Getest: Specialized turbo COMO 5.0 IGH

Met zijn opvallende stuur, kleur en bijzonder lage instap mag je de Specialized Turbo Como 5.0 IGH zeker een blikvanger noemen. Het is een sportieve fiets die zowel geschikt is voor dagtochtjes, kortere ritten naar stad als voor de boodschappen. De bike heeft onlangs een aantal mooie upgrades ondergaan die deze prijswinnende fiets naar een nog hoger niveau trekken.

De Specialized turbo Como

Wat allereerst opvalt is de vorm van het frame. De nieuwe generatie heeft net als de Como SL een enkele onderbuis en een opvallend lage instap. Volgens Specialized is dit zelfs de laagste instap die ze ooit op een fiets hebben weten te realiseren. Deze enkele onderbuis geeft de fiets een mooie minimalistische look. Dit wordt extra aangezet door slim kleurgebruik, wat het frame laat ‘poppen’ uit de overige voornamelijk zwarte onderdelen.

Wat ook meehelpt is de fraaie integratie van diverse zaken in het frame. De kabels lopen intern door het frame, de batterij is fraai geïntegreerd in de onderbuis en op deze Specialized turbo Como IGH-versie ontbreken ook ketting, cassette en derailleur. Als je verder kijkt zie je dat over elk onderdeel lijkt te zijn nagedacht, hoe klein ook. Zo is de diameter van de opvulringen van het stuur precies dezelfde diameter als die van het balhoofd, past de display precies op het stuur en valt de motor precies mooi in het frame. Details, zul je misschien denken, maar al deze details zorgen uiteindelijk voor een heel fraai plaatje.

Wat krijgen we?

De Specialized Turbo Como 5.0 IGH is fraai opgebouwd en heeft ten opzichte van het voorgaande model een aantal mooie upgrades gekregen. Allereerst is daar de aandrijving en het schakelmechanisme. Niet langer zien we een cassette met derailleur en ketting, deze hebben nu plaatsgemaakt voor een Gates Carbon Drive aandrijfriem en interne Enviolo-naafversnelling. Daar staan de letters IGH ook voor, Internal Gear Hub. Het Enviolo-systeem is ingebouwd in de naaf en is een duurzaam, traploos en onderhoudsvrij systeem. Alle Enviolo-systemen zijn fluisterstil, traploos en zijn te verstellen in stilstand. Je kunt dus aankomen bij een stoplicht op een zware stand, afstappen en terwijl je stilstaat terugschakelen naar een lichte stand om weer op weg te gaan. Dit in tegenstelling tot een derailleursysteem, waarbij je pas kunt schakelen wanneer je trapt.

De Specialized turbo Como

Er is zelfs de mogelijkheid te kiezen voor de Enviolo Automatiq, een automaat voor de fiets. Op basis van je cadans, het aantal omwentelingen van de trappers, kiest het systeem de best passende versnelling. Zo hoef je je nergens zorgen om te maken en kun je je concentreren op de weg, of misschien wel een mooi uitzicht. Je kunt zelf kiezen welke cadans je prettig vindt en eenmaal ingesteld hoef je enkel nog maar te trappen en het systeem doet de rest.

Op motorgebied zien we een Turbo Full Power 2.2-motor, deze werkt extreem efficiënt en knijpt dus zoveel mogelijk kilometers uit de 710 wattuur batterij met een koppel van maximaal 90 newtonmeter! We zagen in het vorige model al een soepele en zeer intuïtieve ondersteuning die op een prettige manier jouw input ondersteunt zonder er met je vandoor te gaan. Handig, de batterij is verwijderbaar en dus eenvoudig binnen op te laden.

de Specialized turbo Como

Midden op het stuur prijkt de MasterMind, een kleurendisplay met ongekend veel mogelijkheden. Allereerst kun je uiteraard alle informatie over je rit uitlezen, zoals snelheid, lengte van je rit en de status van je accu, maar ook kun je je ondersteuning tijdens de rit aan jouw voorkeur aanpassen. Deze display werkt nauw samen met de Mission Control-app van Specialized, hiermee kun je de verschillende ondersteuningsmogelijkheden nog verder op jouw persoonlijke voorkeuren afstellen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de verschillende weergaven van de displayschermen: je kan dit helemaal naar eigen wens inrichten. Draadloze technologie maakt het mogelijk dat wanneer er softwarematige updates beschikbaar zijn voor de Specialized turbo Como, je deze automatisch ontvangt. Zo blijft je bike up-to-date en geniet je ook na aanschaf nog van mogelijke ontwikkelingen.

Radar

Ook fraai is de toevoeging van Garmin Radar, een systeem dat waarschuwt wanneer er verkeer achter je rijdt, het kan auto’s tot wel 140 meter achter je detecteren. Prettig wanneer je af wil slaan of plots moet remmen. De meldingen worden middels de MasterMind doorgegeven. Aangezien e-bikes ook bij dieven zeer populair zijn, heeft Specialized de Como IGH voorzien van een ingebouwd slot voor de ondersteuning, en een alarm. Wanneer het slot via de MasterMind of app is geactiveerd is de motor onbruikbaar geworden. Let op, je kunt er dus nog wel fietsend mee vandoor, maar zonder gebruik te maken van de motor. O ja, en het geluid van het alarm klinkt dan ook continu. Deactiveren kan zowel met de app als via de MasterMind, prettig wanneer je onverwachts met een lege telefoon staat. Verder zien we nog een vernieuwde bagagedrager, zo ontworpen om het gros van de kinderzitjes te kunnen dragen. Ook het voorttrekken van een trailer voor kind, boodschappen of hond is geen probleem. Daarnaast zijn spatborden en verlichting mooi geïntegreerd en lopen de spatborden laag door, zodat je geen natte voeten krijgt bij opspattend water.

de Specialized app

Rijervaring

De Specialized turbo Como IGH is een fiets die veel mensen aanspreekt. Dit heeft voornamelijk te maken met geometrie en onderdelen. De zithouding is prettig rechtop, zonder druk op handen of polsen, de lage instap geeft vertrouwen bij af- en opstappen. Ook de hoge positie van het stuur geeft controle en overzicht en de ondersteuning in combinatie met het traploze schakelsysteem zorgt ervoor dat je je eigenlijk alleen maar bezig hoeft te houden met trappen en genieten. De demping van vork, zadelpen en banden is mooi gebalanceerd voor het gros van de stedelijke ondergronden, zodat je lekker over de weg zoeft. Het klinkt misschien als een reclamepraatje en dat is het eigenlijk ook, maar de Como IGH zal voor veel gebruikers een ideale metgezel zijn.

De Specialized turbo Como IGH kost 6000 euro en is vanaf eind november leverbaar.

  • Trapondersteuning tot 4x jezelf, moeiteloze ondersteuning
  • Tot wel 130 km bereik
  • Lage instap
  • Wandelmodus
  • Turbo System Lock + verwijderbare en afsluitbare accu
  • Verschillende schakel opties

Tekst Harm Spoelstra Foto’s Gijs Ferkranus


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Word abonnee van Electrified E-bike Magazine.

 van