wingfoil magazine_Fanatic Duotone_FAX21_SkyAir_OliviaJenkins_by_TobyBromwich-3447
Wingfoil magazine | Foto Duotone/Fanatic
terug

Wingfoilen – alles wat je moet weten

Gefeliciteerd: je staat op het punt een spannende nieuwe sport (wingfoilen) te beginnen! Om er voor te zorgen dat je niet blind de arena bestormt, vind je hier artikelen over materiaalkeuze, tips en tricks en praktische zaken. We hebben wij de input van een groepje pioniers verzameld zodat je in de juiste richting gestuurd wordt. Volg de tips van wing masters Annelous, Maaike, Jelle, Niek en Kjell en ook jij zal binnen de kortste keren over het water vliegen.

Wat is wingfoilen, en waarom moet ik het gaan doen?

Wingfoilen, ook wel wingsurfen of wingen genoemd, is een watersport waarbij je, aangedreven door een wing en staand op een (foil)board, op of boven het watervliegt. Het combineert elementen van kiteboarden, windsurfen en foilen tot een explosieve nieuwe funsport. Hoewel de radicale actiebeelden anders doen vermoeden is deze nieuwe watersport vrij eenvoudig te leren; eenmaal op de foil is de sky the limit. Freestylen, golfrijden of gewoon op het gemak cruisen over je lokale plas; met een wing in de handenen een foilboardje onder je voeten kan het allemaal.

Wingfoil materiaal
Wingfoil termen uitgelegd

De geringe weerstand van de foil zorgt er voor dat je al bij weinig wind echt kunt vliegen en behoorlijke snelheden kunt bereiken met een licht briesje voel je al echt de sensatie van deze nieuwe sport. Het maakt wingfoilen het perfecte alternatief voor die dagen dat er net wat minder wind staat, al zul je eenmaal hooked bij alle omstandigheden op het water willen staan. Wingen is relatief fool proof: de spullen zijn simpel om op te tuigen, veel lichter dan een windsurfsetje en minder gevaarlijk dan een kite.

Wingfoil spots

Wingfoilen geeft een enorme vrijheid: je zit letterlijk nergens aan vast en de spullen zijn licht en makkelijk te hanteren. Doordat dewing zo licht is, hoef je niet enorm getraind te zijn om je eerste meters te kunnen maken. Het is al snel leuk, en zeker als je al wat boardgevoel hebt zul je snel progressie boeken. Omdat je met een foil overal terecht kunt waar het water diep genoeg is, zijn er talloze spots waar je je nieuwe hobby kunt uitoefenen. Zelfs minder leuke onshoredagen op zee worden met een wingfoilsetje ineens leuk!

Waar mag je wingfoilen?
Wingfoilen in Brazilie.

Wingfoil materiaal

Hoewel wingen net als windsurfen en kiten nog steeds een materiaalsport is, heb je als beginner aan één wing, één foil en één board genoeg. De wings hebben een grote windrange, en zijn heel gemakkelijk te de poweren. Eenmaal leeggelopen laat een wing zich samenvouwen tot kleinformaat rugzak, een gedemonteerde foil heeft de maat van een kleine gitaarkoffer. Foilboards zijn er in alle soorten en maten, maar meten in de regel niet veelmeer dan twee meter (de kleinste boardjes zijn een halve meter korter!).

Daarnaast zijn er kwalitatief hoogwaardige inflatables op de markt, zodat je in principe meteen paar rugzakken op wingfoil avontuur kunt.

Welk wingfoilboard past bij mij? Hoe veel liters?
Wingfoil kooptips

Leer wingfoilen – Tips & Tricks

Het moment van de waarheid is aangebroken, je gaat leren wingfoilen. Wil je snel leren wingfoilen of heb je zelf nog geen eigen materiaal, begin dan met een les. Er zijn in deze relatief nieuwe sport al verschillende professionele scholen die je snel op weg kunnen helpen. Zie op deze pagina een overzicht van alle wingfoilscholen in Nederland. Wingfoilen is ook een sport die je jezelf eigen kan maken, al is daar wel doorzettingsvermogen voor nodig. De basics leggen we je uit in onderstaande artikelen.

Hoe hanteer je een wing - wingfoilen
Hoe draag je een wingfoilset?
Foil monteren
Hoe starten met wingfoilen?

Wingfoil Magazine

There’s a new kid on the block, en het belooft gelijk de coolste van het stel te worden. Wingfoilen combineert elementen van kiteboarden, windsurfen en foilen tot een explosieve nieuwe funsport. En hoewel actiebeelden anders doen vermoeden is deze nieuwe watersport eenvoudig te leren, en eenmaal op de foil is de sky the limit. Freestylen, golfrijden of gewoon op het gemak cruisen over je lokale plas; met een wing in de hand en een foilboardje onder je voeten kan het allemaal. Ook zonder foil is wingen een leuk tijdverdrijf: staand op een windsurfboard of SUP doet wingen denken aan de begindagen van het windsurfen – of plankzeilen zoals het toen vaak genoemd werd. Het verschil met die oersport zit hem vooral in de moeilijkheidsgraad: wingen is een stuk eenvoudiger te leren, en omdat de vleugel zo licht is als een veertje kan iedereen proeven van deze nieuwe watersport.

 

REDACTIONELE FORMULE

Wingfoil magazine wordt gemaakt voor alle wingfoilers in Nederland en België, een WingFoil magazine voor elke beginner tot hoogvlieger, van freestyler tot big wave rider. In beschrijvende en informatieve artikelen, ondersteund door hoogwaardig en spectaculair beeldmateriaal, wordt de lezer van WingFoil magazine een gebalanceerde mix van informatie en actie voorgeschoteld: het nieuwste materiaal, praktische tips en technische informatie, mooie reisverhalen en scherpe interviews allemaal in WingFoil magazine.