05-02-2013 - Surfen, Nieuws

Als god in Frankrijk

ieder jaar stromen de surf camps in Frankrijk en Spanje vol met kids op zoek naar een Goede tijd . voor surf instructeurs is het een Gouden periode. Drie maanden surfen , Feesten , romantiek en brute katers. West side local Erik Ringelberg (20) uit Hoek van Holland zat e hele zomer in Frankrijk, eerst in Mimizan en later in Moliets. Ringel over de surf, vrouwen, feesten. werken, kamperen, en natuurlijk bronzen. 

Beeld : Jan Bijl, Tom Vos

 Surf
De voornaamste reden om een seizoen in Frankrijk te draaien is natuurlijk de surf. In Nederland staat de zomervakantie bepaald niet bekend als golfzeker, in Frankrijk scoor je altijd wel. Je moet natuurlijk een beetje geluk hebben, maar bijna elke week pak je wel een klassieke surfdag mee. ‘s Ochtends is het bijna altijd offshore. De eerste weken was ik dan ook onwijs gemotiveerd om te gaan surfen. In het begin ga je standaard iedere morgen en pak je daarna nog twee sessies. Na een paar weken word je echter wat verwend en dropt het al naar twee sessies per dag. De ochtendsessie schiet er snel bij in, maar ‘onshore is het nieuwe offshore’. Dat heeft overigens ook te maken met het overmatige drankgebruik.

Toch was ik dit jaar zwaar gemotiveerd om beter te worden. Ik surfte dagelijks met een vaste crew. In Mimizan met Emiel Tromp(omie), Jeffrey Hogervorst(jofko) en Rick Vlek(poep) en in Moliets met WSL boys Kaspar Hamminga(karin), Michael Weterings(michel), Tim Padmos(bafje) en Rick Wevers(rickjee2), maar die surft eigenlijk nooit. Je raakt wel snel verwend. Na twee maanden Frankrijk begin je echt sessies te skippen omdat de golven net niet goed genoeg zijn. In Nederland zou je van dat soort golven twee maanden stoked zijn.

Chicks
Alle surfleraren of kampmonitoren weten dat er elke week een bus uit Nederland of België komt met 200 gewillige chicks. Zeker als surfleraar ben je een soort van god, en moet je de vrouwen van je af slaan. Alle factoren voor een beetje romantiek zijn aanwezig: warm weer, schaars geklede mensen en elke avond een goed feestje. Er wordt dan ook vaak gezegd dat een surfcamp een soort van Temptation Island is. Elk jaar gaan er veel relaties kapot, maar natuurlijk ontstaan er ook weer nieuwe.

Dit jaar had ik een meisje leren kennen in Nederland die ik wel erg leuk vind. Ze wist dat ik drie maanden wegging en vroeg zich af of ze me kon vertrouwen voor zo’n lange tijd. Maar ik heb me weten te gedragen. Ik moest ze van me af slaan, maar ik ben keurig trouw gebleven. In tegenstelling tot sommigen van mijn WSL vrienden die zich als beesten gedroegen haha… Kortom, ben je single en op zoek naar een leuke surfgod, boek een tripje naar een surfcamp.

Party
Het feesten doet je de das om, iedere zomer weer. Op een gegeven moment ben je kapot en wil je niet
eens meer surfen. In het begin ben je nog vol energie en ga je van god los. Je hebt er dan ook maanden naar uitgekeken en er helemaal klaar voor. Ook ik was weer de klos in de eerste week. Het is inmiddels traditie dat ik de tweede week al de beruchte ‘kamptyfus’ oploop. Te hard, teveel en te weinig pitten. Ik probeer elke week minimaal één rustdag in te bouwen, maar dat valt niet mee.

Eigenlijk is er elke avond wel een reden voor een feestje. Het is altijd iemands laatste week, of verjaardag, of er draait weer een goeie dj. Vaak neem je je ‘s middags voor kalm aan te doen, maar sta je om zes uur ‘s nachts toch weer aan de bar. Na drie maanden ben je min of meer een alcoholist. Zodra ik Nederland ben is het tijd voor een paar weken detox. Zonder het feesten en de drank zou je na drie maanden top fit thuis komen, nu ben je verrot.

Werk
Er moet ook gewerkt worden. Nou ben ik van nature redelijk werkschuw. Je hebt werkpaarden en sierpaarden, ik behoor duidelijk tot die laatste categorie. Als je niet als surfleraar werkt, zijn er veel nare klusjes. Denk aan afwassen, containers legen en wc’s schoonmaken. Toen ik een jaar of zestien was deed ik dat om zo lang mogelijk te blijven hangen. Vanaf mijn achttiende ben ik gelijk als instructeur gaan werken. Anders dan veel mensen denken is het zwaar werk. De hele dag, van 10 tot 3, in de brandende zon en je moet toch alert blijven. De surflessen zijn op zich heel tof om te geven. Zeker met gemotiveerde campers. Jammer genoeg zijn er altijd wel een paar zeekoeien die het echt niet oppakken, hoeveel je ze ook helpt.

kamperen
Als sierpaard is kamperen niet echt mijn ding. De jaren hiervoor deelde ik mijn tent altijd met Tim Padmos. Onze tenten zijn berucht door heel Frankrijk omdat daar nieuwe schimmels zijn ontstaan. Dit jaar kreeg ik voor het eerst mijn eigen tent, zonder een tentgenoot. Aan het begin van het seizoen probeer je je tent zo netjes mogelijk in te delen en alles schoon te houden. Jammer dus dat ik na drie dagen al moest verhuizen uit mijn perfect georganiseerde tent. En daar bleef het niet bij. Ik ben dit jaar zoveel verhuist dat ik een soort van kampnomade werd. uiteindelijk had ik een vaste plek die binnen een week alweer een echte zwijnenstal was. Overal kleding op de vloer, lege blikjes, afval en bergen met zand. Het stuk voor mijn tent was zo’n chaos dat het de bijnaam de ‘Gazastrook’ kreeg.

Slapen is echter uiterst belangrijk. De paar uur dat je op je nest ligt, wil je goed besteden. Ik had dit jaar twee tweepersoons bedden op elkaar gestapeld en een relaxte deken gescoord. Dat slaapt veel beter dan het dunne matje en een kleine slaapzak waar de meesten op liggen. Naar het einde van het seizoen word je tent echt ‘ghetto’ van de zon, de regen en het zout in de lucht. Als je je tent aanraakt zit er al een gat in. Michael Wetering vond het nodig om een keer een fiets in mijn bed te stoppen. Toen ik die ‘s nachts met mijn lamme kop eruit wou gooien ging ie, per ongeluk, dwars door het tentzeil. Wel lekker koel.

Bronzen
Een hele zomer in Frankrijk is natuurlijk ideaal om goed gebronsd thuis te komen. Ik ben ook wel een beetje verslaafd, tanorexia is de medische term. De eerste weken begin ik rustig. Na een maand komen de eerste oliën uit de kast met nog een minimale factor. Als de grondlaag erop zit is het tijd voor het echte werk: instant tanning oil van Australian Gold. Die shit is zo hardcore dat het illegaal is in Nederland. Als ik ook daar niet bruiner meer van word, is het tijd voor het geheime wapen: een mix van olijfolie, zeezout en citroensap. Daarmee verander je echt in een neger. Om de bronslaag zolang mogelijk vast te houden, ga ik er maximaal voor. Na een sessie standaard een paar uur bakken op het strand en soms lassen we een bronsmiddag in. Lekker in de olie en dan aan het bier, werkt altijd. Ieder jaar is het een soort van wedstrijd wie het bruinst is. Dit jaar werd ik helaas verslagen door een meisje uit Borneo.

 van