13-06-2017 - Windsurfen, Nieuws

Casper Bouman is terug en verlangt naar de triple

Hij pakte al de wereldtitel in de olympische RS:X-klasse en in de Formula-klasse alleen de wereldtitel op de slalom ontbreekt nog. De IFCA sprak met Casper Bouman over het verlangen naar de triple. Saillant detail Bouman liet vrijdagmiddag het gips van zijn hand verwijderen om vandaag (13 juni 2017) te kunnen starten op het Paal 17 Texel IFCA Slalom World kampioenschap.

Terug op de plank

De afgelopen twee jaar zat Bouman meer in de coachboot dan dat hij op de plank stond. Onderweg naar Rio was de Hagenaar als trainer verbonden aan het team van olympiër Lilian de Geus. De komende jaren focust Bouman zich weer vol op zijn eigen droom: zijn derde wereldtitel. Na de wereldtitel in de olympische RS:X-klasse (2006) en de wereldtitel in de Formula-klasse (2013) staat alleen de wereldtitel in de Slalom-klasse nog open om de triple te vervolmaken. Bouman: “Ik wil die derde wereldtitel pakken: de Slalom wereldtitel. Het is een driejarenplan dan moet ik er staan. Maar ik wil nu al voorin mee strijden, helemaal in eigen land.”

IFCA Slalom World kampioenschap texel paal 17 windsurfen casper bouman

Unieke omstandigheden op Noordzee

Bouman vervolgt: Het is echt speciaal een evenement in eigen land. Het zijn ook bijzondere omstandigheden. Noordzee omstandigheden, een ruige zee. Spektakel gegarandeerd. Zowel de zee als het strand bij Paal 17 zijn ideaal. Het strand is groot en de wind heeft er vrij spel. Meer kan je als windsurfer niet wensen.”

Het liefst vaar ik natuurlijk thuis in Scheveningen een dergelijk evenement maar het is geweldig voor de Nederlandse sport dat we dit WK in eigen land hebben. In 2009, 2010 en 2011 waren we ook voor grote kampioenschappen te gast op Texel. En stiekem is het gewoon één van de beste locaties op de wereld. Ik ben wel een beetje jaloers op jongens als Dorian en Adriaan.

Als we kijken naar de andere jongens, hoe sterk is dit veld?

Bouman: “Het is een heel sterk veld, met veel goede surfers. Jongens die internationaal meestrijden in de top. De Fransen zijn er, ik verwacht dat Vincent Langer, de regerend wereldkampioen uit Duitsland zijn titel komt verdedigen maar we hebben ook wat Nederlandse mannen die zeker kans maken. Ik verwacht het meest van Jordy Vonk. Jordy is echt goed bezig in Japan bij de PWA eindigde die als tweede, dat is echt heel erg knap, uniek.”

Zelf kende je in Japan een iets minder evenement je brak je hand.

Bouman: “Ja dat klopt, ik brak mijn een botje in mijn hand. Ik heb het event wel afgemaakt maar had erg veel last. Daarna zijn we meteen doorgegaan naar de Costa Brava voor het volgende PWA event, daar ging het alweer wat beter. Na Costa Brava wachtte afgelopen week het Formula WK in het Duitse Sylt. Uiteindelijk eindigde ik daar als zesde. Dat was oke, al kwam ik nog wat absolute snelheid te kort.”

Heb je veel last van je hand tijdens het windsurfen?

Bouman: “Als ik op het water sta gaat het wel. Dan kan ik wel door de pijn heen bijten. Gelukkig zijn de wedstrijden kort, daardoor is het wel te doen. Ik mis nog een beetje de absolute kracht maar op techniek maak je een hoop goed en ik kan nog wel aan de giek trekken.”

Gevraagd naar het risico om te varen is Bouman duidelijk. “Naar dit WK Slalom in eigen land heb ik lang uitgekeken. Ik ben echt blij dat ik mee kan varen. Ik kom zojuist uit het ziekenhuis waar we in overleg met een handspecialist en het medische begeleidingsteam van het Watersportverbond hebben besloten dat het licht voor komende week op groen staat. Het gips is er weer af. Ze hebben mij een speciale brace aangemeten waarmee ik het WK moet kunnen varen. Voor nu kan het geen kwaad maar daarna moet de hand echt vier weken in het gips en rust hebben.”

IFCA Slalom World kampioenschap texel paal 17 windsurfen casper bouman 2

Slalom: kort, intens en spectaculair

Tijdens het WK zie je veel jongens uit de (inter)nationale top van de verschillende windsurfdisciplines aan de start. Bouman legt uit wat er nou zo is aan het WK Slalom dat iedereen daarbij is: “Het slalommen is waar iedereen samenkomt. Jongens van binnenwater, uit het olympische circuit, van de PWA iedereen wil erbij zijn. Het slalommen heeft het allemaal. Het is kort, intens, spectaculair en het is de ultieme gelegenheid voor iedereen om zich met elkaar te meten.”

Een overzicht van alle deelnemers vind je hier. De livescore vind je hier.

 van