20-06-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Zwaarste fietsrace ooit: Red Bull Trans-Siberian Extreme

Op 4 juli gaat de Red Bull Trans-Siberian Extreme weer van start. De wedstrijd is alleen weggelegd voor de echte bikkels, met een lengte van bijna 10.000 kilometers. De wedstrijd bestaat uit 15 etappes van 300 tot 1400 kilometer is dit wellicht de zwaarste rittenkoers ter wereld.

1. De etappes kunnen maximaal 1.400 kilometer lang zijn.

De nieuwe editie van de Red Bull Trans-Siberian Extreme is in totaal 14 etappes groot. De etappes kunnen in lengte variëren van 300 tot 1.400 kilometer. De trip gaat door plaatsen als Nizhniy Novgorod, Kazan, Perm, Yekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Krasnoyarsk, Irkutsk, Ulan-Ude, Chita, Svobodny en Khabarovsk.

2. Het eindigt allemaal in een opera huis.

The wedstrijd eindigt in Vladivostok bij de Far Eastern Opera house aan de kust van de Stille Oceaan.

3. Het is misschien wel de zwaarste geografische les in de wereld.

De deelnemers gaan door vijf klimaatzones, zeven tijdzones, de Ural bergketen en vier van de langste rivieren in de wereld. Ze passeren het Baikalmeer en rijden langs de grenzen van Kazachstan, Mongolië en China. Tijdens hun reis klimmen de deelnemers in totaal 79 kilometer bergop en zitten ze meer dan drie weken op de fiets.

Zwaarste fietsrace ooit: Red Bull Trans-Siberian Extreme

4. Alleen de beste finishen de race.

In de vorige editie van de Red Bull Trans-Siberian Extreme wisten vier solo fietsers uit Oostenrijk, België, UK en Rusland evenals drie duo teams van Duitsland, Italië en Rusland te finishen. De race is drie kan langer als de Tour de France en twee keer zo lang als de Race Across America.

De winnaar van 2015, Kristof Allegaert uit België, wist de vijftien etappes in 318 uur en 57 minuten te volbrengen. Dit deed hij met een gemiddelde snelheid van 28.6 kilometer per uur. Ook voor de komende editie geld de Belg weer als een van de favorieten. Tijdens de race komt Kristof door verschillende weersomstandigheden en om zich optimaal te wapenen tegen deze elementen is hij langsgegaan bij Sportful.

Zwaarste fietsrace ooit: Red Bull Trans-Siberian Extreme

5. Het eerste gedeelte is makkelijker.

Het eerste gedeelte van de route die op 4 juli van start gaat is iets makkelijker. Dit komt omdat de organisatie heeft besloten om van drie naar twee dagen te gaan, wanneer het tot klimmen aankomt in de Ural bergketen. Echter is de rest van het parcours zwaarder dan ooit tevoren. De fietsers kunnen een dag rusten bij het Baikalmeer in Irkutsk voordat het extreme tweede gedeelte begint.

6. Participanten worden op een ‘exclusive’  lijst gezet.

De race heeft al duizenden mensen over de gehele wereld aangetrokken. Iedereen die denkt over de benodigde vaardigheden te beschikken om bijna 10.000 kilometer uit te rijden kan zich aanmelden bij de organisatie. Het comité laat echter een maximum aantal van 20 fietsers toe. Deze worden allemaal stuk voor stuk geëvalueerd op geschiktheid.

7. De deelnemers zijn niet helmaal alleen.

Een ervaren hulpteam zorgt voor de nodige medische, psychologische en mechanische assistentie waar nodig is. Verder wordt het eten en drinken speciaal voor de deelnemers klaargemaakt, zodat zij optimaal resultaat kunnen behalen.

Hieronder hebben wij de highlights van vorig jaar voor jullie op een rijtje gezet.

Voor meer informatie over dit spektakel kun je terecht op de website van Red Bull, maar natuurlijk zullen we jullie hier ook op de hoogte houden van het verloop van deze intense wedstrijd.

Wielrenblad_Bannertje

 

 van