17-10-2013 - Surfen, Magazines

6|surf magazine #3 2013

6surf_2013_num3_Cover_web

Het derde nummer van 6 surf magazine is vanaf nu verkrijgbaar. Uiteraard is dit weer een nummer boordevol dikke surfactie voor de koude wintermaanden. In deze editie vind je een fotoreport van de trip die fotograaf Jan Bijl maakte met Yannick de Jager en Oli Adams in Engeland op zoek naar perfectie in het hoge noorden. Daarnaast hebben we nog twee roadtrips in de aanbieding: Een big wave surfing trip in Peru en een trip van Scheveningen tot de Sahara. Uiteraard ontbreken de vaste zaken niet zoals columns van Thomas van Dijk en Marcelino Lopez, sicke foto’s in de gallery en onze getekende vriend Hero stort zich in schimmige avonturen.

Word abonnee

Bestel los een nummer

Bekijk voorbeeld


Rust zacht
Zaterdag 24 augustus 2013 was een belangrijke dag voor surfend Nederland. Middels een symbolsche begrafenis lieten surfers van zich horen en namen het op voor de surfspots Caperduin en Petten.


Travel: Sharing the stoke
Eind vorig jaar zat ik met mijn Vlaamse vriend Alexander de Bruycker te filosoferen over een ultieme trip voor de nieuwe generatie van de beste Noordzee talenten van dit moment. Een film-trip naar perfecte golven op de meest bijzondere locatie, dat was de gedachte. Een eye opener in een andere wereld, die de fantasie en het durven dromen van de nieuwe generatie talenten zou aanwakkeren.


Column Thomas van Dijk
Verandering is een andere manier om met dezelfde middelen hetzelfde te bereiken. Verandering is mutatie, overgang en verwisseling. De afgelopen honderd jaar vinden we vooral zelf dat er erg veel veranderd is, hoewel ik me afvraag of een iPhone 5 veel anders is dan de iPhone 3 en of mijn leven echt veel beter is sinds de nieuwe Intel core i7-4770K chip is uitgevonden. Maar dat we nu onze emoties over heel de wereld kunnen uitsmeren, wat men globalisatie noemt, brengt ons wel degelijk een totaal nieuw paradigma. In deze globalisatie lijkt het kapitalisme mondjesmaat ruimte te geven aan een circulaire economie, waar producten diensten worden en leasen het nieuwe hebben is.


 

Campinglife, back to the roots
Ik ben weg, heel ver weg. . .  ik hoor mijn naam, het geluid komt dichter bij. Wanneer ik door elkaar geschud wordt, schiet ik zo ongeveer tegen het dak van mijn binnentent. “He Martien, wakker worden!” Ik zie wazig de contouren van het gezicht van één van mijn collega’s. ”Je was niet bij het ontbijt en gisterenavond lag je ook al om tien uur te pitten. Gaat het?” Het gaat helemaal niet, ik ben gevloerd, letterlijk. Ik kan niet praten doordat de klieren zo opgezwollen zijn dat ze mijn keel dichtknijpen. Hoge koorts teistert mijn lichaam.

Screen Shot 2013-10-17 at 12.28.11


Travel: Op jacht
Fotograaf Jan Bijl komt nog eens ergens. Van mode shoots in zonnige oorden tot back country snowboard trips en surf expedities naar minder voor hand liggende plekken. Een paar maanden geleden ging hij met Yannick de Jager, filmer David Doom en de Britse hellmen Oli Adams op zoek naar koud water perfectie in het hoge noorden. Het niet nader genoemde gebied, Oli’s favoriete jachtgrond,  ligt frontaal op de route van rauwe oceaandeining. Aan swell geen gebrek dus, maar hier scoren is vooral een kwestie van goed zoeken, de juiste timing en mazzel hebben met het weer.

Screen Shot 2013-10-17 at 12.28.24


Interview: Ollywood
Soms is voor ontwikkeling, achteruitgang nodig; het teruggaan naar natuur, een omgekeerde industriële revolutie. Gaan we terug naar de basis van het surfen, dan zien we dat deze mede gevormd wordt door hout. Surfen en hout stonden centraal in de oude Polynesische cultuur. Er was in die tijd nog geen glitter en glamour van merken en marketing, alleen de skills van de surfer en de soort hout van het board telden. Deze essentie vinden we terug ver buiten de schijnwerpers van het tegenwoordige surfen, in een wereld waar het hout centraal staat en de handgemaakte boards de show stelen, in Ollywood.


How to: Roundhouse cutback
Bij een goed uitgevoerde roundhouse cutback maak je een lange vloeiende cutback waarbij je tegen de aankomende lip eindigt met een soort lipper. Voor een goede roundhouse heb je snelheid en voldoende ruimte op de golf nodig. Wanneer correct uitgevoerd, is de roundhouse een van de klassieke moves waarbij je stijl, power en precisie combineert.


Verhaal: Just go where your balls tell you to go
“Hoe lang is uw kano?” De KLM mevrouw achter de incheckbalie is geroutineerd beleefd. Ze heeft geen idee. Ze weet niet dat haar bazen geen toestemming gaven om deze big wave gun in te checken. Ze vonden de 9’6” rhino chaser te lang. De KLM M.I.L.F. weet ook niet dat ik maanden trainde om met dit board terug te gaan naar de plek waar ik 3 jaar geleden kennis maakte met big wave surfing. Tijdens het wegen duwt mijn voet de boardbag stiekem omhoog. Ik vertel haar de afmetingen die legaal zijn (maar niet juist) en lach ondertussen liefdevol. De player style werkt. Ze is 50 en bloost. ‘The Collision’, zoals mijn gun genoemd wordt, mag mee.

Screen Shot 2013-10-17 at 12.28.31


De boards van: Jord Fortmann


Istragram: Ray Max


Column: Marcelino Lopez Geest van een winnaar
‘Was ist los mit dir?’ brult de roodhoofdige man naar… ja, naar wíé eigenlijk? Zichzelf? Het board? De surfleraar? Zijn Frau die verderop met een filmcamera zijn allereerste surfles vastlegt? Geen idee. Hij strompelt voor de zoveelste keer onhandig terug de branding in. Dit is geen typische surfer. Een reusachtig wit t-shirt bedekt zijn enorme buik. Een oubollige, witte duikbril trekt zijn oren plat. Hij ziet er raar uit. Een badgast die rechtstreeks een archiefeeld uit de jaren twintig is uitgestapt.


De tools van: Hans van den Broek, lifeguard&surfcoach


Travel: Van Scheveningen tot de Sahara
“ Road tripping with my two favorite allies, fully loaded, we got snacks and supplies. It’s time to leave this town, it’s time to steal away..” Twee dagen voor de jaarwisseling rijdt een afgeladen camper vanuit Scheveningen een onbekend aantal kilometers tegemoet. De stereo en verwarming blazen voluit. Dag huis, tot kijk Noordzee. Gas erop! “ Let’s go get lost, let’s go get lost..”

Screen Shot 2013-10-17 at 12.28.42


Strip: Local Hero


68 pagina’s

 van