21-07-2016 - Nieuws, Wielrenblad

Keir Plaice rijdt Tour de France uit 1903 met etappes van 426 kilometer

De langste etappe van deze Ronde van Frankrijk was 237,5 kilometer, maar dat is niets vergeleken met de ritten in de allereerste Tour de France. In 1903 was de slotetappe van Nantes naar Parijs 471 kilometer lang. In slechts zes etappes werd toen 2.428 kilometer afgelegd, zoals te lezen op de website van de NOS. 

Keir Plaice besloot om de Tour van 1903 te rijden en gaat in zes etappes dwars door Frankrijk heen. Het lijkt een onmenselijke opgave, maar dat weerhoudt de Canadees Kair Plaice er niet van de honderden kilometers per dag af te leggen. Drie etappes heeft hij er al opzitten, met steeds twee rustdagen tussendoor, net als in 1903.

“Het is natuurlijk heel anders nu dan dat het toen was, ik rijd op een moderne fiets”, zegt Plaice, die zo veel mogelijk dezelfde wegen als 103 jaar geleden probeert te volgen. “Het is een heel nieuwe ervaring, zo lang alleen op de fiets zitten.”

Tour_1903_Keir_Wielrenblad_01

Dat sommige renners in de beginjaren de trein pakten, vindt de in Maastricht studerende Canadees niet zo gek. “Ik heb zeker meer begrip gekregen voor de keuze die die renners hebben gemaakt.” Voor het hele interview met Keir kun je terecht op de website van de NOS. Zo kunnen we zijn nostalgische Tour op de voet volgen!

BRON 

 van