13-09-2012 - Windsurfen, Nieuws

Zweedse swell

Klaas Voget op spoedtrip naar het Kattegat
Een snelle blik op Windguru, twee korte smsjes en een locatiecheck op google earth. soms is een beslissing nemen heel makkelijk. Waar ik meestal flink wat moet wikken en wegen, checken en nog eens wegen, vroeg deze dag om actie. de voorspellingen waren niet goed voor de spots aan mijn kleine duits/deense windsurfhorizon, maar de wind was niet ver weg: ten noorden van Kopenhagen zou het twee dagen non-stop gaan blazen, een groot genoeg venster voor een Zweedse spoedtrip.

Woord: Klaas Voget Beeld: Robert Almqvist & Femke Geestmann

Mikkel Asmussen, mijn Deense contact-persoon in de buurt, stuurde me een sms met de pakkende tekst ‘Could be epic!’ en een soortgelijke boodschap piepte binnen van de Zweedse worldcupper Adreas Olandersson. Ik checkte de bird’s eye view van de Zweedse kust en vond een kleine foto van een surfer vlakbij het minidorpje Skäret. De beste man was daar vast niet voor niets, dit zou een mogelijkheid kunnen zijn! Beter nog: de voorspelde windrichting leek perfect voor deze spot. Ik werd er helemaal vrolijk van, het voelde alsof ik een schat had gevonden en ik boekte gelijk een ticket voor de veerboot van de volgende ochtend.

Omdat de voorspelling perfect aansloot op het weekend, besloot mijn vriendin Femke mee te gaan, camera in de hand. We namen twee veerboten, een van het Duitse eiland Fehmarn naar Rödby in Denemarken, waarna we een nog een korte overtocht hadden van Helsingör naar Helsingborg in Zweden. Van daaruit vervolgden we onze trip over kleine weggetjes die ons door pittoreske dorpjes voerden, met tussen de dorp-jes uitgestrekte landschappen. De borden die we langs de weg zagen staan hadden wel wat op met fonetisch gespeld Duits, en mijn vriendin klikte wat mooie plaatjes.

KEIENSTRAND
Vijfenhalf uur na vertrek uit Hamburg stonden we op een keienstrand in Zweden, twee dagen geleden mij alleen maar bekend van Google  Earth. Op de spot was er toch een lichte teleur-stelling: het ging niet echt af, de golven waren klein, de wind licht en er stond maar een enkele bus op de parkeerplaats. De jongens uit de bus waren als gekken bezig hun spullen op te tuigen, maar hoe zeer ik ook over het water keek en mijn best deed, ik kon geen reden vinden hun en-thousiasme te delen. Waar ik wel enthousiast van werd was de lunch die we vonden in een klein visserskeukentje in het dorpje Torekov. Vers, gezond en lekker, en mocht het toch gaan waaien dan was ik er in ieder geval klaar voor! Twee uur en vier vis later reden we voldaan terug naar de spot waar we amper nog een parkeerplaats konden krijgen, het was bomvol! De locals waren zich uiteraard vol bewust van de pot met goud die ze voor de deur hadden liggen. Ik kreeg een warm welkom, al moest ik wel beloven dat ik de naam van de spot geheim zou houden om te voorkomen dat er bij een volgende sessie rijen Duitse campers op de parkeerplaats zouden staan. Altijd weer die Duitsers!

ZELDZAAM WERKNDE SECRET SPOT
Misschien is het goed om erbij te zeggen dat deze spot zeker niet geschikt is voor beginnen-de wavers. De golven breken dicht bij de kant, en de enige manier om het water in te gaan is via een glad rotspaadje. De break zelf is ook nog eens voorzien van een stuk of drie grote rotsen net onder water, dus mocht je de spot weten te vinden, opgelet! Afgezien van deze kleine gevaren kon ik al snel concluderen dat de spot werkelijk de perfecte shape heeft. De glooiende rotsbodem biedt potentie voor een perfecte left hander, en als de spot gesitueerd was op een locatie met meer consistente swell zou het waarschijnlijk een wereldberoemde break zijn. Helaas is het Kattegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden die deel uitmaakt van de verbinding tussen de Noord- en de Oostzee, behoorlijk klein, dus echte swell is zeldzaam en heeft een kleine golfperiode. Maar met de juiste windkracht en –richting is het feest. De locals leken het wel best te vinden, hun eigen eldzaam werkende secret spot, zonder hordes toeristen en Duitse campervans.

HURRA
Hoewel de voorspelling goed was, waren de golven na onze lunchbreak nog steeds niet veel hoger dan een metertje of wat. Inmiddels was Andreas ook aangekomen samen met zijn broer, die als ware locals wisten te melden dat de golven snel hoger zouden worden met de toenemende wind. Hij had de woorden nog niet uitgesproken of de lucht betrok. Donkere wol-ken toverden het Zweedse landschap in razend tempo om tot een spectaculair sprookjesdecor. Net als de jongens eerder ging Andy als een gek aan de gang om zijn 4,2 op te tuigen en dit keer deelde ik zijn enthousiasme. Misschien had ik – beginnersfout – de golven wat onderschat vanaf de parkeerplaats, ze braken tenslotte een paar honderd meter uit, maar toen ik me een kwartier later tussen de Zweedse wavescene gemengd had, was mijn eerste golf al dik head high met een krachtige lip, hurra!

VAN LOGO HOOG TOT PANNENKOEK
Ik voer totdat het donker werd met een stuk of 25 andere surfers, terwijl locale fotograaf Robert Almqvist zijn 300 mm lens gericht had op de actie om wat mooie gouden plaatjes te schieten. Hij was zo stoked over de foto’s die hij gemaakt had dat hij voorstelde de volgende ochtend om zes uur weer een sessie te houden, the early bird catches the worm niet waar? Na een paar lekkere biertjes met de locals was het tijd om te gaan slapen, de voorspellingen gaven aan dat de wind het om één uur ’s middags voor gezien zou houden en we wilden er uithalen wat erin zat. Ik moet bekennen dat ik de afspraak van zes uur niet gehaald heb, maar toen ik rond zeven uur eindelijk mijn rail in het water zette voor de eerste turn was ik onder de indruk van de golfhoogte. Een nachtje wind had wonderen gedaan voor de toch al vrij krachtige golven, en zo nu en dan zaten er logo hoge setjes bij. Vier uur met mijn 4,0 en nog een uurtje met mijn 4,7 maakten dat het vroege opstaan zich dubbel en dwars uitbetaald had. Rond lunchtijd zakte de wind net zo snel in als hij de dag ervoor opgekomen was, en de golven volgden hetzelfde patroon. Na een kleine siësta was er nog maar een half metertje over en tegen de avond was het Kattegat zo plat als een pannenkoek.

WISSELKOERS
Al met al een fantastisch en zeer geslaagd week-end, en als mijn vriendin niet zo gecharmeerd was geweest van die twee soepkommen die ze kocht in dat locale aardewerkwinkeltje, zou ik zelfs kunnen zeggen dat het een echt goed-kope trip was! Hoewel de kommen waar voor hun geld leken te zijn toen ze ze kocht, wees mijn creditcard rekening de maand erop aan dat ze zich toch ietwat verrekend had met de wisselkoers van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro. Had ik al gezegd dat ze lerares wiskunde is? Hmm, het lijkt erop dat bier niet het enige is dat duur is in Zweden! •

 van