29-11-2016 - Snowboarden, Nieuws

Airtime voor Zwitserland

In Zwitserland bevinden zich op en onder de hoogste bergtoppen van de Alpen honderden kilometers aan afdalingen, tientallen funparken van formaat en bijna ontelbare winterse outdooractiviteiten die het ontdekken waard zijn. Er is besloten om de twee besloten regio’s, Bern en Wallis, wat extra airtime te geven. 

Het is af en toe moeilijk kiezen tussen het bekende en onbekende. Wil je iets nieuws ontdekken aan de hand van ervaringen van vrienden? Of juist iets nieuws gebaseerd aan de hand van wat je hebt gevonden op het internet? Het is een eindeloze zoektocht maar zeker in Zwitserland. Een stukje Alpen zonder grenzen en vol mogelijkheden. Van beginner tot pro en van jibber tot freerider, in zowel Bern als in Wallis liggen vele populaire of juist nog onontdekte gebieden. Maar hoe kies je nu jou volgende wintersportbestemming als je zo’n groot aanbod voorgeschoteld krijgt? Juist, daar heb je hulp bij nodig. En daarom geven we je alvast een paar hele goede redenen om deze winter naar Zwitserland af te reizen.

zwitserland1

ACHTER HET DECOR VAN VELE POPULAIRE SKIWEDSTRIJDEN LIGT EEN ENORM SNOWBOARDPARADIJS VERSCHOLEN. OP ÉN RONDOM DE RUIM 900 KILOMETER AAN PISTES, 200 KILOMETER WINTER HIKES EN DE ONTELBARE BERGTOPPEN VAN BERN-BERNER OBERLAND VIND JE ALLE SOORTEN AFDALINGEN. VAN UITDAGENDE FUNPARKEN TOT EXTREME OFFPISTE MOGELIJKHEDEN, IN BERN BLIJF JE BEZIG

Wat is de overeenkomst tussen Grindelwald, Wengen, Mürren, Haslital, Gstaad, Adelboden, Lenk, Kandersteg en Interlaken? Deze bestemmingen liggen allemaal in de regio Berner Oberland, het grensgebied van het Duits- en Franstalige deel van Zwitserland. Het is niet alleen een van de grootste kantons van het land, het is tevens het meest gevarieerde. En we hebben een paar goede redenen gevonden om deze winter naar Bern af te reizen…


zwitserland21. HET POPULAIRSTE FUNPARK VAN DE ZWITSERS: WHITE ELEMENTS SNOWPARK


Wist je dat het White Elements Snowpark in Grindelwald een van Zwitsers meest populaire trefpunten voor snowboarders is? Vanuit heel Zwitserland en omringende Alpenlanden komen rijders naar Grindelwald om hun skills in het beginners of gevorderden park te verbeteren. Er zijn volop mogelijkheden om nieuwe tricks te leren of jezelf juist een beetje te pushen op moeilijkere features, zoals de talloze boxen, rails en kickers. Én…er ligt een gloednieuwe halfpipe.

Wat vind je zoal in het beginnerspark? Je hoeft niet bang te zijn voor grote features waarop je kleine tricks wil leren. Je begint easy en rustig aan, zodat je langzaam maar zeker meer vertrouwen krijgt om alle obstakels eens te proberen. In het beginnerspark vind je een flatdown, downbox, mailbox, dancefloor, PE-tube, barrel, twee a drie kleine kickers, twee a drie medium kickers, een corner en een hip.

Wat ligt er voor gevorderden? Durf je letterlijk een stukje hogerop te gaan, dan geven de stairset met downbox en doublekinked tube, straightbox, a-frame box, c-box, downtube, korte en lange downrail, double-kinked rail, donkey tube, elbow tube, rainbox tube, cannon, drie medium tot grote kickers, een grote kicker, corner en hip voldoende mogelijkheden om je skills te upgraden. Grindelwald is al sinds de jaren negentig een snowboard mekka, niet alleen voor freeriders maar juíst voor funpark liefhebbers. Het funpark op het Oberjoch werd met de ‘Golden Schaufel’ als beste park van Zwitserland bekroond en fungeerde als decor in vele snowboard movies. Twintig jaar geleden werden er al volop railjams en halfpipe wedstrijden gehouden, compleet met dj’s en gezellige barbecues. Anno 2016-2017 is er behalve de goed onderhouden en gevarieerde set-up, niets veranderd.


SKIGEBIED: GRINDELWALD, JUNGFRAU REGION

AMSTERDAM – GRINDELWALD: 901 KM DAGPAS: CHF 63,-

SOCIAL: @WHITEELEMENTSGRINDELWALD

WWW.WHITE-ELEMENTS.CH

WWW.JUNGFRAUREGION.CH


 zwitserland3


2. TOP EVENTS


FREERIDE DAYS

In freeride- en skigebied Glacier 3000 vinden in maart de Freeride Days plaats. Het gebied in en rondom Gstaad Saanenland, strekt zich vanaf 1350 meter hoog uit tot boven de 3000 hoogtemeters. Tijdens de Freeride Days ga je een dag lang met een klein groepje rijders, een fotograaf en een bevoegde berggids op pad in het hoog alpien terrein van Glacier 3000. Met mooie, scherpe bergtoppen recht voor je, trek je verse sporen op de flanken bestrooid metverse poedersneeuw. Beginnende freeriders zullen alle beginselen van techniek, risico management en alpinekunde onder de knie krijgen. Heb je geen lawine-uitrusting? Die worden gratis ter beschikking gesteld en kun je vooraf reserveren.

Ervaren rijders worden door de gids meegenomen naar uitdagend terrein om couloirs in te duiken, een rappel te bouwen en eventuele touren te maken. Naast het freeriden kun je de tevens de nieuwste boards testen, worden er diverse show sessions met wingsuit, basejumping, acro paragliden en speedflying gehouden en kun je ervaringen uitwisselen tijdens de feestjes of onder het genot van een biertje aan de bar.


SKIGEBIED: GSTAAD MOUNTAIN RIDES

AMSTERDAM – GSTAAD: 912 KM

DEELNAME CHF 96,- (INCL. SKIPAS)

SOCIAL: @GSTAAD_PR

WWW.FREERIDEDAYS.CH

WWW.GSTAAD.CH


zwitserland4


GRAN MASTA PARK

Als het einde van het winterseizoen in zicht is, beginnen de events in het Gran Masta Park pas. Rond maart en april, wanneer de bluebird dagen elkaar steeds sneller opvolgen, loopt het funpark van Adelboden – Lenk langzaam vol. Met ruim dertig features die elke dag van het seizoen geshaped worden, behoort Gran Masta tot de grootste parken van Zwitserland. Dat de events hier zo populair zijn, is dan ook niet verrassend.

zwitserland5

Zo kun je twee dagen lang terug in de tijd, tijdens de Oldskool Days. DJ’s zorgen voor gepaste muziek en het park is getransformeerd in een, je raadt het al, oldskool speeltuin. Graaf dus diep in de spullen bij je oudersop zolder als je rond deze tijd richting Adelboden reist. Of wat dacht je van de ultieme Sunset Session? De zonsondergang zorgt voor een fantastische ervaring en een mysterieuze ambiance. En aangezien je niet elke week de mogelijkheid hebt om tot na zonsondergang op de berg te blijven, is dit absoluut de moeite waard.

Nog voor het seizoen met de seizoensfinale wordt afgesloten kun je nog een heel weekend lang al je tricks op een airbag oefenen. Gedurende twee dagen lang hoef je je geen zorgen te maken over de landing, klinkt goed, toch?


SKIGEBIED: ADELBODEN-LENK

AMSTERDAM – ADELBODEN: 896 KM

SKIPAS: CHF 63,-

SOCIAL: @GMPADELBODEN

WWW.GRANMASTAPARK.CH

WWW.ADELBODEN-LENK.CH


zwitserland6


SNOWPENAIR

In plaats van een dagje shredden in het funpark of een poederdag offpiste, zou je ook naar Snowpenair kunnen gaan. Dit muziekevent vindt plaats boven op de Kleine Scheidegg, die uitsluitend met het traditionele treintje vanuit Grindelwald of Wengen te bereiken is. De Kleine Scheidegg staat bekend om de toegang tot de meest gevreesde berg en flank van de Alpen: de Eiger noordwand. Het imposante terrein van de gletsjer en aangrenzende rotsformaties is een uniek decor voor het muziekevent. Met een line up van pop, rock en indie muziekcombinaties wordt er elk jaar een breed scala aan artiesten uitgenodigd, zo hebben bijvoorbeeld Deep Purple, Toto en Joe Cocker op het podium gestaan. Wat 2017 te bieden heeft is nog niet bekend, maar dat je de website van Snowpenair even in de gaten moet houden wel. Voor de twintigste editie zal het spektakel namelijk net wat grootser uitpakken dan de afgelopen seizoenen.

Snowpenair wordt gehouden op 8 april 2017.


SKIGEBIED: JUNGFRAU REGION

AMSTERDAM – GRINDELWALD: 901 KM

TICKET: CHF 125,- (INCL. TREINKAARTJE)

SOCIAL: @SNOWPENAIR

WWW.SNOWPENAIR.CH / WWW.JUNGFRAU.CH


SNOWBIKE FESTIVAL

Het 4-daagse festival wordt in Gstaad gehouden. Iedere liefhebber van mountainbike, fatbike en downhill kan hier kennismaken met snowbiken of juist als getrainde rijder deelnemen. Met een lichte run op de eerste dag, zal het programma je vanaf dag twee over routes van 25-30 kilometer lang door het gebied heen sturen. Met klimmen en dalen leg je op een dag tussen de 500 en 1000 hoogtemeters af op de gevarieerde routes die passen bij elk niveau.

zwitserland7

Met de Eliminator Night Race, wat dit jaar een apart event is maar waar je als rijder wel toegang tot hebt, race je net als bij de boardercross tegen elkaar in een geprepareerde track om de snelste tijd.

Het programma van het Snowbike Festival zal je niet teleurstellen en is absoluut de moeite waard als je als snowboardliefhebber tevens van mountainbiken houdt

Het Snowbike Festival vindt plaats van 19 tot en met 22 januari 2017.zwitserland8


SKIGEBIED: GSTAAD SAANENLAND

AMSTERDAM – GSTAAD: 912 KM

DEELNAME: CHF 690,- (FULL RACE PASS PACKAGE)

SOCIAL: @SNOWBIKEFESTIVAL

WWW.SNOWBIKEFESTIVAL.COM 3. OUTDOOR LIFE

1

 

Een iglo heeft iets bijzonders. Vooral omdat de iglo’s die je in een skigebied kan bezoeken vaak net wat beter gelukt zijn dan die ene die je ooit zelf probeerde te bouwen. Van restaurant tot bar en van event tot hotel: je wintersportvakantie krijgt er een mooie beleving bij wanneer je een uitstapje maakt naar een van de vele iglo’s die je iedere winter weer terugvindt in het Berner Oberland.

FONDUE IGLU

De sfeervolle iglo op de Engstligenalp is omgetoverd tot een fondue-restaurant. Hoewel de binnenzijde van ijs en koud is, heeft het iets knus en warms. Je bereikt de Fondue Iglu vanuit Adelboden. Neem de bus naar het dalstation van de lift. Eenmaal boven is het nog een klein stukje wandelen naar de Fondue Iglu. En omdat de Zwitsers heel erg goed weten hoe een goede fondue smaakt, weten ze ook precies welke wijn er geschonken moet worden. Kortom, een stukje traditie en cultuur in een bijzondere setting.

SKIGEBIED: ADELBODEN-LENK

AMSTERDAM – ADELBODEN: 896 KM

PRIJS: CHF 58,- (INCL. RETOUR LIFTTICKET)

SOCIAL: @FONDUEIGLUENGSTLIGENALP

WWW.FONDUE-IGLU.CH / WWW.ADELBODEN-LENK.CH

IGLU DORF

ighlu-dorf

Het Iglu Dorf is op diverse locaties door Zwitserland opgebouwd, zo boven Gstaad en op de Stockhorn. Met maar liefst 3000 uur aan scheppen, schuiven en buldozeren staat er elke winter weer een compleet nieuw ontworpen dorp. Wil je een bijzondere nacht doorbrengen boven op de berg, dan biedt het Iglo Dorf diverse opties. Zo kun je een standaard kamer, een romantische kamer, een suite, warme iglo en een heel iglo-eiland huren. Je kunt zelfs je eigen iglo ontwerpen of een eigen iglo bouwen. Alle kamers en ruimtes zijn door middel van een tunnel met elkaar verbonden. Het is misschien moeilijk voor te stellen, je kunt er gewoon een wijntje drinken aan de bar of een hapje eten in het restaurant.

SKIGEBIED: SAANENMÖSER-GSTAAD EN STOCKHORN

AMSTERDAM – GSTAAD/STOCKHORN: 912 KM/879 KM

PRIJS: VANAF CHF 259,- (P.P.P.N)

SOCIAL: @IGLUDORF

WWW.IGLU-DORF.COM / WWW.STOCKHORN.CH / WWW.GSTAAD.CH

WINTER KAJAKKEN

winter

Out of the box, buiten je comfort zone: een dag – of meerdere dagen – het water op in plaats het funpark in of de offpiste verkennen. Ver weg van de hectiek, dicht bij de natuur. Op de Brienzersee kun je vanaf deze winter een heuse kajaktour maken. Compleet uitgerust met dry suit, kajak en gids, verken je op geheel unieke wijze het gebied rondom de Brienzersee of ga in overleg met de gids op een custom trip met High Tide kajakschool.

SKIGEBIED: VAKANTIEREGIO INTERLAKEN

AMSTERDAM – INTERLAKEN: 886 KM

SOCIAL: @HIGHTIDEKAYAK

WWW.HIGHTIDE.CH


MET FATBIKE DE PISTE OP

fatbike

Nog iets nieuws voor op de to do-list als je in de regio Bern-Berner Oberland bent: met een fatbike de berg af. Bij Bergbahn Kandersteg-Sunnbüel kun je vanaf deze winter een fatbike huren. Je kan over de nieuwe routes toeren, klimmen en uiteraard afdalen. De fatbikes kunnen makkelijk met de lift mee omhoog en voor je het weet daal je met een prachtig uitzicht over het Kandertal af over de speciaal ontworpen en geprepareerde pistes.

SKIGEBIED: KANDERSTEG-SUNNBÜEL

AMSTERDAM – KANDERSTEG: 892 KM

DAGPRIJS: CHF 40,- (EXCL. SKIPAS)

WWW.SUNNBUEL.CH

NAAR EEN ANDER LEVEL

ander-level

Het is precies zeven uur in de ochtend wanneer Stephan en ik op het station van Grindelwald vanuit de ijzige kou de lekker voorverwarmde trein instappen. Als de treindeuren achter ons sluiten, voelt het alsof de historie voor ons opent: de reis naar de Top of Europe omhoog en het avontuur over de fl anken van het Jungfraumassief naar beneden.

In het opkomende zonlicht zien we de oranje zonnestralen achter de scherpe randen van de bergketen oprijzen. ‘Is dat de Eiger?’ vraag ik ongeduldig aan Stephan. ‘Nee, nog niet.’ Na tien minuten kan ik mijn ongeduld niet bedwingen en vraag er nog een keer naar. Niks. Ik sta te popelen om de beroemde berg eindelijk in het echt te kunnen bewonderen. De mooiste verhalen, indrukwekkende beklimmingen en de heftigste avonturen komen hier vandaan. Hier waar wij nu met onze klimgordels, splitboard en lawine airbag naartoe reizen, in ‘s werelds hoogst gelegen treinverbinding: de Jungfraubahn. Als mijn gedachten afdwalen naar de oranje zonnestralen die langzaam veranderen in roze lichtbundels, stel ik me voor hoe het is om op de graat te balanceren waar het licht vandaan komt. ‘Kijk!’ roept Stephan opeens. Hij wijst naar de graat waar ik net nog naar aan het staren was. ‘Dat is nou de Eiger.’

Ik kijk om me heen. Het is adembenemend indrukwekkend. Links en rechts van ons vloeien de scherpe pieken tot aan de horizon van ons af, glimmend in het zonlicht. In het midden worden de massa’s gescheiden door de enorme sneeuwen ijsplaat van de Aletschgletsjer die als een golvende zee zijn hoogtemeters inlevert.

Lopen, hiken, afdalen, prikken

level2

Onze route loopt vanaf het Jungfraujoch (3454m) over de Konkordiaplatz en buigt voor de Dreieckhorn (3811m) af naar het westen. Het terrein wordt steeds vlakker, waardoor je de vellen weer onder je board moet plakken om de route tot aan het zadel, de Lötschenlücke (3184m), omhoog te hiken. Dat is waar de ‘echte’ afdaling begint, met de Aletschhorn in de rug en de Breithorn in het gezicht.

De verhalen en impressies over deze regio zijn niet overdreven of verzonnen. Het is een avontuur om alleen al de treinrit te maken, het uitzicht te bewonderen en de ijle lucht in te ademen. Je bevindt je in hoog alpiene terrein, maar hoeft door middel van deze specifieke tocht niet bang te zijn dat je conditie of je technische vaardigheden je in de steek laten. Actie, avontuur, historie of cultuur, je kunt het hier allemaal vinden.

Naar een ander level
We bevinden ons enkele dagen in Grindelwald, het centrum voor beklimmingen en afdalingen van onder andere de Eiger, Mönch en Jungfrau. Normaal gesproken start je, als fanatieke wintersporter, in een skigebied. Dat heeft Grindelwald ook, maar vandaag brengen we het freeriden letterlijk naar een ander level. En daarom slaan we het skigebied deze keer over. Onze afdaling zal over de imponerende Aletschgletsjer lopen, waar de alpinisten zich verenigen met de freeriders. De Jungfraubahn, die in 1912 gebouwd is, brengt je in een klein uur van de Kleine Scheidegg maar liefst 1400 hoogtemeters verder naar het Jungfraujoch op 3454 meter hoogte. De weg naar de zogeheten Top of Europe loopt letterlijk dwars door de bergen.’Letten jullie op als je zometeen de trein uitstapt?’ zegt onze gids met een bloedserieuze frons op z’n gezicht. Stephan en ik weten niet zo goed wat hij bedoelt, maar ik zet mezelf schrap voor windvlagen van 70 kilometer per uur, acute bevriezing van mijn neus en ademhappen als een vis vanwege de ijle lucht. Daar gaan we.

Ontspannen focus

ontspannen
Met 100% focus stappen we de trein uit en lopen we richting de tunnel die ons direct naar de gletsjer leidt. Jas dicht, helm vast, snowboard in de houdgreep en achter de gids aan. Ik sta nog geen seconde buiten in de krakende sneeuw en ben al heftig verblind van het felle zonlicht. Het duurde misschien tien seconden, wennen aan het licht, maar op deze hoogte en in deze omgeving staan lichaam en geest op scherp. Maar zodra ik mijn ogen kan openen maakt de alertheid direct plaats voor een ontspannen focus.

Lekker thuiskomen na een dagje vakantie op de berg
www.myswitzerland.com helpt je bij het uitzoeken van het hotel dat net wat extra’s biedt tijdens die ene week wintersport. myswitzerland.com/hotels

1. Hotel Victoria-Lauberhorn *** Wengen
Hotel Victoria-Lauberhorn is een modern wellness hotel op loopafstand van de gondel. Op het rondom gelegen terras kun je van het uitzicht over het groteske berglandschap en het winterzonnetje genieten. De wellness facility heeft een zoutwaterbad, sauna en stoombad. Wengen, en met uitstek Hotel Victoria-Lauberhorn, is de perfecte uitvalsbasis voor je wintersport.
// www.hotel-victoria-lauberhorn.ch

2. Gstaad Saanenland Youth Hostel Saanen
Het gloednieuwe hostel, gelegen in een van de meest aantrekkelijke hike-, mountainbike- en snowboardregio’s van Zwitserland, is de uitkomst voor zowel individuele reizigers, koppels of families. Bijna alle kamers hebben een uitzicht op de pieken van het dal, een enorm panorama zodra je je ogen opent of bij je eerste kopje koffie aan het ontbijt.
// www.youthhostel.ch/gstaadsaanenland

3. Chalet Judith Grindelwald
Een sfeervol, klein, chalet aan de voet van het skigebied en slechts twee kilometer van het centrum van Grindelwald. Het drie-kamer appartement is voorzien van een gezellig ingerichte huiskamer, twee slaapkamers en balkon. En om je vakantie compleet te maken is er ook gratis wifi en een sauna beschikbaar.
// www.interhome.ch

Waardevol Wallis

waardevol-wallis
MET 45 BERGPIEKEN BOVEN DE 4000 METER HOOG, 2800 KILOMETER GEPREPAREERDE PISTES EN GEGARANDEERDE SNEEUWZEKERHEID KLINKT HET WALLIS, OF VALAIS, ALS EEN PARADIJS OP AARDE. EN DE POEDERFANAAT OF FUNPARK LIEFHEBBER KAN DAT OP VERSCHILLENDE MANIEREN BEAMEN.

In het zuidwesten van Zwitserland liggen de hoogste toppen van de Alpen. Bekende skigebieden zoals Zermatt, Saas-Fee en Les 4 Vallées zijn slechts een paar voorbeelden van prachtige bestemmingen die zich hier bovenaan de valleien bevinden. En hoewel er vele mogelijkheden zijn, zetten we onze favoriete freeride spots, funparken en hidden gems op een rij.

Omdat het grootste gedeelte van Wallis tot hoogalpiene terrein behoort, staat het bekend om zijn uitdagende karakter op het gebied van freeriden, touren en alpinisme. De skigebieden zijn ingericht op de hoeveelheid freeriders en je kunt dan ook gemakkelijk een weekje op wintersport zonder twee keer dezelfde afdaling gemaakt te hebben. Uiteraard is freeriden niet het enige waar Wallis om bekend staat. In de diverse funparken trainen vele pro-riders, vinden diverse grote wedstrijden plaats en kun je ook als beginnende freestyler je skills bijschaven op de features die voor alle niveaus zijn ontworpen. // WWW.WALLIS.CH/WINTER

4. De beste freeride spots

freeride-spots

1. Val d’Anniviers
Val d’Anniviers bestaat uit de dorpen plus bijbehorende skigebieden Grimentz-Zinal, St-Luc/Chandolin en Vercorin. Met een gemiddeld hoogte van 1600 meter – de meeste dorpen liggen zelfs hoger – kun je er vrijwel zeker van zijn dat je gedurende je verblijf verse poedersneeuw hebt. Elk gebied heeft zo zijn eigen karakter en aanbod en je zal dan ook je splitboard moeten gebruiken als je van gebied naar gebied wil toeren: ze zijn namelijk niet allemaal met elkaar verbonden via een directe liftverbinding.

Vercorin
Vercorin is het eerste dorp gezien vanuit het dal en ligt op 1320 meter hoogte. Het aantal liften is bijna op een hand te tellen, maar voor het aantal treeruns heb je heel wat meer handen nodig. Het dorpje wordt omringd door pieken tussen de 2600 en 2800 meter hoog. Het terrein is overzichtelijk en het meest aantrekkelijk voor splitboarders en ervaren freeriders.freeride

St-luc / Chandolin
Een stukje hoger in de vallei liggen St-Luc en Chandolin. Ze zijn met elkaar verbonden door middel van twee pistes en twee stoeltjesliften. In totaal zijn er twaalf liften waarmee je een hoogte van 3000 meter kan bereiken. Dat hier de 3* fwq fi rst track freeride op 18 en 19 maart 2017 plaatsvindt in Chandolin is dan ook geen verrassing. Open velden, couloirs, bereikbare fl anken: tussen die twaalf liften vind je kilometers gevarieerde afdalingen voor gevorderden.

Grimentz-zinal
Helemaal aan het einde van het dal ligt Zinal, op 1675 meter hoogte. Ook hier kun je omhoog tot aan de 3000 meter en je vindt er een lift die Zinal en Grimentz met elkaar verbinden. Het gebied heeft relatief gezien veel pistes in vrhouding tot het aantal liften. Met een groots aanbod van treeruns, open velden, couloirs, hoogalpiene terrein en langere toermogelijkheden, moet je hier na je eerste bezoek zeker nog een keer terugkomen. Zinal heeft veruit een van de meest geavanceerde offpiste mogelijkheden voor de gevorderde snowboarders. Omringd door de wereldberoemde Matterhorn, Breithorn en Monte Rosa kun je je voor stellen dat het decor alleen al een afdaling waard is. Met een focus op freeriden is dit Zwitserse, relatief onbekende gebied, een absolute must go.

frankrijk


SKIGEBIED: VAL D’ANNIVERS

AMSTERDAM – ZINAL: 1029 KM

DAGPAS: ONGEVEER CHF 58,-

SOCIAL: @VALDANNIVIERS

WWW.RMA.CH


2. Nendaz les 4 vallees 
Nendaz is een van de weinige skigebieden die net zoveel focus op families met kinderen als op de freeride community kan leggen. Ze slagen er in voor iedere wintersporter een geschikt aanbod te creëren en dat is voor een relatief klein skigebied, dat echter onderdeel uitmaakt van het grootst aaneengesloten skigebied van Zwitserland, absoluut uniek. Kijk je echter naar alle mogelijkheden rondom Nendaz, dan is het vrijwel meteen duidelijk waarom alle freeriders zich hier verschuilen. Met kilometers onverspoord terrein in alle vormen en maten worden zelfs aparte piste kaarten voor de freeride routes gemaakt. Er zijn vele check points, er is altijd eengids beschikbaar en je hebt gegarandeerd de poederafdaling waar je op hoopte. Omdat Nendaz zo centraal gelegen is, zijn nabij gelegen gebieden goed bereikbaar. Hierdoor is het aantal kilometers bijna oneindig. Gelegen in de schaduw van het grote, rijke en populaire Verbier, is Nendaz de perfecte uitvalsbasis als nieuwe bestemming.

nandez


SKIGEBIED: NENDAZ

AMSTERDAM – NENDAZ: 995 KM

DAGPAS: VANAF CHF 53,-

SOCIAL: @NENDAZ.CH | @NENDAZFREERIDE

WWW.NENDAZ.CH


3. Zermatt
Een van de meest imponerende bergen van de Alpen is de Matterhorn. Ze is gelegen op de grens met Italië en een ijkpunt voor het skigebied Zermatt, dat onderaan haar fl ank ligt. Met een rijke historie en indrukwekkende ontwikkeling van de wintersport in de afgelopen decennia, mag Zermatt niet ontbreken op deze lijst. Een goed uitgedachte infrastructuur op de berg maakt het mogelijk in korte tijd de meest gevarieerde afdalingen te bereiken. De piste-liefhebbers kunnen hier met gemak hun grenzen opzoeken en zelfs een freestyler kan zich hier uitermate goed vermaken (zie ’Beste freestyle spots’). Maar waar het uiteindelijk echt om draait zijn de lonkende offpiste afdalingen. Met toegang tot diverse gletsjers en toppen kun je technische en uitdagende runs voor je kiezen krijgen. Ben je meer in de mood om al het moois op een afstandje te bewonderen, dan kun je jezelf wagen aan de wat toegankelijkere poederruns, er zijn namelijk ook tientallen mogelijkheden niet ver van de pistes af.

Zermatt is een groot, bijzonder en uitdagend gebied. Spendeer je een weekje op haar flanken en je komt gegarandeerd thuis met een paar sterke, mooie en bovenal onvergetelijke verhalen.


SKIGEBIED: ZERMATT, MATTERHORN

AMSTERDAM – ZERMATT: 963 KM

DAGPAS: CHF 79,-

SOCIAL: @ZERMATT.MATTERHORN

WWW.ZERMATT.CH

WWW.MATTERHORNPARADISE.CH


5. De beste freestyle spots


Wat zoek je als freestyler? Een gebied met veel side hits en rollers wellicht. Maar uiteraard ook een funpark. Met de tientallen features op een rij, past het ene funpark wellicht net wat beter bij je skills dan het andere. En het meest ideale is een park voor beginners en een park voor gevorderden met eventueel een halfpipe. Airtime, easy slides, hard rails: er moet genoeg variatie zijn dat geschikt is voor elke beginnende freestyler of gevorderde perfectionist. In Wallis zijn er maar liefst drie parken die aan alle eisen voldoen, én nog wat extra’s te bieden hebben. Zo sta je voor je het weet tussen trainende pro’s, bekende shredders die aan het filmen zijn, kun je genieten van een fantastisch uitzicht dat het park ook nog eens fotogeniek maakt, worden de features elke dag geshaped of kun je deel uitmaken van een groot event of railbattle. Daarnaast is het in sommige gevallen een never ending story, want zelfs in de zomer kun je op bepaalde gletsjers terecht voor een goede slushsession. We zetten de drie meest aantrekkelijke funparken op een rijtje. Een puntje van aandacht: bekijk vooral de Facebook-pagina’s van alle parken, die zijn namelijk up to date en voorzien van foto’s met de built up. Zo weetje meteen in welke staat je het park kan aantreffen als je je trip plant.


Zermatt

snowpark

LOCATIE: Zermatt, Theodulgletscher
OPEN: eind november t/m april
HOOGTE: 3883m
EASY PARK: Kicker line met 12 small/medium jumps en 12 boxen
MAIN PARK: Slopestyle met 3 large kickers en 3 rails, rail park met 8 rails
BOARDERCROSS: Ja
HALFPIPE: Ja (zomer)
ZOMER? Ja

EN: Uitzicht op de Matterhorn, gelegen op de gletsjer, events in winter en zomer (bijvoorbeeld Girls Weekend, Movie Night, Snowpark Night)

@SNOWPARKZERMATT // WWW.ZERMATT.CH


Saas-fee

snowpark

LOCATIE: Saas-Fee
OPEN: Half december tot half april
HOOGTE: 2600m
EASY PARK: Kicker line met small/medium jumps en eenvoudige rails en boxen.
MAIN PARK: Kicker line met medium/large jumps (5-15 meter), rails, boxen, corners en overige features BOARDERCROSS: Nee
HALFPIPE: Nee
ZOMER? Ja, open van half juli tot eind november.

@FREESTYLEPARKSA


Crans-Montana

snowpark-2

LOCATIE: Cry d’Er OPEN: na de eerste grote sneeuwval
HOOGTE: 2200M
EASY PARK: Kicker line met 6 small jumps, mini halfpipe en 4-6 boxen
MAIN PARK: Kicker line met 8-10 medium/large jumps, 15-18 jibs
BOARDERCROSS: Nee
HALFPIPE: Ja (140m, open vanaf Januari)
ZOMER? Nee

@CRANS.MONTANA.PARKS
WWW.CRANS-MONTANA-PARKS.CH


6. Hidden Gems

hidden-gems


1.Rothwald
Het skigebied Rothwald-Wasenalp ligt aan de achterzijde van Simplon en dicht op de grens met Italië. Het pitoreske dorpje ligt aan de voet van het gebied dat slechts vijfentwintig kilometer aan pistes heeft. Omdat natuurlijk bronwater door de enorme geologische lagen van het graniet sijpelt, heeft het decor een uiterst bijzondere en uitgebalanceerde flora en fauna. Hoewel het skigebied niet in de top tien qua grootste gebieden terug te vinden is, kom je er al snel achter dat dát juist een reden is om dit onbekende paradijs te bezoeken. Al gelovende in ‘klein maar fijn’ merk je dat Rothwald-Wasenalp vooral in de categorie ‘fijn’ heel wat te bieden heeft. Dankzij de omringende schaduwen van grote skigebieden merk je van de toeristenstroom gedurende hoogseizoen nauwelijks iets. Er is ruimte, comfort en er zijn bovenal heelerg veel afdalingen, vooral als je de freeride-mogelijkheden meerekent.

hidden-gems-2


SKIGEBIED: ROTHWALD-WASENALP AM SIMPLON

AMSTERDAM – ROTHWALD : 958 KM

DAGPAS: CHF 40,-

WWW.ROTHWALD.CH / WWW.WASENALP.CH


2.Lötschental
Het Lötschental is een van de mooiste valleien van het Wallis en grenst aan het UNESCO werelderfgoed Jungfrau-Aletsch. Met 55 kilometer aan pistes en nog meer kilometer aan offpiste, kun je in het Lötschental de drukte ontvluchten. Het relatief onbekende skigebied biedt talloze mogelijkheden om de omgeving te verkennen, de poedersneeuw in te duiken of aan je techniek te werken op de goed verzorgde pistes. Hoewel het gebied erg gemoedelijk en familie-vriendelijk is, reiken de liften tot ruim boven de 3000 meter hoogte. Dankzij dit hoog alpiene karakter kun je dan ook als gevorderde snowboarder je grenzen verleggen. Kilometers onverspoord terrein tegen een backdrop van 4000 meter hoge beroemde bergpieken zorgen niet alleen voor de mooiste vakantiekiekjes, maar uiteraard ook voor een onvergetelijke, nieuwe ervaring.


SKIGEBIED: LAUCHERNALP, LÖTSCHENTAL

AMSTERDAM – WILER : 924 KM

DAGPAS: CHF 55,-

WWW.LAUCHERNALP.CH

WWW.LOETSCHENTAL.CH


3.Bettmeralp
Het autovrije Bettmeralp, gelegen op 2000 meter hoogte in de Aletsch Arena, is een heel idyllisch dorpje waar het leven in de bergen en respect voor de natuur centraal staan. De Alp is uitsluitend te bereiken met de gondel en met het uitzicht over de uitgestrekte vallei en traditionele Zwitserse chalets, is deze locatie als uiterst uniek te bestempelen. Bettmeralp grenst aan UNESCO werelderfgoed en ligt tegen de beroemde Aletschgletsjer aan. Een uitstapje naar dit enorm grote toergebied, zorgt dan ook voor een gevarieerd programma tijdens je wintersport.


SKIGEBIED: ALETSCH ARENA

AMSTERDAM – BETTMERALP: 959 KM

DAGPAS: CHF 60,-

SOCIAL: @ALETSCHARENA

WWW.ALETSCHARENA.CH


7. Geniet van de zon en sneeuw overdag, relax in de sauna of spa in de avond

zon


WellnessHostel4000
Saas-Fee

Het innovatieve WellnessHostel4000 in Saas-Fee is het eerste hostel van vijf verdiepingen in Zwitserland, waarvan de constructie volledig van hout is. Met een fitness, indoor zwembad en sauna’s voelt het echt als vakantie. Het hostel is gelegen op tien minuten afstand van de liften dat met 22 liften en 100km piste het hart van de regio vormt.

www.welnesshostel4000.ch


Ferienhaus Legendär
Zermatt

Wakker worden met het uitzicht van de Matterhorn in een oogopslag recht voor de deur? Dat kan in Ferienhaus Legendär, dat gelegen is aan het Gornergrat treinstation. Van alle gemakken voorzien, zoals gratis wifi, zwembad en whirlpool. Het pas gerenoveerde hotel ligt boven op de berg en midden in de natuur. Start je dag dus direct op je board.

www.reka.ch/legendaer.chChalet Chocolat
La Tzoumaz

Chalet Chocolat is gelegen op 100 meter afstand van de pistes van het populaire 4 Vallées. La Tzoumaz is onderdeel van dit 410 kilometer grote gebied en staat bekend als freeride paradijs. Het chalet is geschikt voor tien personenen voorzien van terras, sauna en open haard. Met uitzicht op de meest indrukwekkende bergketen van Zwitserland ontbreekt het je aan niks.

www.interhome.ch


Voor meer informatie over het gebied kan je terecht op de volgende website: MySwitserland.com

word-abonnee-banner---taste

 

 van