23-06-2017 - Surfen, Nieuws

Discussie: Leash of geen leash – win een JIQS leash fix

In elke sport heerst er wel verdeeldheid. In onze geliefde sport is dit niet anders. Met de komst van de shortboards hebben veel surfers zich verdeeld tussen de longboarders en de shortboarders. Het is echter een andere kwestie die surfers nog meer verdeelt. Leash of geen leash? Deze vraag levert altijd een discussie op en met de toenemende drukte in het water zal dit alleen nog maar toenemen. Wij zijn benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Laat je horen in de comments hieronder en maak kans op een JIQS leash fix.

Het surfen werd al duizenden jaren geleden beoefend door onze spirituele Hawaiiaanse grootvaders. De ontwikkeling van de leash is pas in 1971 begonnen. Door niemand minder dan Pat O’Neill, zoon van. De eerste prototypes kregen de naam kookcord en waren geen succes. Het is zelfs de reden dat Jack O’Neill rondliep als een piraat. De eerste leash werd gebaseerd op een bungeekoord. Als gevolg kwamen de boards met hoge snelheid terug. Na een wipe-out kwam het board van Jack O’Neill terug recht in zijn oog. Sinds die dag ging hij door het leven met een ooglapje.

Vandaag de dag is de leash ontwikkeld tot een fraai stukje techniek. Desondanks is er nog een grote groep die liever zonder dan met surft. Veelal zijn dit longboarders die de vrijheid willen om naar de neus te lopen. Maar er zijn ook shortboarders die liever een stukje zwemmen dan een leash omdoen. Met het toenemende aantal surfers in het water zal ook het aantal ongelukken toenemen. Kan een leash een deel hiervan voorkomen of is het juist de oorzaak?

De meningen zijn verdeeld, zoals blijkt uit onderstaande quotes.

“Leashes geven surfers een vals gevoel van veiligheid. Ze veroorzaken in de meeste gevallen meer schade dan dat ze dit helpen te voorkomen.”

“De ontwikkeling van de leash is op een punt gekomen waarop het geen last meer is om er een te dragen. Voor de veiligheid van jezelf en de surfers om je heen, zie ik geen andere optie dan een leash om te doen. Tenzij, je de mazzel hebt een lege line-up te vinden.”

“Leash of geen leash, ik denk dat dat aan de surfer is, maar ik ben van mening dat elke beginner er een zou moeten dragen. Beginnende surfers hebben geen idee waar hun board heen gaat als ze vallen. Daarnaast hou ik ook niet van surfers met leash die zonder te kijken van hun board springen. Surfers zouden allemaal moeten leren hoe je de golf uit kickt.”

“Ik ben voor vrijheid van keuze. Zelf draag ik geen leash, maar maakt mij dat gevaarlijker dan de surfer met leash die van zijn board springt? Of de gast die zijn air niet haalt binnen 2 meter van iemand anders?”

“Ik draag een leash als het druk is en geen als het rustig is. Als je altijd surft alsof je geen leash draagt, wordt het voor iedereen veiliger. Het is een uitstekende training voor iedereen om te surfen alsof je geen leash draagt. Spring niet zomaar van je board.”

“Ik zie veel goede surfers constant naar de kust zwemmen om hun board op te halen. Kick out en er is niks aan de hand, maar iedereen maakt zo nu en dan een wipe-out. Als dit gebeurt dan is iedereen in gevaar.”

“Ik let altijd het meest op surfers met leash. Mijn ernstigste verwondingen komen van surfers met leash die zonder na te denken van hun board springen.

“Ook als mensen een leash dragen dan kan deze breken. Surfers moeten altijd op de hoogte zijn van wat er om hun heen gebeurt. Surfen is nooit zonder risico.”

Voor beide groepen valt wel wat te zeggen. Een surfer die zonder leash surft, maar wel om zijn omgeving denkt is een kleiner gevaar dan de surfer met leash die zijn board bailed. Toch kan er altijd wat gebeuren en met de toenemende drukte is elke extra veiligheidsmaatregel gewenst. Maar wat als je leash breekt?

JIQS leash fix

Het zal in Nederland minder vaak voorkomen dan bijvoorbeeld in Frankrijk, maar ook hier hebben we de grotere dagen. Dagen dat de kans bestaat dat je leash breekt. Omdat de meeste van ons niet een reserve leash bij zich hebben zullen er slechts twee opties zijn. Verder zonder leash of terug naar huis voor een andere leash met de kans dat je heel veel prachtige setjes moet missen.

JIQS heeft hier iets op bedacht. De JIQS leash fix. Een simpel hulpmiddel die je gemakkelijk wegstopt in je boardshort of keypocket van je wetsuit. Met de JIQS bevestig je de twee stukken van je leash snel en simpel aan elkaar zonder het water uit te hoeven. Zo hoef je die top sessie dus niet te onderbreken.

Meer informatie vind je hier.

Win

Zou jij nou zelf voortaan willen surfen met een JIQS leash fix op zak? Laat hieronder in de comments jouw mening weten over het surfen met of geen leash en we weet ben jij straks de gelukkige winnaar.

Ook als je niet mee hoeft te doen met de winactie zijn we natuurlijk wel onwijs benieuwd naar jouw mening.

 van