Fietsend door een rijke geschiedenis

Vestingstad Leiden

De stad Leiden is er een met een rijke geschiedenis die je niet kan ontgaan als je door het centrum fietst. Leiden is de geboortestad van onder andere Rembrandt van Rijn en elk jaar wordt op drie oktober het feest ‘Leids Ontzet’ gevierd. Ook als universiteitsstad en studentenstad heeft Leiden een lange traditie. Wij lieten ons verrassen tijdens een rit rondom en door Leiden.

Valkenburgse Meer

We beginnen de route aan het Valkenburgse Meer, grenzend aan Stevenshof, een woonwijk aan de rand van Leiden. Het meer is in de jaren vijftig ontstaan door zandwinning voor de bouw. Tegenwoordig is er voldoende mogelijkheid tot recreëren op en langs het meer. Brasserie Buitenhuis is dan ook een mooie plek voor een bak koffie of heerlijke lunch en met aansluitende parkeerplaats een mooie startlocatie.

Stevenshofjespolder & -molen

Al fietsend door de Stevenshofjespolder wekt een groep nieuwsgierige koeien de aandacht. Dit poldergebied was vroeger ruim honderdvijftig hectare groot, maar heeft met de komst van de wijk Stevenshof nu nog een oppervlakte van veertig hectare. Aan de rechterzijde zie je de Stevenshofjesmolen. Deze molen is in 1797 als vervanger gebouwd voor de voorgaande molen die in 1796 verloren is gegaan na een hevige brand. Deze molen deed dienst als seinmolen. Een sein-molenaar had als taak andere molenaars in de omgeving een sein te geven als het waterpeil in de polder te hoog werd.

Vliet

Om de overkant van de rivier de Vliet te bereiken, moeten we de Vlietlandbrug oversteken. Deze staat bekend als de blauwe brug. Eenmaal aan de overkant sturen we naar links om zo aan de oostzijde van Leiden uit te komen. In het vaarseizoen is het een drukte van jewelste met boten en plaatselijk roeiverenigingen die er hun trainingen doen. Aan de rechterkant bevindt zich ook een uitgestrekt natuurgebied, zeker de moeite waard om te bekijken.

Grachten van Leiden

Leiden telt in totaal achtentwintig kilometer aan grachten en singels. Het is zeker een aanrader om eens een rondvaart door Leiden te doen. Met een rondvaart kom je op plekken waar je normaal met de fiets of lopend niet kunt komen.

Muurschildering

De Brandewijnsgracht is een kleine doodlopende steeg. Vroeger liep hier een gracht, iets wat bijna niet meer is voor te stellen. Op het hoekhuis is een prachtige muurschildering getekend van de Herenpoort. Deze poort heeft iets verderop aan de Oude Herengracht gestaan.

Koornbrug

Langs de Nieuwe Rijn, die dwars door Leiden loopt, heb je tal van restaurants en cafés. Vanaf menig terras heb je uitzicht op de Koornbrug. Eeuwenlang werd er op deze brug koren verhandeld. In 1642 is deze brug gedeeltelijk vervangen, waarbij de fundering intact werd gelaten. Sinds 1968 valt de Koornbrug onder rijksmonumenten.

Burcht van Leiden

Vanaf de Burcht van Leiden heb je een fraai uitzicht over een groot gedeelte van Leiden. De oude binnenstad staat vol met oude herenwoningen. De Burcht van Leiden is een van de oudste bestaande burchten van Nederland en is strategisch gebouwd op de plek waar de twee armen van de rivier de Rijn samenvloeien.

De Hooglandse Kerk

Een van de historische gebouwen die duidelijk zichtbaar is vanaf de Burcht is de Hooglandse Kerk. Dit immense kerkgebouw met zijn enorm forse voorgevel heeft een flinke geschiedenis. De bouw van deze kerk is begonnen in 1314, en sinds die tijd zijn er heel wat delen aangebouwd. De kerk wordt nog steeds gebruikt en is regelmatig open voor bezichtiging.

Wapenschild

In de stad Leiden zijn veel wapenschilden te vinden. Dit waren veelal wapenschilden van zittende burgemeesters of burggraven uit verschillende eeuwen. Het wapen met de rode sleutels is het wapen van Leiden.

Natuurkunde

In Leiden staan op verschillende plekken natuurkundige formules op gevels geschilderd. Leiden is een studentenstad in hart en nieren. Op de gevel van dit huis, waar de naam ‘Het Dertiende Gerecht’ prijkt, staan twee formules beschreven. Eén van Samuel Goudsmit en één van George Uhlenbeck, beiden befaamde natuurkundigen en voormalig studenten van de Universiteit in Leiden. Zij kwamen een kleine eeuw geleden met hun concept van de spin van het elektron.

Rembrandtbrug

We kunnen natuurlijk niet voorbijgaan aan Leidens beroemdste telg. Rembrandt van Rijn, geboren in 1606 te Leiden, was een molenaarszoon. Deze brug is vernoemd naar de beroemde schilder. Daarachter staat de vierentwintig meter hoge molen De Put. Dit is een replica van een molen die Rembrandts familie had bij de Weddesteeg.


Dit artikel “Vestingstad Leiden” komt uit Electrified #3 van 2023. Kijk voor meer artikelen of voor meer electrified nieuws en reviews, leesvoer en de andere magazines op Ebike magazine. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified magazine en volg ons op Facebook en Instagram.

 van