De Utrechtse Heuvelrug e-bike route

EEN GEVARIEERDE ROUTE

De Utrechtse Heuvelrug. Midden in Nederland ligt het nationaal park de Utrechtse Heuvelrug. We vinden daar een rijke diversiteit aan flora en fauna, landgoederen en verschillende monumenten in de vormvan kastelen, stadspoorten en molens. Tijd om deze omgeving beter op de kaart te zetten met een gevarieerde e-bike route.

Start in Amerongen

Het startpunt is Amerongen, een klein dorp gelegen aan de voet van de Amerongse Berg, en deel van de Utrechtse Heuvelrug. Ten zuiden van het dorp ligt Kasteel Amerongen. Dit kasteel heeft een rijke geschiedenis van wel 700 jaar en is in vroegere jaren vaak verwoest en weer opgebouwd. Omringd door prachtig onderhouden tuinen is het opmerkelijke kasteel zeker de moeite waard om eens te bezichtigen.

Dijk richting Wijk bij Duurstede

Over de Lekdijk gaat de route richting Wijk bij Duurstede. Onderweg is er goed zicht op de Nederrijn en zijn uiterwaarden. Boven is het geluid van een overtrekkende groep ganzen te horen. In hun sierlijke V-formatie vliegen ze richting het zuiden naar hun winterrustplaats. Als we achterom kijken, zien we dat we Amerongen al ver achter ons hebben gelaten. De Andrieskerk nabij Kasteel Amerongen vormt de enige markering in de verte.

Wijk bij Duurstede

Eenmaal aangekomen in Wijk bij Duurstede gaat de weg richting de haven waar één van de trekpleisters van dit dorp staat. De korenmolen Rijn en Lek aan de Dijkstraat is voor Nederlandse begrippen vrij bijzonder: het is de enige molen in ons land die gebouwd is op een stadspoort. Deze stadspoort draagt de naam Leuterpoort en dateert uit het jaar 1370. Hij is in de loop der jaren vele malen verbouwd.
De molen is nog steeds in bedrijf als korenmolen, sinds 1972 wordt hij door vrijwilligers draaiende gehouden.

Parc Broekhuizen

Op naar Leersum. Landwegen leiden naar het landgoed van Parc Broekhuizen, vernoemd naar het kasteel dat vroeger bekendstond als ridderhofstad. Elke familie die er haar intrek deed, droeg een steentje bij aan de veranderingen en verbouwingen van het perceel. Op de voorgevel pronkt het wapen van de familie Van Broeckhuysen, een met zilver en roodgoud geschakeerd kruis. Het landgoed onderging vanaf 2011 een grootscheepse restauratie en het kasteel doet sinds 2016 onder de naam Parc Broekhuizen dienst als boetiekhotel en restaurant.

Veeschuur en paarden

De vele landgoederen in de omgeving van Leersum bieden voldoende ruimte voor het houden en stallen van paarden.

Eten, Bosrestaurant Sandenburg

Als de regen echt met bakken uit de lucht valt vinden we Bosrestaurant Sandenburg.
De chaletstijl aan de buitenkant en de warme sfeer binnen maken het tot een fijn rustpunt. Op de kaart vind je een ruime keuze aan eten en drinken. Deze locatie aan de Sanderburgerlaan in de gemeente Doorn is een prima uitvalsbasis voor fiets- of wandeltochten.

Landgoed De Ruiterberg

Tijd om het bos in te duiken. Achter de Maarsbergseweg bevindt zich de Ruiterberg, een landgoed met een gelijknamige buitenplaats. Dit landhuis – dat dateert uit 1917 – vormt het middelpunt van een mooi aangelegde tuin in de Kaapse Bossen bij Doorn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het landhuis gedeeltelijk verwoest. In 1950 is het herbouwd volgens de stijl van de Delftse School.

Let de Stichterpad

Om ons heen wordt het bos dichter en groener. Het regent nog steeds hevig, al laat het dichte bladerdek weinig regen door. Met name het Let de Stigterpad toont wat de Utrechtse Heuvelrug te bieden heeft. Dit deels onverharde fietspad voert langs bossen, heidevelden, grafheuvels, kastelen, zandverstuivingen en vergezichten. Aan het begin is het wat meer heuvelachtig, met een wat vlakker deel rondom het Leersumse Veld.

Leersumse Veld

Het Leersumse Veld zou naar verluidt het stilste plekje in Nederland zijn. In dit gebied werd eind achttiende/begin negentiende eeuw turf afgegraven. Zo ontstonden de Leersumse Plassen. De grote diversiteit aan flora en fauna maakt het tot een prachtig gebied om te fietsen en te wandelen.

Terug in Amerongen

Eenmaal terug in Amerongen doemt aan de linkerkant de molen Maallust op. Deze korenmolen is gebouwd in 1830 als vervanger van de standerdmolen die op deze plek stond. Tot 1853 behoorde de molen tot de bezittingen van Kasteel Amerongen, maar hij kwam daarna in particuliere handen.
In de loop van de twintigste eeuw raakte de molen in onbruik en vervolgens in verval. Om de molen van de ondergang te redden werd hij begin deze eeuw verplaatst en gaandeweg in ere hersteld. Sindsdien houden vrijwilligers deze belt molen draaiende.


Dit artikel “DE UTRECHTSE HEUVELRUG” komt uit Electrified #3 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer electrified nieuws en reviews, leesvoer en de andere magazines op Ebike magazine. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified magazine en volg ons op Facebook en Instagram.

 van