10-05-2017 - Surfen, Nieuws

Classic California

‘A Californian girl… i like it already ‘, is wat er door mijn hoofd ging toen ik vier en een half jaar geleden mijn vrouw ontmoette. Dat we uiteindelijk zouden trouwen en ik in California zou belanden, kon ik toen natuurlijk nog niet vermoeden. Helemaal leeg gesurft na een lange dag op een van ’s werelds langste golven zaten we biertjes te drinken op een muurtje bij Pavones in Costa Rica. het was 4 juli, Independence Day, een belangrijke feestdag voor Amerikanen. De sfeer zat er goed in, we raakten aan de praat en van het een kwam het ander…

Tekst en beeld: Bas Koster

Nu is het oktober 2016, zijn we getrouwd en wonen we samen in een ouwe Airstream caravan in Santa Barbara, California. Grace werkt als marine bioloog bij de lokale universiteit en ik maak meubels van hout. Santa Barbara is een mooie plaats, ook wel bekend als de Amerikaanse Riviera. Het is echt classic Cali hier met wuivende palmbomen, mooie auto’s en meisjes op rolschaatsen. Je kan overal goed eten en op elke hoek van de straat vind je wel een micro bierbrouwerij of wijnlokaal. Menigeen die een kapitaal bij elkaar heeft gesprokkeld koopt hier zijn stulpje. De zon schijnt elke dag, er zijn bijna geen files en het is er veilig. Kortom, vrij relaxed ondanks dat het maar twee uur ten noorden van Los Angeles ligt.

california surf surfing santa barbara 2

Binnen een half uur rijden kan je kiezen uit wel tien pointbreaks. Alles van holle bakken op spots als Sandspit (Kelly’s favoriete golf), tot de eindeloos lange golven van Campus Point. Er moet alleen wel een aardige swell lopen voordat er hier leuke golven staan. Dankzij de vele points die bijna mechanisch aflopen is het hier fantastisch longboarden en zie je hier mensen letterlijk surfen op alles wat drijft. Van 12 foot gliders, tot 4 foot spoons, ‘Everything floats at Rincon’ zoals ze hier zeggen. Het is prachtig om te zien hoe iedereen met veel plezier surft op materiaal dat prefect aansluit op de omstandigheden en hun surfniveau. Santa Barbara is overigens een hotspot voor goede surfboards. Channel Islands komt hier vandaan net als surfguru George Greenough en goede shapers als Marc Andrinni en Ryan Lovelace. Er wordt hier nog veel met de hand geshaped en geglassed door bekende en minder bekende shapers in industriegebiedjes net buiten het centrum. Sommigen zitten in de buurt van waar ik werk, altijd leuk om te zien wat ze nu weer aan het maken zijn.

Rincon, ‘The Queen of the coast’, is samen met Malibu de bekendste golf in California. Waar Malibu vooral breekt in de zomer doet Rincon zijn ding meer in de winter. Op een goede dag lijkt het wel of iedereen zich ziek meldt en zie je zomaar een paar honderd mensen in het water liggen. Tussen de dikke swells van de winter door is het ook prima surfen hier. Als je weet wat je doet, is iedereen vrij relaxed. De golf loopt zo perfect af dat je, zelfs als je niks doet, zo af kan stappen op het strand om weer terug te wandelen naar je favoriete sectie.

Santa Barbara is populair bij veel surfers, zowel uit Amerika als de rest van de wereld. Er komen veel goede surfers uit Santa Barbara, maar er zijn er ook genoeg die hier later zijn komen wonen. Inmiddels begrijp ik waarom. Oud wereldkampioen Shaun Thompson woont hier, Kelly heeft een bescheiden optrekje en in het water kom je elke dag wel iemand als Dane Reynolds, Tom Curren of Bobby Martinez tegen. Allemaal aardige gasten overigens waar ik – vooral omdat ik een leuke vrouw en hond heb – ook regelmatig mee babbel. Het mooiste is dat ze het altijd te gek vinden dat je uit Nederland komt. Ze hebben meestal ook wel een keer een scharrel gehad uit de Lage Landen, of op zijn minst een stroopwafel.

california surf surfing santa barbara 1

De eerste keer dat ik hier kwam was in oktober 2013. En eerste keren blijven het leukst. Samen met mijn hond Luna kwam ik op een mooie herfstdag aan in San Francisco. Ik voelde aan alles dat het een mooie tijd ging worden. De Indian Summer was net onderweg wat betekent dat de mist die San Francisco in de zomer overschaduwd is opgelost. Bijna elke dag mooi weer, bijna geen wind en swell! We vonden een huisje in Outer Sunset, een super leuke buurt achter de duinen van Ocean Beach met veel creatieve lui, leuke ko etentjes en de prachtige surfshop Mollusk. Ocean Beach is het strand van San Francisco dus je zou denken dat het mutje vol zou zijn in het water, maar niks bleek minder waar.

california surf surfing santa barbara 6

San Francisco is NorCal oftewel Noord California. Hier is alles grilliger; het water is kouder, de golven zijn groter en holler en er zijn meer haaien dan in het zuiden van California. Hierdoor blijft de crowd beperkt en zie je ook nauwelijks surfscholen of boardverhuur. Het voelde dan ook onwerkelijk om in één van de leukste steden ter wereld doordeweeks met een handjevol mensen in het water te liggen. Hoe groter de golven, hoe minder mensen je in het water ziet. Niet dat ik nou zo’n held ben, maar alles went en na een paar weken golven te hebben gesurft tussen de 1 en 2 meter ga je er ook in als het 3 meter is.

Bij een van mijn eerste sessies kwam ik na een dik half uur peddelen eindelijk door de branding en zat ik samen met een andere gast op de piek. We maakten een praatje en ik vertelde hem dat ik uit Nederland kom en hier net was komen wonen. Hij gaf me een compliment dat ik überhaupt door de branding was gekomen. Hoewel ik hem ergens van herkende, kon ik het niet helemaal plaatsen. Toen ik ‘s avonds de Surfers Journal opensloeg viel het kwartje. Het was Jeff Clark, de man die voor het eerst Mavericks heeft gesurft en daar 15 jaar in zijn eentje lag voordat hij een paar andere surfers zo gek kon krijgen om met hem mee te gaan. Inmiddels is het verhaal bekend, Mavericks groeide uit tot één van de meest iconische big wave spots in de wereld. Mavericks ligt voor de kust van het plaatsje Half Moon Bay, op nog geen uurtje rijden ten zuiden van San Francisco. Je moet enkele honderden meters peddelen om bij de piek te komen en het ligt vol met rotsen. Behalve de dikke bakken erg tricky allemaal en dus geen spot om rustig de wat kleinere setjes te pakken op de schouder. Ocean Beach is de plek waar veel surfers trainen voor hun sessies op Mavericks. Het maakt eigenlijk niet uit hoe groot de golven zijn, ze breken altijd op OB. Dit is vrij uniek want er zijn maar enkele plekken op de wereld waar dit ook het geval is. Als er een dikke swell staat, zie je hier dan ook menigeen zijn gun waxen op de parkeerplaats. Gelukkig zijn er genoeg uitwijkmogelijkheden als de golven zo groot zijn. Onder de Golden Gate Bridge bijvoorbeeld loopt een aardige linkse en het is prachtig om in het water te liggen met zicht op de stad en in de verte Alcatraz. Om je heen zwemmen zeeleeuwen en komen grote tankers voorbij en boven je hoor je al het kabaal van het verkeer op de brug.

california surf surfing santa barbara 3

Als het hier zomer wordt, is het winter op het zuidelijk halfrond. De south swells die dat oplevert vinden hun weg over de evenaar richting Zuid California. Dit is een ontiegelijke afstand dus echt groot wordt het nooit in de zomer, maar wel clean met mooie kleine tot middelgrote golven. Dit is classic California time met meisjes op rolschaatsen, beachvolleybal en warm water. In onze winter kan je hier ook prima surfen, maar ten noorden van LA is het dan een stuk beter. De winterdepressies bereiken de kust niet echt, maar de ground swell wel. Dit betekent vaak mooi weer met weinig tot geen wind. Dat is misschien wel het grootste verschil met Europa waar op veel plekken langs de Atlantische kust vaak genoeg golven staan, maar de wind er een zooitje van maakt.

Surfen speelt hier een grotere rol in het dagelijks leven dan op de meeste plaatsen waar ik gesurft heb. Maar het is nooit too much. Het is cool, maar niet te cool. Ik zie mensen op softops de set van de dag pakken op Rincon en heb persoonlijk liever een line-up met 50 Amerikanen dan 25 Fransen. Het woord line-up heeft ook nog echt betekenis hier. Als je op je beurt wacht en weet wat je doet, pak je overal je golven en maak je zelfs wat nieuwe vrienden. Met een kustlijn van meer dan 1350 km is er zoveel te zien en te doen. Ik realiseer me dat San Francisco en Santa Barbara pas twee plekken zijn waar ik tijd heb doorgebracht en kijk er dan ook naar uit om hier een leven op te bouwen en eens goed te gaan exploren. The Cali life van Bas kan je volgen op zijn Instagramaccount: @sebastiao_bacalhau en ook wij zijn te volgen op Instagram.

Dit artikel komt 6|surf magazine #3 2016. Het volledige magazine kan je hier bestellen. Word voor het gemak abonnee, zodat je alle uitgaves van 6|Surf als eerste thuis bezorgd krijgt.

 van