Trek FX+, Lichtgewicht stadsflitser – review

Trek FX+, Lichtgewicht stadsflitser – review. Nu de markt voor e-bikes volgroeid is zie je verschillende stijlen ontstaan. Zware werkpaarden bijvoorbeeld, met solide frames, dikke banden, grote accu’s en krachtige motoren. En, aan de andere kant van het spectrum, dynamische lichtgewichten met compacte accu’s en motoren. Natuurlijk kom je met een grote accu verder. Maar wat heb je daar aan als je alleen maar korte ritjes fietst? Dat in de stad minder vaak meer is, wordt overtuigend aangetoond door de FX+, de nieuwe lichtgewicht stadsflitser van Trek.

De nieuwe Trek FX+ is opvallend in z’n onopvallendheid. Want wees eerlijk, zie jij bij de eerste aanblik dat dit een e-bike is? Oké, de onderbuis is wellicht wat te volumineus voor een motorloze fiets. Hierin zit dus een accu verstopt. Maar de rest? De overige framebuizen zijn sierlijk slank, de vork, wielen en banden idem dito. En de motor, die zie je al helemaal niet. Je moet écht goed kijken om die in het achterwiel te ontdekken, verstopt tussen de remschijf en de cassette.

De bediening van de ondersteuning zit links op het stuur. Lekker simpel en compact, met niet meer dan een aan-uitknop en twee knoppen om een van de drie ondersteuningsstanden te selecteren. Een beeldscherm ontbreekt; een rijtje rode lampjes geeft de ondersteuningsstand aan, een rijtje groene lampjes de inhoud van de accu. Wil je weten wat je snelheid is? Hoeveel kilometers je dit jaar hebt gereden? Of wat de snelste weg is naar Schin op Geul? Dan kan de Trek FX+ je niet wijzer maken.

Achterwielmotor versus middenmotor

Trek maakt voor FX+ gebruik van een naafmotor met een koppel van 40 newtonmeter. Deze motor is letterlijk en figuurlijk niet zwaar. Hierdoor is, in combinatie met de eveneens relatief lichte 250 wattuur accu in de onderbuis, de gewichtsverdeling prettig neutraal. En is het totaal gewicht aangenaam laag: 18,1 kilogram. Je kunt die accu overigens alleen opladen in de fiets. Je moet dus wel een stroompunt hebben op de plek waar je je Trek FX+ stalt. Trek claimt een actieradius van zo’n 50 tot 60 kilometer, wat redelijk lijkt te kloppen. Voor wie daar niet genoeg aan heeft, biedt Trek een range-extender waarmee je het bereik kunt verdubbelen.

Achterwielmotoren hebben de naam ouderwets te zijn. Wie e-bikes met middenmotor aan de man wil brengen roept dat natuurlijk al snel. Maar het is niet waar. Sterker, op een aantal punten is een naafmotor superieur aan een middenmotor. Omdat er geen complexe motorophanging nodig is, kan het frame lichter en goedkoper worden geconstrueerd. En omdat er in een achterwielmotor geen ingewikkelde overbrengingen zitten, weegt het geheel vaak minder. Tot slot is er de slijtvastheid: omdat de motorondersteuning niet via de ketting naar achteren geleid hoeft te worden, zoals bij een middenmotor wel het geval is, maar direct op de achternaaf plaatsvindt, gaan ketting en cassette op een fiets met achterwielmotor significant langer mee. Lees: je hebt minder onderhoudskosten.

Ideale omgeving

Waar de motor ook zit, je wilt natuurlijk vooral dat een e-bike lekker rijdt. De Trek FX+ rijdt bijna als een gewone fiets. De trapondersteuning pakt snel maar niet te bruusk op en trekt daarna lekker vlot door. Het lage gewicht, de snelle banden, het sportief smalle stuur, het maakt allemaal dat je bijna moeiteloos vaart maakt en vaart houdt. Hierdoor bereik je relatief makkelijk de wettelijke limiet van de ondersteuning. Voelt dat punt bij veel zware e-bikes aan alsof iemand stiekem in je remmen knijpt, bij de Trek FX+ kun je gerust zonder al te veel inspanning snelheden aanhouden van meer dan 25 kilometer per uur, zeker met de wind in de rug.

Natuurlijk, met zo’n licht motortje en zo’n kleine accu rij je niet in één ruk het IJsselmeer rond. En kom je zeker weten niet op de top van de Mont Ventoux. Dat wil zeggen, met maximale trapondersteuning. Maar kies je voor de lichtste ondersteuning en ben je bereid om zelf ook inspanning te leveren, dan zal het je verbazen hoe ver je nog komt met een acculading. Maar goed, voor dat soort werk is deze e-bike niet bedoeld. Horses for courses, zoals ze aan de andere kant van de Noordzee zeggen. De stad is voor de Trek FX+ de ideale omgeving. Korte afstanden, veel stoppen en optrekken, tussen filerijders slalommen, plotseling uitwijken voor een autodeur die opengeslagen wordt, dat werk. Als je dit herkent, dan weet je dat de Trek FX+ bij je past.

Conclusie

Moeten veel moderne e-bikes het hebben van pure e-power en een ongelimiteerde actieradius, bij de nieuwe Trek FX+ is juist het tegenovergestelde z’n sterkste punt. Met z’n lichte motoren dito accukomt het rijgevoel van de Trek FX+ heel erg in de buurt van dat van een gewone sportieve fiets, maar dan met trapondersteuning voor de momenten dat je het nodig hebt. Met z’n ingetogen uiterlijk en dynamische rijeigenschappen is deze lichtgewicht Amerikaan in de stad helemaal op z’n plaats. Maar laat dan wel een slot monteren. Misschien is dat in Amerika anders, hier heeft een stadsfiets, hoe ingetogen z’n verschijning ook is, toch écht een goed slot nodig.

Plus- en minpunten

+ Laag gewicht
+ Dynamische rijeigenschappen
+ Oogt niet als een e-bike
– Relatief geringe actieradius
– Slot ontbreekt
– Accu niet (zelf) uitneembaar

Prijs en specificaties van de Trek FX+

Prijs € 2.499,-
Gewicht 17,9 kg
Frame aluminium
Vork aluminium
Motor Trek Hyena, 250 W/40 Nm
Accu Trek, 250 Wh
Display Trek Hyena
Versnellingen Shimano Altus 9-speed derailleur
Remmen Shimano MT200 hydraulische schijfremmen
Wielen Bontrager Connection
Banden Bontrager H2 Comp, 700 x 40
Stuurpen Bontrager
Stuur Bontrager
Handvatten Bontrager Endurance
Zadelpen Bontrager
Zadel Bontrager Sport
Verlichting voor Herrmans Black MR
Verlichting achter Spanninga Solo
Info trekbikes.com

Bekijk deze fiets hier bij onze producten.

Tekst en foto’s: Arjan Kruik


Dit artikel komt uit het magazine Electrified #1. Dit magazine is nog steeds los te bestellen in onze webshop, klik hier voor de webshop. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Word abonnee van Electrified E-bike Magazine.

 van