenberg staat op een heuvelrug en is zeer levendig. Het is een soort mini-versie van Kaapstad maar dan een stukje gemoedelijker. Er zijn een aantal kiteboardspots, maar eentje is er eigenlijk het bekendst: de baai voor de freestylers. De baai is bijzonder groot en grenst direct aan zee, gescheiden door een dijk. Je ziet hier veel mensen actief met roeibootjes, kano’s en tegenwoordig ook de sup. Er is een klein grasveldje dat staat aangegeven als kitelaunch. Je ziet er zo nu en dan een verdwaalde kiteboarder. De wind is wisselvallig en je moet enig geluk hebben om hier te kunnen kiteboarden, maar als het dan waait is het een waanzinnig groot vlakwaterparadijs.

Jeffrey’s Bay staat vooral bekend om de golven als het in nederland zomer is. de gehele wereldtop op surfgebied brengt hier vaak enige tijd door voor de vele wedstrijden. Het is de thuishaven van Jordy Smith. Gedurende de winter is het echter anders, je moet het zowel treffen met de wind als met de golven. Als je het treft met de wind heeft Jeffrey’s Bay een aantal spots waar je kan kiteboarden, en zelfs ook nog een vlakwaterspot net iets buiten Jeffrey’s Bay, achter de duinen. Vlak water tot de max, maar wel erg ondiep, dus ook een beetje tricky. Het is dan ook weer geen gigantisch grote spot en het oogt een beetje eng met een weg die de spot doorkruist. Maar aan de andere kant oogt het bijzonder mooi voor foto’s met de leuke gekleurde huizen op de achtergrond. Een spot om mooie plaatjes te schieten.

Een andere spot bij Jeffrey’s Bay welke faam geniet is supertubes, de naam geeft al weer aan dat het hier om ‘grote’ golven kan gaan. de spot is niet bepaald beginnersvriendelijk, omdat het opstappen op een klein strandje gebeurt en er liggen rotsen in het water, dus een makkelijke start zit er niet in. Als het waait gaat het hier los. de golven rollen erg mooi, en je vaart voor het drukke Jeffrey’s Bay langs. De wind is hier overigens in de meeste gevallen enigszins aanlandig, dus met golfrijden is het wel wat aanpassen en zorgen dat niet steeds je vlieger te water gaat. Let hier ook op dat je de golfsurfers niet in de weg zit, het is immers hun gebied en kiteboarders zijn te gast. Wat hier vaak voorkomt is dat de wind wat later op de dag aan komt en zo rond de twintig knopen is, het is dus beslist geen Kaapstad waar de wind altijd hard aanwezig is. Omdat je al wat later gaat kiteboarden word je vaak vergezeld door dolfijnen! Goed teken, de haaien zijn dan dus niet in de buurt.

Op de weg terug naar Kaapstad kun je nog een aantal droomspots meepakken. Daarnaast kun je je angst voor haaien verminderen door ze op te zoeken in hun eigen territorium. dat kan in gansbaai, ‘Capital of the white Shark’, zo staat er boven de weg als je het dorp in komt rijden. Een waanzinnige ervaring om zo’n grote vis vlak langs je te zien zwemmen in haar natuurlijke jachtgebied. toch roept het wel vragen op. Volgens critici lokt het haaienduiken de haaien alleen maar dichter naar de kust.

Wederom een spot waar je adem even van stokt heet de kelders. Een rotspad brengt je naar een uitzicht bij de spot. Op een talud ongeveer twintig meter boven het strand houd je halt en kijk je je ogen uit over het langgerekte zandstrand. Er kan een leuke golfslag staan. de spot is niet ver van waar je kan duiken naar haaien, dus het is een beetje vreemd om dan weer het water in te gaan. Als de wind aan gaat, dan is het een bijzondere spot om te varen. wel gevaarlijker, vanwege de rotspartijen dicht op het strand en de opstuwende wind.


Buiten Kaapstad richting de Kaap
Door: Chris Immers en Stefan van der Kamp

Natuurlijk wil je het punt zien waar de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan samenkomen. Veel mensen denken dat dat ten zuiden van Kaapstad is op een plek die Kaap die Goeie Hoop wordt genoemd. Hoewel deze plek fantastisch is om te zien is het niet de overgang tussen de wereldzeeën. Als je die wil zien moet je nog tweehonderd kilometer oostelijk naar Kaap Agulhas. Op Kaap de Goede Hoop kan het flink waaien en vanaf een nabijgelegen rotspartij die is bevolkt met rockrabbits heb je een adembenemend uitzicht over de zee.

Rij dan eens naar platboom, een spot vlakbij Kaap de Goede Hoop, waar je angstvallig hoge rollers hebt en een mini-strandje tussen de rotsen waar je je kite met veel moeite op kan laten. Het strandje is nog niet eens lijnlengte breed. De rest van de kustlijn bestaat louter uit rotsen met een extra ontsnappingsmogelijkheid iets ten noorden van waar er een breder strandje is. Dit is een spot die eigenlijk alleen leuk is omdat hij levensgevaarlijk en bijna onmogelijk is om op te varen.

Veel toegankelijker is het noordelijker gelegen witsands, niet te verwarren met witsand dat meer dan driehonderd kilometer oostelijker ligt. Witsands is een spot met een lang zandstrand. Er loopt een weg langs, waar windsurfers en kiteboarders hun auto’s langs parkeren om vervolgens naar beneden te lopen richting het strand. Op deze spots kunnen enorme golven binnenkomen. Kijk niet raar op als een zeehond sierlijk voor je wegduikt als je een golf afkomt, een beeld dat je zal bijblijven.

Verder naar het zuiden in dezelfde baai liggen de spots Misty cliffs en scarborough. Bij misty Cliffs breekt een krachtige golf op het rif en bij Scarborough lig je op de rotsen als je de golf te ver naar beneden uitrijdt. De spots zijn alleen voor experts.


Wavespot Yzerfontijn
Door: Chris Immers

Wanneer het te hard waait voor Kaapstad, dan kan je het treffen bij yzerfontijn. Het is niet een van de makkelijkste spots, want alles moet kloppen. de wind moet kloppen, de golven moeten kloppen. Al deze gegevens weet je vooraf eigenlijk niet honderd procent zeker. de golfvoorspelling kan je bekijken, de windvoorspelling kan je bekijken, maar we hebben ervaren dat dit allemaal te rooskleurig is. Als het in Kaapstad zelf stralend is, maar het waait er te hard dan arriveert de wind twee uurtjes later bij Yzerfontijn. Ook gaat de wind hier niet gigantisch hard aan, het blaast met een zeer aangename twintig tot vijfentwintig knopen. wat nog mooier is voor de geoefende golfrijder: de wind is licht aflandig! En dit met golven die op drie banken breken!

Bij de achterste bank (zeker meer dan een kilometer uit de kust ter hoogte van een ‘eilandje’) kunnen zeker zo’n vijf tot zes meter hoge golven staan, welke heel krachtig, maar rustig lopen en gigantisch clean zijn. Een klein beetje beangstigend, vooral vanwege de aflandige wind en de grootte van de golven. mocht er hier namelijk iets gebeuren dan is het een aardig eind zwemmen en het is hier dunbevolkt wat betreft kiteboarders.

De golven zijn hier zo mooi met licht aflandige wind, je kan ze zeer lang varen en ze klappen allemaal naar links, dus ideaal voor ons nederlanders die gewend zijn aan de zuidwestelijke wind. Let er wel op dat de kans groot is dat je niet goed upwind kan komen. de opstap voor deze spot bevindt zich in een baai waar de wind over de huizen komt. Hierdoor is de wind vlagerig. Gelukkig is het zandstrand lang zodat je ontsnappingsmogelijkheden hebt. teruglopen over het strand van Yzerfontein gaat in ieder geval gepaard met een dikke glimlach.


Freestylen rond Kaapstad
Door: Bas Koole 

Natuurlijk, voor menigeen staat kiteboarden gelijk aan freestylen. rond kaapstad zijn er veel leuke spots. hieronder een selectie.

Milnerton (Lagoon Beach) Deze spot werkt alleen met aanlandige wind (noordwest), meestal in de ochtend als het nog totaal windstil is in table view. Door de aanlandige wind vaar je parallel aan de golven, hierdoor is er veel ruimte tussen de golven en zijn er enorme vlakken stukken, wat het een geschikte spot maakt voor freestyle. Ook is er de mogelijkheid om in de riviermonding te varen. Dit werkt alleen bij hoogwater mits de rivier zelf ook gevuld is.

Big Bay Welbekend door de video’s van Aaron Hadlow en ruben Lenten. Een ruige freestyle-spot met grote stukken vlak water en met goede steile kickers. Ook staat deze spot bekend omdat het erg vlagerig is en het meestal na vier uur te hard waait voor freestylen met een zevenmeter. Naast dat je rekening moet houden met de golven dien je dit ook te doen met een aantal enorme rotspartijen die in het water liggen. Houd hier ook met het getij goed rekening mee.

Langebaan Vlak water, veel beginners en ook hier is het redelijk vlagerig. Wel biedt Langebaan veel mogelijkheden. Op het hoofdstrand is er genoeg ruimte om je kite op te laten en ook op het water is er ruimte. tegenover het hoofdstrand ligt een eiland genaamd ‘west Coast Island’, downwind hiervan vind je een goede vlakwaterspot. Ook totaal rechts op het strand is er een locatie waar de wind pal aflandig en het water vlak is.

Sharks Bay Het kan hier erg mooi zijn, alleen kan het hier ook erg druk en choppy zijn. De spot heeft de naam gekregen vanwege de vele ongevaarlijke zandhaaien die er rondzwemmen. Door de vele ondiepe plekken is het een ideale spot voor beginners. Af en toe komen zandbanken boven water en er ontstaat dan mooi vlak water voor freestyle. Ook hier kan het redelijk vlagerig zijn, maar niet zo vlagerig als op Big Bay.

Brandvlei Voor velen is dit de beste vlakwater freestyle-spot die er is. Het meer ligt in het binnenland van Zuid-Afrika, in de buurt van worcester, op ongeveer negentig minuten van table view. Deze spot werkt als er een harde zuidoostelijke wind staat in Kaapstad. Het meer zelf is redelijk choppy, maar door een aantal inhammen zijn er plekken met mooi vlakwater. De wind is stabiel, wel kan het druk worden op de vlakwatergedeeltes en hierdoor is het voor beginners ook aan te raden om verder het meer op te varen en daar te oefenen.

Witsand Deze spot is ver weg van Kaapstad (vier uur), maar zeker de moeite waard. Door de enorme zandbank tussen de zee (Indische Oceaan) en de riviermonding, is er een perfecte vlakwaterspot dankzij de aflandige wind. Je kan direct onder de zandbank varen en genieten van het enorm vlakke water. De wind is meestal geschikt voor negen meter of zeven meter en is redelijk constant. Er zijn zo goed als geen locals, zodat je vaak met een klein groepje op het water staat. Dit kan ook misschien liggen aan de geruchten die rond gaan, het zou er stikken van de grote Bull Sharks, Zambezi-haaien…

Blue Rock Cable Park (Somerset West) Voor echt vlak water, een constante pull en een sessie zonder haaien kan je het beste naar de wakeboardbaan Blue rock in Somerset west gaan. deze kabel ligt op ongeveer een uur rijden van table view en biedt een goed alternatief voor de dagen zonder wind.


En dan nog de onbekende spots
Door: Thijs Vunderink 

Hawston De meest voorkomende wind in de Zuid-Afrikaanse zomer komt uit zuid/zuidoostelijke richting. De ligging van Hawston, aan de linkerkant van een langgerekt strand in de baai die tot Kleinmond doorloopt, is een tikkeltje west georiënteerd. Hierdoor is de zuidoostelijke wind schuin aflandig, vanaf de linkerkant. Voor de goofyfooters, rechtsvoor, is dit een frontside golfrij-hemel op dagen met deining tot drie tot vier meter. De schuin aflandige wind zorgt voor lang doorlopende linker cleane golven, die vlak langs een uitstekend punt land breken. De wind houd je van de rotsen en je kunt dan ook volledig losgaan. Oostzuidoost wordt een beetje vlagerig, maar is hier nog steeds goed te doen. NNW/ZZW is aanlandig, door de langzaam stijgende bodem is de ruimte tussen de golven op deze dagen geschikt voor freestyle. Anders dan de meeste locaties op dit stukje westkaap-kust werkt Hawston met alle golfrichtingen waar zuid in zit. Zuid, zuidoost tot zuid, zuidwest dus. Bij zuidwestelijke golfrichting vind je op Hawston meer rechts brekende golven dan links brekende. In de zomermaanden zijn er beachguards op het strand, de EHBO-post is op de parkeerplaats bij het strand altijd paraat. Er is hier ook een zwembad en de kranen bij de parkeerplaats kunnen gebruikt worden voor het afspoelen van je gear. vanaf de n2 richting Hermanus neem je in Hawston de afslag naar de bootramp. Dit is de tweede afslag rechts. Met de bocht mee naar links en dan de eerste afslag weer links. deze weg blijf je volgen, tot je het strand voor je ziet opduiken. Voor de parkeerplaats sla je hier rechtsaf.

Met zuidoost en golven is dit naarmate de golven hoger worden een golfrijlocatie voor gevorderden en experts. De wind is schuin aanlandig, gaat er iets fout dan word je door de jetski’s uit Kleinmond opgepikt. Dit is vijf kilometer verderop, dus zorg ervoor dat je je selfrescue in golven onder de knie hebt. Met aanlandige wind is het uitgestrekte zandstrand natuurlijk perfect voor alle niveaus die de golven aankunnen.

Hermanus De plekken waar je in Hermanus het water op kunt liggen bij Grotto Beach. Net als Hawston en Kleinmond is dit zandstrand onderdeel van een gigantische baai. Grotto Beach is de badplaats voor veel toeristen. Op de zonnige dagen is het hier dan ook meestal te druk met zonaanbidders en zwemmers om het water op te gaan. Je mag hier gewoon kiteboarden, dus alleen als het druk is even een eind verder lopen op het strand om te loungen. Deze baai is een golfmagneet, als alle andere spots flat zijn, vind je hier nog steeds golven. Aan de andere kant, als het echt hoog is, wil je hier het water niet op. door de zandbanken ontstaan er bij hogere golven dan drie meter veel close-outs. Aan het strand bevindt zich het eetcafe ‘dutchies’, waar je na de sessie aan kunt schuiven voor een portie bitterballen en een Grolsch-beugel.

Als je vanaf Grotto Beach doorrijdt, kom je via een klein weggetje langs de kust op een parkeerplaats. Net als op Grotto vind je hier een wc-gebouwtje waar je koud kunt douchen en dus je spullen kunt afspoelen. Naast deze parkeerplaats ligt een lagune, waar ook de zeilclub iets verderop gebruik van maakt. Vlak water, waar je na een week in de golven soms echt aan toe bent. Lekker voor een freestylesessie dus! Grotto Beach (de zeekant) is goed voor de richtingen noordwest tot westzuidwest (beide uitersten zijn sideshore). De lagune werkt het best met de richtingen oost tot west als er een beetje zuid in zit, alle noordelijke richtingen worden ontzettend vlagerig.

Kleinmond werkt tegenovergesteld aan Hawston. Het komt weinig voor, maar als de wind noordwest is, kan het hier erg mooi zijn. de wintertijd is dan ook meer geschikt voor deze locatie, met meer variabele windrichtingen. Kleinmond heeft een klein nadeel en dat is de gigantische stroming. Op het moment dat je hier in de problemen raakt lig je door de sterke stroming al snel een paar honderd meter uit de kust. Het strand heeft daarom ook de meest uitgebreide beachguard-post. Met een jetski word je hier bij problemen uit het water gehaald. Kleinmond is door de stroming en golven geen beginnersspot en is ook voor freestyle minder geschikt. Doorgewinterde regular waveriders kunnen hier echter de mooiste sessies van hun leven scoren!

Kleinmond werkt met wind uit noordwest tot zuidoost. Alles is tegenovergesteld aan Hawston, doordat de spot aan de andere kant van de baai ligt. Zuidoost is hier sideshore, dus bij een downwinder vanaf Hawston begin je side-offshore en eindig je in Kleinmond side-shore. Met een lokale taxi kom je voor drie euro terug op Hawston. Zeker een aanrader!

Betty’s Bay staat in Zuid-Afrika vooral bekend om haar kolonie Afrikaanse pinguïns. Na een bezoek aan deze slome duikelaars mag je een bezoek aan de omliggende stranden zeker niet missen! Betty’s krijgt het hele jaar door stevige golven en is een populaire golfsurflocatie voor veel van de locals. Hou hiermee rekening als je het water op gaat. Ondanks dat er een zeer chille vibe hangt, houden golfsurfers ook in dit deel van de wereld niet bepaald van kiteboarders. Betty’s Bay is een rasechte golfrijspot. Eat your heart out!

Betty’s werkt met wind uit het westen, draaiend over zuid naar oost. Noord is offshore, wel goed om te golfsurfen. West is een tikkeltje offshore, perfect om het hele strand af te kunnen golfrijden. Het waait hier meestal minder dan op de andere spots, dus neem ook zeker je golfsurfboards mee als je Betty’s gaat checken! Qua golfrichting moet er bij Betty’s zuid in zitten, anders komt het hier niet door. Golven uit het westen moeten hier te ver om de punt heen, om echt te breken op de stranden van Betty’s.

 van