07-08-2017 - Windsurfen, Nieuws

Huig-Jan Tak wordt tweede tijdens de Kona Worlds van 2017!

Na 6 dagen van intensief racen in Båstad, Zweden, heeft ‘onze’ Huig-Jan Tak (22) het zilver weten te bemachtigen tijdens de Kona World Championships. Vanuit het deelnemersveld wist de jonge Zweed Adam Holm het Tak lastig te maken. Holm wist Tak nipt voor te blijven, op slechts één punt voorsprong.

Foto’s: Aangeleverd – Daniel Nordlund

Het kampioenschap speelde zich af op de wateren van Båstad, aan de Zweedse west-kust. Over de jaren heen zijn daar al meerdere watersport-toernooien gehouden, maar de eerste dagen werd er gevaren in lage wind en met wisselende omstandigheden. Hierdoor kwamen de tactische vaardigheden bij de surfers mooi naar voren. Later trok de wind aan en werd het een spannende strijd tussen Tak en Holm. Tak liet in drie manches zien dat hij het niveau van Holm aankon en naderde hem al snel in het overall klassement.

Na slechts één race tijdens de laatste ochtend besloot het wedstrijd comité de surfers niet meer het water op te sturen omdat de wind enorm was aangetrokken. Voor Tak geen verkeerde call. “Ik ben blij met mijn races en blij dat Adam won, het was een voorrecht om tegen hem te racen. Helaas kunnen we niet meer het water op om nog meer te racen, zeker omdat ik de laatste dag de vorm te pakken had”, aldus Tak.

Afgelopen jaar wist Tak het kampioenschap U23 in Malmö, te winnen en later dat seizoen werd hij hij gekroond tot Kona World Champion in Islamorada, Florida. Dit keer is Adam Holm dus gekroond tot winnaar. Bjorn Holm werd derde, op slechts 3 punten achterstand van Tak.

De Kona One is een van de snelst groeiende windsurf-klassen en is onderdeel van ISAF. Het is een one-design class waarbij alle surfers hetzelfde materiaal gebruiken en vrouwen en mannen samen varen. Hetzelfde zeil word gebruikt in alle condities en het formaat ervan hangt af van het gewicht van de surfer, om de competitie zo gelijkwaardig mogelijk te houden. Verder is het een non-pumping klasse.

Voor de complete uitslag kun je terecht op sailingbastad.se en voor meer surfnieuws volg je ons op Facebook. Voor de veste trips, de nieuwste gear en de mooiste foto’s zit je met een abonnement op Motion altijd goed!

 van