29-04-2014 - Surfen, Nieuws

De kop is eraf

Vanmorgen werd er om zeven uur door de juryleden van de HSA samen met de event – coordinator een swell check gedaan; met als uitkomst dat de golven nog niet contestable waren. De wedstrijd bleef ON HOLD tot 12.00 uur, waarna tijdens een skippersmeeting door de head – judge uitleg werd gegeven over de wedstrijd. De gretige, enthousiaste en getalenteerde grommets mochten het spits afbijten vanaf 13.00 uur en de categorie Open Men startte om 15.00 uur. In no – time werd de jurytoren opgebouwd, het strand klaargemaakt voor de wedstrijd, werden de camera’s gereed gemaakt en nam het publiek plaats op het strand om hun helden aan te moedigen.

Jong talent
In de drie heats die gesurft zijn door de jonge Nederlandse talenten wordt al snel duidelijk dat de omstandigheden zwaar zijn en om deze reden is er gekozen om de derde heat later deze week een re-start te laten maken. De eerste heat werd vol overtuiging gewonnen met 16.17 punten door Mees Koch.

Helaas voor Samuel Moyal en Jali van der Valk was Warn van Geest met zijn 10 punten goed genoeg voor een tweede plek in de tweede heat. ‘ We hadden best veel geluk dat we in de eerste heat zaten. Tussen laag – en hoog tij zijn de golven het best. Daar was ik wel blij mee want de omstandigheden werden daarna veel zwaarder’, aldus Mees.

In de tweede heat waren Tom Schimmelpennink en Eveline Hooft te sterk voor de andere twee (Jam van der Valk en Seb den Otter) en zo staan zij naast Mees Koch en Warn van Geest in de halve finale. Tijdens de derde heat werd duidelijk dat de sterke stroming, hoge golven en harde wind te heftig werden en dus was het tijd voor de categorie ‘Open men’.

Killer heats
In de middag werd de wedstrijd na een korte break hervat. Met in de eerste heat direct de regerend Nederlands kampioen, Pascal van der Mast, die het opnam tegen Boris Feillon en Fabian Salawaneij. De jury wordt direct op scherp gesteld en voelt de adrenaline door het lijf stromen als Pascal de eerste paar vette golven pakt. Zoals een van de juryleden zei: ‘ Het was echt kicken! We zijn ondanks de heftige condities blij dat we vandaag de wedstrijd gestart zijn.’

De tweede heat werd gedomineerd door Kaspar Hamminga en Jelle de Roode van wie eerstgenoemde direct de score opent. Jorn van Keulen reageert direct, maar het lukt hem niet om net zoals Jelle dicht bij Kaspar te blijven.

Terwijl de mannen van de derde heat (Robin Kersbergen, Daniel Spaan, Erik Ringelberg, Tommie Dijkhuizen) zich volledig concentreren met hun koptelefoon op, lijkt het of Kaspar, duidelijk te herkennen in de rode lycra, een kleine voorsprong neemt. Hij wint uiteindelijk de heat met 14.13 punten en samen met Jelle de Roode (13.50 punten) laat hij Jorn van Keulen (6.83 punten) achter zich.

Heat 3 is een pittige heat waarin Daniel Spaan en Tommie Dijkhuizen, beide van het Surf Topsport Centrum, strijden tegen Westside local Erik Ringelberg en Robin Kersenbergen. Deze killer – heat wordt gewonnen door Robin Kersbergen (12.77 punten) die een te gekke heat surft en samen met Daniel Spaan (10.30 punten) naar de halve finale gaat.

De middag eindigt met een heat waarin Roy van Eijk (12.53 punten) en Michael Weterings (12.00 punten) de heat aanvoeren. De tweede golf die Roy pakt wordt door het publiek op het strand met ‘oehh en aahh’ Ondanks dat het harder gaat waaien en de zee wat ruwer wordt, blijft het publiek enthousiast en worden alle surfers die langs rennen aangemoedigd. Voor Allard Sueters (2.67 punten) en Pepijn Tigges (8.67 punten) bleek het te lastig om Roy en Michael bij te houden.

Niet alleen voor de surfers zijn het zware condities. Ook voor onze zeemeerman, Tom Vos, is het hard werken om vanuit het water foto’s te maken. Het is bijna niet mogelijk om tegen de stroming in te zwemmen, dus zien we hem regelmatig voorbij lopen. Zowel de grommets als de men hebben goede heats gesurft en iedereen was zeer tevreden met deze eerste wedstrijddag.

Voor morgen staat er wederom om 8.00 uur een call gepland en is de kans aanwezig dat we morgen weer een paar uur kunnen gaan knallen.

_MG_0868-1

_MG_0868-8

 van