18-08-2011 - Windsurfen, Nieuws

PWA: Alacati, Turkije

De weersomstandigheden in Alacati, Turkije waren zeer goed. Veel variatie in  windsnelheden waarbij de echte constante windsurfers naar voren kwamen.

Dag 1

De virtueel gekroonde wereldkampioenen, Dunkerbeck en Offringa leidden op de eerste dag van de competitie. Dertien knopen wind voedde ‘swerelds snelste racers als Finian Maynard om de tweede plaats binnen te halen en Jimmy Diaz als derde. Albeau faalde om zich te kwalificeren voor de winners final. Bij de vrouwen eindigde Jaggi vierde met Lena Erdil als tweede en Lise Vidal derde.

Dag 2

Minder wind als de vorige dag. Dat betekent dat er meer gereedschap ingezet moest worden op het water. Dunkerbeck hield het vol om zijn voorsprong te behouden. Jaggi stijgt in de ranking met twee overwinningen op haar naam. Albeau en Offringa verliezen hun top tien ranking door het niet halen van de finales.

Dag 3

Veel zon en de wind blijft waaien. Dunkerbeck’s eerste fout van de week. Brit Ross Williams, Gonzalo Costa en Alberto Menegatti profiteerden hiervan en konden zich wegwijs maken in de lichtere winden. Maar Maynard was de man in vorm en won terecht deze dag in Alacati. Cousin was bij de vrouwen de winnaar.

Dag 4

De wind reikt tot 30 knopen. De windsurfers pakken de 5,5m zeilen en kleinste boards erbij. Veel spektakel deze dag, met crashes en gevaarlijke gijpen. Maynard, Micah Buzianis, Peter Volwater, Josh Angulo en Jimmy Diaz haalden hun voordeel uit high wind ervaring waardoor zij doorstoomden door de drie eliminaties. Dunkerbeck won de derde eliminatie na twee keer vallen in twee races. Albeau eiste zijn eerste overwinning op waardoor hij van de negende naar de vijfde plaats doorschoof. Cyril Moussilmani won de laatste race van de dag. Jaggi won twee maal waardoor zei oppermachtig aan de leiding staat. Alice Arutkin zeilde de race van haar leven wat een mooie eerste overwinning voor haar opleverde.

Dag 5

De wind blijft doorgaan met waaien op de voorlaatste dag van de PWA in Turkije. Offringa heeft haar vorm weer opgepakt en stal twee overwinningen die haar naar de tweede plaats opschoof. Volwater bracht zichzelf naar voren door in de eliminatie te winnen. Dunkerbeck had een slechte dag waardoor Maynard nu in zijn nek zal ademen in de finale dag. Alles is nog open voor de laatste dag.

Dag 6

De druk was hoog en steeg naarmate de race begon in Alacati. Wanneer Dunkerbeck zich door de twee finale races vecht zal hij 2011 world champion slalom worden. Wanneer het niet loopt zoals gepland kan de hele top vijf nog kans maken op de winst.

Dunkerbeck surfde een zeer goede set aan races wat hem naar de overwinning leidde. Maynard had een zware dag en Ben van der Steen was in vorm wat hem naar een verassende tweede plaats bracht. Jaggi had een foutloze race de eliminatie en won zo de titel. De laatste race werden gewonnen door Angulo en Offringa. Offringa eindigde in totaal als tweede.

Bjorn Dunkerbeck en Karin Jaggi zijn de gelukkige winnaars:

Resultaat mannen:

1. Bjorn Dunkerbeck (Starboard / Severne / Mystic / DunkerbeckEyewear)
2. Ben Van Der Steen (Starboard / Loft / Mystic)
3. Antoine Albeau (JP / NeilPryde)
4. Finian Maynard (RRD)
5. Micah Buzianis (JP / NeilPryde)
6. Josh Angulo (Angulo / Gun / Dakine)
7. Jimmy Diaz (Starboard / North)
8. Julien Quentel (RRD / NeilPryde)
9.  Peter Volwater (Fanatic / MauiSails)
10. Pieter Bijl (JP / NeilPryde)

Resultaat vrouwen:

1. Karin Jaggi (Patrik / Severne)
2. Sarah-Quita Offringa (Starboard / Gaastra / Mystic)
3. Valerie Arrighetti (Tabou / Gaastra / Mystic)
4. Lena Erdil (Patrik / Loft / AL360)
5. Delphine Cousin (JP / NeilPryde)
6. Fanny Aubet (JP / NeilPryde)
7. Lise Vidal (Exocet / North)
8. Alice Arutkin (Starboard / North)
9. Marion Mortefon (AL360)
10. Cagla Kubat (Starboard / North)

Volgende Stop

De volgende stop van de PWA World Tour voor mannen is op 12-18 september in Klitmoller, Denemarken. Het belooft veel stunts, wave rides en actie in de PWA World Tour. Bij de mannen leidt nog steeds Bjorn Dunkerbeck en bij de vrouwen is dit Sarah-Quita Offringa:

Resultaat totaal mannen:

1. Bjorn Dunkerbeck (Starboard / Severne / Mystic / DunkerbeckEyewear)
2. Antoine Albeau (JP / NeilPryde)
3. Ben Van Der Steen (Starboard / Loft / Mystic)
4. Cyril Moussilmani (Starboard / North)
5. Finian Maynard (RRD)
6. Micah Buzianis (JP / NeilPryde)
7. Peter Volwater (Fanatic / MauiSails)
8. Julien Quentel (RRD / NeilPryde)
9. Josh Angulo (Angulo / Gun / Dakine)
10. Jimmy Diaz (Starboard / North)

Resultaat totaal vrouwen:

1. Sarah-Quita Offringa (Starboard / Gaastra / Mystic)
2. Karin Jaggi (Patrik / Severne)
3. Valerie Arrighetti (Tabou / Gaastra / Mystic)
4. Alice Arutkin (Starboard / North)
5. Fanny Aubet (JP / NeilPryde)
6. Lena Erdil (Patrik / Loft / AL360)
7. Delphine Cousin (JP / NeilPryde)
8. Lise Vidal (Exocet / North)
9. Cagla Kubat (Starboard / North)
10. Greta Benvenuti (Patrik / Point-7 / AL3360)

 

 van