02-10-2015 - Nieuws, Wielrenblad

Futuristische fiets van Specialized

Robert Egger is actief als Creative Director bij Specialized. Robert is iemand die graag buiten de gebaande paden treedt en hij denkt dan ook liever niet in hokjes. Dat hij creatief is blijkt wel uit uit een van zijn meest opvallende projecten: de fUCi. 

Beeld: Carson Blume

Robert Egger ging aan de slag met de ontwikkeling van een fiets waarbij hij de reglementen van de UCI links liet liggen. Simpelweg omdat hij bij de ontwikkeling van een racefiets normaal gesproken rekening moet houden met talloze regels van de UCI. Bij de ontwikkeling van de ‘Eff You See Eye’ was het trouwens ook wel van belang om ‘out of the box’ te denken, zoals blijkt uit onderstaande foto’s.

Wat meteen opvalt aan de fUCI is het verschil in wielmaat, wat ons enigszins doet denken aan de ouderwetse ‘hoge bi’ maar dan omgekeerd. Het achterwiel is aanzienlijk groter (33,3 inch) dan het 28 inch voorwiel, een initiatief dat door de UCI niet omarmd zal worden. Dit achterwiel is trouwens een vliegwiel, hierbij kost het meer moeite om op gang te komen maar hierdoor kan men hogere snelheden wel beter vasthouden. Om gemakkelijker op gang te komen is er een motor in het bracket verwerkt, als een soort mechanische doping.

De UCI stelt in de reglementen ook dat alle toevoegingen die de aerodynamica moeten verbeteren, verboden zijn. Dat geldt naast het windscherm ook voor de kappen die rondom het voorwiel zijn geplaatst. Afwijken van de welbekende driehoek-vorm van het frame is volgens de UCI niet toegestaan.

De fUCI is dus een bijzondere fiets met een zeer toepasselijke naam. Voor meer informatie over dit project kun je even deze website bekijken.

 

 van