30-06-2014 - Windsurfen, Nieuws

Jim van Someren prolongeert WK titel windsurfen

Het 13-jarige windsurftalent Jim van Someren uit Almere is er voor de tweede maal in geslaagd om wereldkampioen Slalom Windsurfen te worden in de leeftijdscategorie onder 15 jaar. Na de WK winst vorig jaar in Alacati, Turkije, wist hij dit jaar in het spaanse Roses aan de Costa Brava de sterke concurrentie opnieuw de loef af te steken.

Maar het was zeker geen gemakkelijke overwinning. De omstandigheden waren zeer lastig en de concurrentie hevig. De windsterkte tijdens het 5 daagse toernooi varieerde tussen de 11 en 20 knopen (3-5 Bft) en het was hierdoor lastig om het juiste board en zeil te kiezen. Jim’s keuze voor een relatief groot board en zeil pakte gunstig uit, want hij kon het beste van alle deelnemers met de wisselende omstandigheden omgaan.

Toch ging het aan het begin van het toernooi bijna helemaal mis. Het was Jim niet duidelijk dat zijn finale heat op de eerste dag al zo snel begon. Samen met enkele andere deelnemers werd hij hierdoor compleet verrast en was daardoor niet op tijd bij de startlijn. Een pijnlijk leermoment voor het jeudige talent die deze heat dan ook kansloos verloor van zijn directe concurrenten die wel op tijd waren gestart. Maar in de volgende dagen herpakte Jim zich heel knap. Vastberaden om zijn fout te herstellen wist hij met scherpe starts en agressieve gijpen bij de boeien iedere volgende heat winnend af te sluiten.  Na de vijfde dag resulteerde dit uiteindelijk in een nipte maar verdiende overwinning. De 14-jarige Simon Sousa uit Peru pakte het zilver en Richard Geiger uit Hongarije eindigde op derde plaats.

Ondanks het succes weet Jim alles goed te relativeren. “Het was natuurlijk prachtig om vorig jaar voor de eerste keer wereldkampioen te worden. Maar ik wist dat het erg moeilijk zou worden om het nog een keer te worden. Als je kampioen bent houdt iedereen je natuurlijk scherp in de gaten en kun je niemand  meer verrassen. Bovendien moest ik dit jaar ook tegen oudere jongens varen. Ik was echter vastbesloten om alles te geven om wereldkampioen te blijven en heb daarom zeer veel getraind om de concurrentie aan te kunnen. En dat is gelukkig net gelukt, ondanks mijn fout op de eerste dag. Ik had de goede vorm en mijn materiaal was tiptop in orde. Ik ben daarom super blij met deze WK titel want het was een bikkelharde strijd op het scherpst van de snede”, aldus Jim van Someren.

 van