02-11-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Digitale EPO: is dat strava-record wel clean?

Digitale EPO is niet nieuw in het peloton der recreanten. Toen ik er eind 2013 voor het eerst over hoorde, kon ik nauwelijks geloven dat het fenomeen überhaupt bestond én dat er daadwerkelijk lieden onder ons zijn die hun zondagochtend feel-good-ride voorzien van een boost digitale EPO. Het is dan ook haast niet te geloven dat de fietsbuddy die je net nog urenlang uit de wind hield, je Pr langs het kanaal aan diggelen heeft getrapt.

strava

Digitale EPO mag dan niet nieuw meer zijn, maar het is wel degelijk een blijvertje tussen de Stravisten* onder ons. Bij navraag in het vaste clubje koersvrienden bleek dat eigenlijk niemand precies wist wat digitale EPO inhield. Althans, het merendeel keek me vragend aan en haalde de schouders op. Van de andere twee, die ontkennend mompelden en daarna schuchter wegkeken heb ik voor de zekerheid het digitale plasje gecontroleerd. Hierover later meer.

Wat is Digitale EPO?
Digitale EPO maakt het mogelijk om je GPS data sneller te doen lijken. Er bestaan websites – in dit geval www.digitaleepo.com – waar je je oorspronkelijke gps-bestand uploadt en daarna simpelweg een percentage invult waarmee je je data wilt verbeteren. Een ritje door het Limburgse Heuvelland van 80 km met een gemiddelde van 24 km/u tover je met een paar simpele muisklikken om naar een gemiddelde van 28 km/u. Als je dan toch bezig bent pak je met gemak de KOM van Michal Kwiatkowski op de Cauberg.

micheal

Sympathie for the Devil 
Het blijft moeilijk te geloven dat er recreanten rondfietsen die hun data voorzien van een dosis digitale EPO. Maar hoe kun je zien of iemand het heeft gebruikt? Zijn er sporen van fraude? Ten behoeve van dit artikel fietste ik mijn vertrouwde rondje door het Limburgse Heuvelland en begaf ik me in de duistere wereld van dopingzondaars door mijn rit van 48 km positief te beïnvloeden met 10% digitale EPO. Daarna uploadde ik het besmette bestand op de website van Strava en terwijl ik wachtte, floot ik een deuntje van the Rolling Stones.

Het artikel is afkomstig uit Wielrenblad #3 2015. Wil je het gehele verhaal op je gemak kunnen teruglezen, dan kun je deze bestellen via onze webshop. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App. Daarnaast kun je natuurlijk altijd voor het gemak abonnee worden, klik dan op de onderstaande banner en ontvang voortaan elk magazine thuis op je deurmat.

 van