Specialized ebike
Electrifiedebike magazine
terug

Alles over elektrisch fietsen vind je in E-Bike Magazine

We leven 2021 en inmiddels is ruim 35% van alle nieuwe fietsen die in Nederland verkocht worden een e-bike. Die ontwikkeling is al een tijdje aan de gang en die heb jij, als lezer van Up/Down mountainbike magazine of Wielrenblad, misschien schouderophalend gadegeslagen. ‘Leuk dat zoveel mensen er baat bij hebben, maar voor mij als wielrenner/mountainbiker niet bijzonder interessant’, is een voor de hand liggende gedachte.

Zelf trappen en moe worden is immers een belangrijk deel van het plezier. Maar let op: er verschijnen steeds meer e-bikes die niet slechts functionaliteit, maar juist bakken met beleving en rijplezier bieden, bedoeld om adrenaline op te wekken en kleddernat vanaf te stappen. E-bikes die niet slechts een vervoermiddel zijn, maar een manier om sport en plezier te verenigen. Precies zoals een ‘traditionele’ racefiets of mountainbike, dus.

Daarom vinden we het tijd om te laten zien hoe hard de ontwikkelingen zijn gegaan. Maar ook om uit te leggen waarom e-biken op sommige punten anders is dan fietsen, en op andere juist precies hetzelfde. Want hoewel de (sportieve) e-bike nog steeds volop in ontwikkeling is, staat een ding al vast: leuk is het zeker!

In E-Bike Magazine vind je een overzicht van de beste e-bikes en (technische) informatie, zodat je op de hoogte bent van de huidige stand van zaken

 

We ❤ elektrisch fietsen

Wij houden van elektrisch fietsen, net als jij!

De e-bike heeft in zijn relatief korte leven een enorme ontwikkeling doorgemaakt: zowel qua rijgedrag als techniek lijken de huidige e-bikes in niets meer op de eerste exemplaren. Het grootste verschil: de middenmotor. Als een ware gamechanger hief de middenmotor de e-bike boven de middenmoot uit. De steeds verder toenemende dynamiek en precisie van de ondersteuning maakt het nu mogelijk om mens en machine ook op de rand van het mogelijke optimaal te laten samenwerken. En zoals elke biker weet: op de grens is het leuk spelen.

De e-bike werd oorspronkelijk ontwikkeld vanuit een praktisch oogpunt: de actieradius van een etser wordt immers beperkt door zijn of haar uithoudingsvermogen. Door toevoeging van een naafmotor in voor- of achterwiel kon de actieradius van veel etsers, met name die op leeftijd, vele malen groter worden. Door de veranderde gewichtsverdeling kwam de toegevoegde techniek het rijgedrag van zo’n e-bike echter niet ten goede, en ook de aansturing van de techniek was niet bepaald verfijnd. Daardoor was een e-bike de eerste jaren van zijn bestaan, hoewel meteen onmisbaar voor sommigen (lees: ouderen), niet iets dat je als fietsliefhebber zou willen hebben. Sterker nog, er ontstond een tamelijk hardnekkige associatie tussen e-bikes en alles wat grijs en bejaard is. Een grote doorbraak, zeg maar gerust een gamechanger, volgde met de komst van de middenmotor. Deze verplaatste het gewicht van de aandrijving naar de plek waar je er het minst van merkt: het midden van de ets.

Maar dat is niet het enige voordeel: de motor kan nu mee pro teren van de versnellingen van de ets en je kunt elk wiel gebruiken dat je wilt. Dit alles maakte het rijgedrag van e-bikes met middenmotor tot een feestje, waardoor ook mensen onder de pensioengerechtigde leeftijd zich er op gingen vertonen.

Inmiddels brengen de fabrikanten van middenmotoren de derde of zelfs vierde generatie van hun motoren uit, en integreren e-bikefabrikanten die systemen steeds beter in hun etsen. Gevolg: een steeds ver jnder wordende ondersteuning en e-bikes met compromisloze rijeigenschappen. De e-bike techniek is nu op het punt gekomen dat hij het mogelijk maakt als etser boven jezelf uit te stijgen, niet alleen qua snelheid maar ook door maximalisatie van je techniek en controle. En daarmee is alles anders geworden: e-biken is een sport geworden, de e-bike een genotmiddel.

 

Nieuwe elektrische fiets kopen? Wij helpen je graag!

Wil je een nieuwe elektrische fiets kopen om jouw skills op het asfalt naar een hoger niveau te tillen? Daar helpen we je graag bij! Want hoewel er genoeg topfietsen op de markt zijn, zien zelfs wij soms door de bomen het bos niet meer.

Daarom vind je op onze site een handige productguide. Hierin kun je op basis van verschillende selectiecriteria zien welke e-bike aan jouw eisen voldoen. Vervolgens kun je deze fietsen met elkaar vergelijken op basis van specificaties en prijs. Ideaal voor als je jezelf eerst online wilt oriënteren voordat je een fietsenwinkel instapt. Bovendien zie je direct waar je de e-bike kunt kopen.

Oriënteer jij je liever direct in de winkel? Bekijk dan direct onze selectie van fietsenwinkels in onze shopguide.