Les Landes

‘The fool wanders, a wise man travels’, merkte ene Thomas Fuller op ergens in de 17de eeuw. Geen idee wie de man verder is en wat hij nog meer te melden had, maar hij heeft een punt. Reizen is een verrijking van je bestaan, je leert andere culturen kennen, je ontmoet interessant volk en maakt nog eens wat mee. Voor een surfer, en zeker een die opgroeit in Nederland, is reizen synoniem voor goede surf scoren. Wie de Noordzee als dagelijkse kost heeft, vindt altijd wel een spot die meer te bieden heeft dan zijn homebreak. Pointbreaks, holle beachbreak zuigers, mellow peelers, in je zwembroek of juist fully hooded, wie erop uit trekt vindt wat hij zoekt.

6|SURF vroeg een aantal ervaren reizigers naar hun favoriete bestemming. Inpakken en wegwezen!

Er is geen serieuze surfer in Europa (en misschien wel de wereld) te vinden die zal beweren dat de Franse beachbreaks niet tot de beste in de wereld behoren. En dat op zo’n 12 uur rijden van ons kikkerlandje! Ben je een doorgewinterde weekend warrior dan pak je met een maatje zonder problemen een lang weekend Les Landes, Frankrijk. Epic surf tot je armen eraf vallen en voor je het weet ben je maandag weer terug op tijd voor het achtuurjournaal.

Alhoewel het misschien niet de meest romantische of exotische surfbestemming is (de locals denken daar vast anders over), is het zuidwesten van Frankrijk toch een bestemming waar je als Nederlandse surfer niet omheen kan. Toegegeven, het is er druk en in de zomer wemelt het er van de Nederlanders, Duitsers en Britten, maar dan gebeurt er iets magisch: het wordt herfst! Herfst is verreweg mijn favoriete tijd om naar het zuiden af te reizen. De campings lopen leeg, de Nederlanders hebben hun pindakaas te lang moeten missen en de Duitsers ruilen hun croissants weer in voor braadworst. En misschien nog het allermooiste, de Atlantische swellmachine draait op volle toeren!

Les Landes

Hossegor, om mee te beginnen, is een bijzondere plek in de regio door de unieke onderwater geografie. Een diepe vallei in de bodem van de Atlantische Oceaan komt regelrecht uit voor de kust van dit kleine dorpje. Door de grote diepte van deze vallei gaat er maar heel weinig energie uit de deining verloren en komt de volle kracht van de oceaan hier het best tot zijn recht. De golven zijn hier vaak hol en krachtig, maar vergis je niet, er zijn in Les Landes meerdere opties. Je hoeft geen pro of barreljunkie te zijn om in Les Landes te genieten in het water. In de omgeving van Bordeaux zijn de spots vaak iets milder, meer geschikt voor beginner of intermediate surfers en natuurlijk voor de langplank. De croissants en baguettes zijn er trouwens ook niet minder lekker. Er zijn in die regio ook een aantal leuke surfhostels en surfscholen te vinden waar je kan verblijven die je ook nog kunnen helpen om de beste surfspot voor de dag op te sporen.

Heb je juist meer zin in een avontuurlijke roadtrip en verlang je naar een meer afgelegen of secret surfspot dan reis je vanuit Hossegor juist naar het zuiden af. Hier wordt de kust steeds grilliger en maken zandstranden langzaamaan plaats voor een rotsachtige kust. Talrijke plekken zijn hier te vinden met mooie reef breaks en point breaks waar je met een beetje geluk aan de drukte kan ontsnappen. En ook als je Spanje binnenrijdt blijven de spots zich aandienen. En als de golven dan toch even op zich laten wachten, hoef je je niet te vervelen met prachtige steden zoals San Sebastian en Bilbao om de hoek.

Michal Pelka // Fotograaf